Jakiego rodzaju miernik zmierzy napięcie na S1 lampy ?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Jakiego rodzaju miernik zmierzy napięcie na S1 lampy ?
... działanie przetwornika szczytowego z lekka zrozumiałem. Z mojego punktu widzenia to trochę mało mierzy, bo ok. 14,5 V. W moim przypadku muszę zmierzyć sygnał, który powinien wynosić ok. 75 V. Trza by dorobić jakiś tłumik / nie wiem jak
/. Próbuję mierzyć gotowym miernikiem / U 720 /, bo tam zakresy pomiarowe są wystarczające tylko sondy m.cz. mi brak... Na w.cz. zmajstrowałem. Układu połączeń sondy m.cz. nie mogę zrozumieć, dziwny jakiś.

Ciągle początkujący od kilkunastu lat.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Ratujmy stare tranzystory!
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Przy takim stosunku R3 do R4 będzie on tłumił w skali 1:10.AZ12 pisze: Rezystory 1%
R1, R2, R3 1MΩ
R4 9MΩ
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Zapobiega on przesterowaniu układu. Można zrezygnować z dzielnika, ale wtedy dopuszczalne napięcie wejściowe będzie porównywalne z napięciem zasilania.tszczesn pisze:Przy takim stosunku R3 do R4 będzie on tłumił w skali 1:10.
Ratujmy stare tranzystory!
... udało mi się wreszcie rozwiązać problem pomiaru napięcia zmiennego na S1... Kupiłem kompletny przyrząd - ruski woltomierz impulsowy z 1968 roku- W 4 -2, mierzy wartości szczytowe różnych przebiegów zmiennych i do takich wskazań jest wyskalowany. Zakres pomiarowy to 150 woltów, mnie wystarczy
.

Ciągle początkujący od kilkunastu lat.