Jakiego rodzaju miernik zmierzy napięcie na S1 lampy ?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Jakiego rodzaju miernik zmierzy napięcie na S1 lampy ?
... chodzi mi o pomiar sygnału wzmocnionego w stopniu wstępnym wzmacniacza oporowego, który steruje lampą końcową.
Ciągle początkujący od kilkunastu lat.
Re: Jakiego rodzaju miernik zmierzy napięcie na S1 lampy ?
Taki pomiar powinno dać się wykonać większością typowych mierników cyfrowych. Mają one rezystancję wejściową zbliżoną do 10 MΩ. Problemem mogą być standardowe kable połączeniowe, których pojemność jest dość spora i które dodatkowo mogą stworzyć pasożytnicze pojemności z obwodami wzmacniacza, wywołując wzbudzenie oscylacji. Poza tym kable będą zbierały przydźwięk 50 Hz. Gdyby zastosować bardzo krótki i cienki "gorący" kabel sygnałowy, dodatkowo zakończony rezystorem 10 kΩ (antyparazytowym), to może taki pomiar udało by się przeprowadzić. Lepszym rozwiązaniem jest użycie oscyloskopu, o czym wspomniał brys, najlepiej jeszcze z sondą pomiarową 1:10 lub 1:100, gdyż taka sonda w stosunku do zwykłej (o parametrach ok. 100...200 pF/1MΩ) ma rezystancję wejściową 10 MΩ lub 100 MΩ i pojemność od kilku do kilkunastu pF, przez co nie wywiera ona najmniejszego wpływu na mierzony sygnał i badany wzmacniacz.
Pozdrawiam
Romek
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
... a woltomierz lampowy z sondą byłby przydatny ?
- przemak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
W sumie problem się zmniejsza przez to, że przecież ta siatka jest do czegoś "z lewej" podłączona - a mierzyć napięcie na wyjściu czegokolwiek jest dużo łatwiej, niż na wejściu 

Jak wspomniałem nie miernik, a sposób jego podłączenie (kable) mogą sprawić problemy. Nawet kabel ekranowany przy długości ok. 1 metra może mieć pojemność własną na poziomie 100...200 pF, a taka pojemność przy dużych rezystancjach (typowych dla wzmacniaczy lampowych) może już wywołać błędy w pomiarze, szczególnie przy wyższych częstotliwościach pasma akustycznego...Lisor pisze:... a woltomierz lampowy z sondą byłby przydatny ?
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Można na wejściu dodać mały wtórnik na wzmacniaczu operacyjnym lub tranzystorze J-FET. Zmniejszy on pojemność wejściową do wartości ok. 1pF. Popularny TL071 powinien się nadać.
Można na wejściu dodać mały wtórnik na wzmacniaczu operacyjnym lub tranzystorze J-FET. Zmniejszy on pojemność wejściową do wartości ok. 1pF. Popularny TL071 powinien się nadać.
Ratujmy stare tranzystory!
... AZ12, biorąc pod uwagę zakładkę, w której umiejscowiłem swoje pytanie /dla początkujących
/ może podasz gotowe rozwiązanie / schemat /.

- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam ponownie
Czy wtórnik ma przenosić składową stałą? Jeśli tak, to wzmacniacz operacyjny trzeba zasilać napięciem symetrycznym...
Czy wtórnik ma przenosić składową stałą? Jeśli tak, to wzmacniacz operacyjny trzeba zasilać napięciem symetrycznym...
... składowej stałej nie muszę mierzyć.
Chciałbym zmierzyć na siatce pierwszej sygnał, który zostanie wzmocniony. Po to, żeby np zweryfikować współczynnik wzmocnienia konkretnej lampy i faktyczne napięcie uzyskane po wzmocnieniu względem danych katalogowych. Bawię się w konstruowanie małych wzmacniaczy oporowych i chciałbym wiedzieć czy stopień końcowy zostanie właściwie wysterowany, bo czasem czegoś gra za cicho lub cieniutko popierduje
.
Chciałbym zmierzyć na siatce pierwszej sygnał, który zostanie wzmocniony. Po to, żeby np zweryfikować współczynnik wzmocnienia konkretnej lampy i faktyczne napięcie uzyskane po wzmocnieniu względem danych katalogowych. Bawię się w konstruowanie małych wzmacniaczy oporowych i chciałbym wiedzieć czy stopień końcowy zostanie właściwie wysterowany, bo czasem czegoś gra za cicho lub cieniutko popierduje

- przemak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
E tam, wcale nie chcesz mierzyć napięcia na siatceLisor pisze:Chciałbym zmierzyć na siatce pierwszej sygnał, który zostanie wzmocniony.

