Bardzo podobnie było z Neptunem 312 - tyle, ze wszystkie regulatory i skala UHF na kanały 21-39 była pod kineskopem a nie z boku. Przystawka UHF (na 2 tranzystorach AF139) jest na schemacie dołączonym do odbiornika, natomiast w uwagach w punkcie 17 jest napisane: "W odbiorniku nie montuje się C822, Ne 2 i głow.UHF"
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Jeśli ma Pan tą przystawkę to z wielką chęcią bym odkupił bo nie musiałbym robic konwertera UHF do tego TV gdyż u mnie nie ma nic na kanałach 1 -12
Pozdrawiam
Ale z przystawką możesz mieć kłopot w tymze moga nie odbierać kanałów mniej więcej 40 wzwyż. Prościej byłoby adaptować półprzewodnikową glowicę strojoną napieciem przełączoną na zakresh UHF.
Zwaz że przktycznie do połowy lat 7-tych wykorzystanie zakresu UHF było w polsce praktycznie zerowe. Stąd ew. ogromna trudnosć w nabyciu taiej przystawki.[/img]
Thereminator pisze:Przystawka UHF (na 2 tranzystorach AF139) jest na schemacie dołączonym do odbiornika, natomiast w uwagach w punkcie 17 jest napisane: "W odbiorniku nie montuje się C822, Ne 2 i głow.UHF"
Mnie się wydaje że te przystawki (wewnętrzne głowce UHF) nigdy nie weszły w Polsce do produkcji. Pierwsze odbiorniki z UHFem miały głowice zintegrowane (Libra...), potem pojawiły się też zewnętrzne głowice UHF, zasilane z telewizora.
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
Mnie by ta przystawka ratowała bo mam jedynke na kanale chyba 38 a dwójkę na 36...a tak to bez tej głowicy nie odbiore nic prócz stacji radiowych...
Pozdrawiam
O ile się nie mylę, posiadam przystawkę do odbioru zakresu UHF, wykonana jest z pewnie jakiejś zdefektowanej głowicy zintegrowanej (I lub III pasmo), pochodzi z lat 70-tych - pewnie środkowych. Mogę podarować.
Jakimś rozwiazaniem byłoby wykonanie modulatora TV na LM1889 (max. f ~ 100MHz) na kanał 1, 2 lub 3 i podłączanie za jego pomocą sygnału z magnetowidu - można wówczas uniknąc przeróbek wewnątrz odbiornika.
Witam,
po co kombinowć - przecież jak było miejsce na głowicę UHF to ją tam wstawić - najlepiej od jakiegos "ruskiego" telewizora, przeróbek nie trzeba robić bo jest miejsce na wlutowanie wyjścia takiej głowicy. Pozostaje zasilanie - ze względu na niski pobór prądu przez taką głowicę (kilka miliamperów) nie powinno to nastręczać żadnych problemów.
A co ze strojeniem tej głowicy? Niby jak to zrobić? Wg schematu TV przystawka UHF przestrajana jest agregatem kondensatorowym, a ta ruska głowica zapewne napieciowo. Bez przeróbek sie nie obejdzie.
u nas w domu 1 telewizor do był najprawdopodbniej Antares12, zastapił go w latach 80 ruski Record, później REcorda zastapił jakis Royal i najnowszy nasz TV to jakis daewoo. a odnosnie RECORDA ma moze ktos jego zdjecia, tu jest mój e-mail strychal1@gazeta.pl jak ktoś by miał to prosiłbym,a by przesłal na ten adres.
Thereminator pisze:A co ze strojeniem tej głowicy? Niby jak to zrobić? Wg schematu TV przystawka UHF przestrajana jest agregatem kondensatorowym, a ta ruska głowica zapewne napieciowo. Bez przeróbek sie nie obejdzie.
Nieprawda, głowice od rubina707/711/714 i elektroniki(starej) przestrajane są kondensatorami!
(posiadają fajną przekladnię planetarną). Pasują jak ulał do starych telewizorów.
Zastanawiam się co będzie, gdy wyłączą już telewizję analogową. W USA ma to się odbyć już w 2009 roku. U nas ciut później. Chyba będziemy budować przystawki do naszych staroci
Alek pisze:Zastanawiam się co będzie, gdy wyłączą już telewizję analogową. W USA ma to się odbyć już w 2009 roku. U nas ciut później. Chyba będziemy budować przystawki do naszych staroci :idea:
Do odbioru telewizji będzie ci służyć SetTopBox, który posiada między innymi wyjście kompozytowe SD - wystarczy tam podpiąć modulator.