RIAA i przedwzmacniacz z korekcją barwy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: RIAA i przedwzmacniacz z korekcją barwy
Proszę o pomoc.
Układ przedwzmacniacza został wstępnie uruchomiony, z lampami.
Znowu pojawił się problem podczas podłączenia do wzmacniacza. Gdy oba układy są włączone osobo nic się nie dzieje do czasu próby podłączenia sygnału z wyjścia przedwzmacniacza do wzmacniacza.
Słychać trzaski (od strony wzmacniacza) od razu pali się bezpiecznik
Oba układy podłączone są do oddzielnych odczepów transformatora, zarówno żarzenie jak i anodowe.
Montaż przedwzmacniacza sprawdzałem i prawdopodobnie jest poprawny.
W czym może być problem? W zasilaniu? W podłączeniu?
Układ przedwzmacniacza został wstępnie uruchomiony, z lampami.
Znowu pojawił się problem podczas podłączenia do wzmacniacza. Gdy oba układy są włączone osobo nic się nie dzieje do czasu próby podłączenia sygnału z wyjścia przedwzmacniacza do wzmacniacza.
Słychać trzaski (od strony wzmacniacza) od razu pali się bezpiecznik
Oba układy podłączone są do oddzielnych odczepów transformatora, zarówno żarzenie jak i anodowe.
Montaż przedwzmacniacza sprawdzałem i prawdopodobnie jest poprawny.
W czym może być problem? W zasilaniu? W podłączeniu?
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Zasilasz to jak? Jak połączyłeś odczepy na transformatorze z zasilaczami? Bo podejrzewam, że tu jest problem.
Zasilanie wygląda tak jak na rysunku.
Nie wrysowałem układu opóźnienia załączenia napięcia anodowego. Nie próbowałem uruchomić całości bez tego układu.
Masa wzmacniacza do obudowy podłączona jest przez rezystor, zaś przedwzmacniacza bezpośrednio. Gniazda RCA wejściowe wzmacniacza nie są izolowane.
Nie wrysowałem układu opóźnienia załączenia napięcia anodowego. Nie próbowałem uruchomić całości bez tego układu.
Masa wzmacniacza do obudowy podłączona jest przez rezystor, zaś przedwzmacniacza bezpośrednio. Gniazda RCA wejściowe wzmacniacza nie są izolowane.
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Nie możesz w ten sposób połączyć dwóch mostków do dzielonego uzwojenia wtórnego. Potrzebujesz albo osobnych uzwojeń, albo jednego o większej wydajności, a przy takim ustawieniu pozostaje prostowanie jednopołówkowe dla każdej ze stron, ewentualnie dwópołówkowe na dwóch diodach wspólnie dla obu kanałów.
- przemak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Ale jak? Dwa graetze zasilane z uzwojenia z odczepem i potem masy po mostkach połączone? To raczej mocno nie teges...
Edit - drugi!
Edit - drugi!

Teoretyczna wydajność tego odczepu to 300 mA. Oba układy pobiorą w sumie około 30~40 mA więc zasilając dwa układy z jednego będzie dobrze tak?
Nie rozumiem kolizji teraźniejszego połączenia
Nie rozumiem kolizji teraźniejszego połączenia
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Toż to transformator do solidnego wzmacniacza mocy!sebass pisze:Teoretyczna wydajność tego odczepu to 300 mA.
Tak.sebass pisze:zasilając dwa układy z jednego będzie dobrze tak?
Zobacz, w momencie kiedy spód uzwojenia będzie ujemny względem środka, a góra dodatnia, wtedy górny mostek przełączy górę do swojego plusa, a środek do swojej masy, natomiast dolny mostek przełączy dół do masy, a środek do swojego plusa. Czyli dolna połówka zwarta. W następnym półokresie będzie odwrotnie, a więc górna połówka będzie zwarta i tak w koło...sebass pisze:Nie rozumiem kolizji teraźniejszego połączenia
Teraz już jasne, dzięki PiotrzePiotr pisze:Zobacz, w momencie kiedy spód uzwojenia będzie ujemny względem środka, a góra dodatnia, wtedy górny mostek przełączy górę do swojego plusa, a środek do swojej masy, natomiast dolny mostek przełączy dół do masy, a środek do swojego plusa. Czyli dolna połówka zwarta. W następnym półokresie będzie odwrotnie, a więc górna połówka będzie zwarta i tak w koło...

