"Edge lit display"

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Piotrek
125...249 postów
125...249 postów

"Edge lit display"

Post autor: Piotrek »

Cześć,

Trochę pogrzebałem i znalazłem u siebie jeden taki wyświetlacz "żarówkowy". No i oczywiście mam pytanie, czy ktos z szanownych Forumowiczów coś więcej o tym wie.
Czy to było uzywane w rodzimych urządzeniach. Jak się nazywa polski odpowiednik.

To jest coś takiego:

http://www.stevenjohnson.com/nls/481-display.htm

Moja lampka wygląda następująco:
Edge1.PNG
Jedna żarówka pobiera 6mA przy 12V zasilania. Swoją drogą piekny materiał na zegarek.

http://www.taeubl.de/javaclock/java_edge_lit.html
Załączniki
Edge2.PNG
Pozdrawiam serdecznie,
Piotr Kowalski
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: "Edge lit display"

Post autor: ballasttube »

To mi się kojarzy z mikrożaróweczkami do cyfrowych zegareczków naręcznych z przeszłości.
A także ze wskaźnikami cyfrowymi próżniowymi (A może one są z jakimś gazem obojętnym?Już nie pomnę) które się nazywały chyba "incandescent displays" po angielsku.
Rosjanie też je produkowali.
To były po prostu włókienka żarzone w formie segmentów.Czyli - zasada ta sama.
Na stronach rosyjskich powinno się coś na ich temat znaleźć.Albo jak ktoś ma stare roczniki miesięczników "Radio" z lat 1960tych-1970tych,to tam też były ich dane,tzw."Sprawocznyje listki".
Pamiętam,bo miałem te roczniki i musiałem się niestety ich pozbyć.Pamiętam też opowieść mego zmarłego już wuja,który pracował w którymś z polskich "Elektromontaży" w centralnej Polsce.Pokazywał mi modelik takiego wyświetlacza w początkowych latach 1970tych.To było zrobione z plexiglasu i kanaliki były w nich drążone i w środku jakieś żaróweczki.Nie wiem,czy wyszło to u nas poza etap biur projektowych.Może ktoś ze Starszych stażem Kolegów podejmie ten trop?
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

Tego typu wyświetlacze zostały opracowane do współpracy z układami cyfrowymi TTL w czasach, kiedy królowały lampy gazowane nixie. Wprowadzenie w latach 70 na świecie zielonych diod LED (W Polsce królowały czerwone diody.) charakteryzujących się dobrą widocznością dla oka ludzkiego oznaczało ich kres.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: staku »

A te "żarówkowe" do TTL to nie były aby numitrony? Mam gdzieś nawet jeden. Coś około 5mA na segment przy 5V.
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

Całkiem możliwe, Kolego Staszku,że "numitrony".
Już jestem troszkę "poza konkursem" w temacie niestety:-(
ODPOWIEDZ