... a jeśli zechcę zmierzyć sygnał na siatce pierwszej lampy końcowej to Lavo 2 wystarczy ? Bo mam niejasne wrażenie, że niekoniecznie. Chociażby na częstotliwość jaką obsługuje taki miernik.
Wczoraj uruchomiłem wreszcie woltomierz Elpo U 720 - dorobiłem sondę - wyniki pomiarów na samym wyjściu z CD różnią się o 5-10% względem miernika cyfrowego. Z tą sondą wg producenta można mierzyć dopiero od 10 kHz, chociaż faktycznie od miernik wskazuje poprawnie od 5 kHz.
Wczoraj uruchomiłem wreszcie woltomierz Elpo U 720 - dorobiłem sondę - wyniki pomiarów na samym wyjściu z CD różnią się o 5-10% względem miernika cyfrowego. Z tą sondą wg producenta można mierzyć dopiero od 10 kHz, chociaż faktycznie od miernik wskazuje poprawnie od 5 kHz.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Mierniki analogowe mają niską rezystancję wejściową, więc silnie obciążają stopień wzmocnienia. W dodatku przy częstotliwościach rzędu kiloherców i więcej tego typu przyrządy mają duży błąd pomiarowy. We wrześniu 2015 roku zrobiłem porównanie z oscyloskopem. Przy częstotliwościach rzędu kilku kHz miernik zaniżał o ponad 5 procent, Mini 4 mierzył poprawnie.
Mierniki analogowe mają niską rezystancję wejściową, więc silnie obciążają stopień wzmocnienia. W dodatku przy częstotliwościach rzędu kiloherców i więcej tego typu przyrządy mają duży błąd pomiarowy. We wrześniu 2015 roku zrobiłem porównanie z oscyloskopem. Przy częstotliwościach rzędu kilku kHz miernik zaniżał o ponad 5 procent, Mini 4 mierzył poprawnie.
... wracam do mojego pytania: jakiego rodzaju miernik zmierzy napięcie na S1 lampy ? Czyli jakim miernikiem można się posłużyć, żeby zmierzyć sygnał przed wzmocnieniem w lampie i po jego wzmocnieniu - w paśmie m.cz., żeby wynik pomiaru nie był obarczony dużym błędem. Oscyloskopu chwilowo nie mogę brać pod uwagę. Do dyspozycji mam multimetr Unit /zwykły/ w klasie 100 zł za sztukę i Elpo U 720 z dorobioną sondą w.cz. oraz stare mierniki uniwersalne typu Lavo 2 i podobne.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Do pomiaru małych napięć przemiennych używa się miliwoltomierza AC. Ja natomiast stosuję od niedawna taki układ przetwornika szczytowego: http://serwis.avt.pl/manuals/AVT1147.pdf
Jeśli ma być połączony długim przewodem z układem mierzonym to można oczywiście dać wtórnik na popularnym wzmacniaczu operacyjnym TL071.
Wykaz elementów:
Rezystory 1%
R1, R2, R3 1MΩ
R4 9MΩ
C1, C2 1μF MKT
C3 1μF elektrolityczny
Do pomiaru małych napięć przemiennych używa się miliwoltomierza AC. Ja natomiast stosuję od niedawna taki układ przetwornika szczytowego: http://serwis.avt.pl/manuals/AVT1147.pdf
Jeśli ma być połączony długim przewodem z układem mierzonym to można oczywiście dać wtórnik na popularnym wzmacniaczu operacyjnym TL071.
Wykaz elementów:
Rezystory 1%
R1, R2, R3 1MΩ
R4 9MΩ
C1, C2 1μF MKT
C3 1μF elektrolityczny
- Załączniki
-
- Wtórnik na TL071
- wtwzmop.JPG (15.07 KiB) Przejrzano 763 razy