Witam
Układ wreszcie uruchomiony poprawnie.
Podczas uruchomienia obyło się bez niespodzianek, zagrał od razu.
Wejście AUX gra czysto, bez przydźwięku.
Wejście GRAMOFON natomiast, jest przesterowane...
jakieś rady?
Regulacja głośności nie jest płynna... około 2 stopnie obrotu od zera daje maksymalne wysterowanie, później spada na 1/3 mocy a regulacja jest na stałym poziomie, a znowu około 2 stopnie obrotu od końca całkowity zanik dźwięku. Co może być przyczyną?
Potencjometry dobrze dobrane ( liniowe do barwy, logarytmiczny do siły głosu)

Układ wreszcie uruchomiony poprawnie.
Podczas uruchomienia obyło się bez niespodzianek, zagrał od razu.
Wejście AUX gra czysto, bez przydźwięku.
Wejście GRAMOFON natomiast, jest przesterowane...

Regulacja głośności nie jest płynna... około 2 stopnie obrotu od zera daje maksymalne wysterowanie, później spada na 1/3 mocy a regulacja jest na stałym poziomie, a znowu około 2 stopnie obrotu od końca całkowity zanik dźwięku. Co może być przyczyną?
Potencjometry dobrze dobrane ( liniowe do barwy, logarytmiczny do siły głosu)
Udało się wyeliminować wszystkie nieprawidłowości 
Potencjometr siły głosu był źle podłączony.
Pierwsze odsłuchy

Potencjometr siły głosu był źle podłączony.
Pierwsze odsłuchy

Mam do podłączenia jeszcze jeden układ
Jest tam prostowanie dwupołówkowe, ale czy znowu nie będzie problemu?
Do układu z lampą oscyloskopową są podane dwa rodzaje zasilania a ja mam jedno
Proszę o podpowiedź, jak mam się "wpiąć" do zasilania które już mam?Jest tam prostowanie dwupołówkowe, ale czy znowu nie będzie problemu?
Do układu z lampą oscyloskopową są podane dwa rodzaje zasilania a ja mam jedno

Nie miałem czasu na eksperymenty ale analizowałem układ.
Zasilanie lampy którą zastosuję B6S1 wynosi Ua2=500V Na schemacie jest podwajacz napięcia? Czy zwykły prostownik jednowpołówkowy, skoro tak to po co dwie diody prostownicze??
Czy mogę podłączyć B6S1 zamiast B4S2 bez zmian w układzie? Parametry mają prawie identyczne poza prądem żarzenia.
Zasilanie lampy którą zastosuję B6S1 wynosi Ua2=500V Na schemacie jest podwajacz napięcia? Czy zwykły prostownik jednowpołówkowy, skoro tak to po co dwie diody prostownicze??
Czy mogę podłączyć B6S1 zamiast B4S2 bez zmian w układzie? Parametry mają prawie identyczne poza prądem żarzenia.
Układ wstępnie zmontowany. Ktoś podpowie czy tak trzeba podłączyć wszystko do zasilania?
Ujemne napięcie o wartości około 400V przez potencjometr P3 podawane jest na katodę lampy B6S1.
Do zasilania lampy 6P15P potrzebuję 200V.
Jak dobrze rozumiem, to skoro zasilanie lampy oscyloskopowej prostowane jest jednopołówkowo, więc nie będzie problemu jeśli podlacze je przed mostkiem greatza z którego uzyskam 200V.
Dodatkowo odczep na TS daje 5V~ ja potrzebuję 4V~ czy ta nadwyżka uszkodzi żarnik lampy?
Do zasilania lampy 6P15P potrzebuję 200V.
Jak dobrze rozumiem, to skoro zasilanie lampy oscyloskopowej prostowane jest jednopołówkowo, więc nie będzie problemu jeśli podlacze je przed mostkiem greatza z którego uzyskam 200V.
Dodatkowo odczep na TS daje 5V~ ja potrzebuję 4V~ czy ta nadwyżka uszkodzi żarnik lampy?