Warsztacik :)

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Re: Warsztacik :)

Post autor: Jado »

Witek pisze::arrow: Jado
Pozwolę sobie w tym wątku zadać pytanie. Widziałem na którymś zdjęciu Twojej pracowni polerkę bębnową.
Właśnie buduję sobie taką zabawkę i zastanawiam się czego używasz jako wsadu polerującego i jakie są Twoje wrażenia/uwagi.
Jako wsadu do polerowania używam nitów żelaznych - półokrągły łeb, a z drugiej strony walec czyli "nóżka" nitu. Kolega z Wrocławia (zaprzyjaźniony złotnik) kupił mi kiedyś coś takiego i przysłał - w jakimś tamtejszym "sklepie żelaznym" dostał.
Tyle, że trzeba go było odtłuścić (bo cały był w jakiejś nafcie i smarze), a potem puścić, żeby się sam o siebie wypolerował. Teraz nity błyszczą jak lustro.
Lepszy byłby wsad nierdzewny z kulek lub "mix" czyli kulki, igiełki, owale itd....
Wtedy jest lepsze docieranie wsadu do różnego rodzaju wgłębień w polerowanym przedmiocie. Ale to dosyć drogi wsad.
Można stosować też wsady ścierne - matowiące, ścierające. Ja na przykład robiłem taki z potłuczonej osełki, ale są oczywiście do kupienia gotowe kształtki ścierne o różnych kształtach. Przedmioty tak potraktowane nabierają delikatnego matu.
Do wsadu polerującego dodaje się oczywiście do wody jakiś środek pieniący - ja dawałem płatki mydlane, można dodać też amoniaku dla lepszego działania, rozjaśniania. Ale to oczywiście dla przedmiotów z metali szlachetnych.

Podobnie zresztą dodaje się np. ludwika do wody do myjki ultradźwiękowej (są też specjalne płyny do myjek), bo sama woda nie umyje za dobrze :-) No i warto też podgrzać wodę, bo wtedy lepiej myje. Niektóre lepsze myjki mają już taki podgrzewacz wbudowany. W innych po prostu wlewa się ciepła wodę. Sam przetwornik piezo też się po dłuższym czasie grzeje i podgrzewa wodę.

Ja mam myjkę z Lidla - też nie jakieś cudo, ale do drobnych przedmiotów się nadaje.
Np. pięknie się nią oczyszcza zaschnięte pisaki olejowe Pentela (po rozebraniu na czynniki pierwsze) - w acetonie. Małe przedmioty pokryte smarami i brudem, też w benzynie ładnie spływają (jakieś koła zębate, przekładnie, łożyska, itp...).
Tak więc rewelacji nie ma, ale czasami przydatna bestia :-)
Generalnie rozpuszczalnik (czy to woda z mydłem czy to aceton czy benzyna czy jeszcze coś) musi sam już oddziaływać z brudem jaki chcemy usunąć, a ultradźwięki powodują "ruch cieczy" wokół przedmiotu i przyśpieszają akcję rozpuszczającą, a jednocześnie brud odpada w postaci takiego "dymku" w cieczy, odsłaniając dalsze warstwy brudu dla dostępu dla rozpuszczalnika - aż do czystej powierzchni przedmiotu.
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
elektrit
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: elektrit »

painlust pisze:mogę dać co najwyżej 200PLN...
Hm, stówkę kosztowała myjka z Aoyue, handlowała tym firma Hotair. Moc 30/50W, nawet dobrze czyściła płytki z kalafoni. Wadą była stosunkowo mała miska. Dobrze czyściła lampy z nawarstwionego kurzu. :)
Poszukuję 1R5T.
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: djivo »

elektrit pisze:
painlust pisze:mogę dać co najwyżej 200PLN...
Hm, stówkę kosztowała myjka z Aoyue, handlowała tym firma Hotair. Moc 30/50W, nawet dobrze czyściła płytki z kalafoni. Wadą była stosunkowo mała miska. Dobrze czyściła lampy z nawarstwionego kurzu. :)
Muszę jutro wypróbować ten pomysł. Jaki płyn lejesz do mycia?
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

painlust pisze:Ponieważ zbliżają się moje urodziny
A więc Ci zazdroszczę i życzę wszystkiego najlepszego.
Jado pisze:Podobnie zresztą dodaje się np. ludwika do wody do myjki ultradźwiękowej (są też specjalne płyny do myjek), bo sama woda nie umyje za dobrze
Miałem kiedyś takie cudo od zaprzyjaźnionego zegarmistrza. Niestety skład chemiczny tej zalewy jest mi nieznany. Dostawałem zawsze zużyte pomyje ale i tak wszystko po paru sekundach lśniło.
Awatar użytkownika
Witek
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Post autor: Witek »

:arrow: Jado
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź
TELEWIZOREK52 pisze:Miałem kiedyś takie cudo od zaprzyjaźnionego zegarmistrza. Niestety skład chemiczny tej zalewy jest mi nieznany. Dostawałem zawsze zużyte pomyje ale i tak wszystko po paru sekundach lśniło.
Ten płyn występuje w handlu pod nazwą Gronal.
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Post autor: Jado »

TELEWIZOREK52 pisze:
painlust pisze:Ponieważ zbliżają się moje urodziny
A więc Ci zazdroszczę i życzę wszystkiego najlepszego.
Najlepsze prezenty to są te, które sami sobie robimy - bo wiemy czego najlepiej nam trzeba. Z tym, że nie trzeba z tym czekać do urodzin czy innej okazji - życie jest krótkie, więc jak masz chęć coś sobie kupić, a żal Ci pieniędzy, to nie wahaj się tylko kupuj.
Jutro może być już za późno ;-)
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

A czy takie cudo http://allegro.pl/wanna-myjka-ultradzwi ... 85962.html było by coś warte? Cena niewielka i wykonanie wanienki z metalu to też plus bo wlać można prawie wszystko.
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: romanradio »

jacekk pisze:A czy takie cudo http://allegro.pl/wanna-myjka-ultradzwi ... 85962.html było by coś warte? Cena niewielka i wykonanie wanienki z metalu to też plus bo wlać można prawie wszystko.
Myślę Jacku,że gdyby była większa ta wanienka,np. pojemność 1000ml,to byłoby w sam raz do naszych staroradiowych potrzeb.A może dałoby się to rozwalić i dorobić większą?.Płyn Gronal jest na Alle..,ale cena!
pozdrawiam
Roman
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Fajny pomysł składanego warsztatu.
http://www.davehylands.com/Wood-Working ... index.html
05-Closed-Up.jpg
08-Fully-Open.jpg
Prawie jak "meble Kowalskich".
meble Kowalskich.jpg
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Kapitalne! Byc moze wykorzystam, jak bede sie lokowal w nowym mieszkaniu :)
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Katan
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: Katan »

Jednak nie jestem jedynym szaleńcem którego pokój tak wygląda, to miłe.
2016-02-05-320.jpg
2016-02-05-321.jpg
Pomijam juz wszelkiego rodzaju części, mierniki, stare urządzenia lampowe itd. poupychane gdzie popadnie.

A na biurku 4-kanałowy oscyloskop dla oszczędnych :D
tiquet
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: tiquet »

Moje kolejne pomieszczenie, świeżo po remoncie (jeszcze puste).
Załączniki
DSCN6355.JPG
DSCN6390.JPG
Awatar użytkownika
dziubdziu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: dziubdziu »

No, kolego... Klasa :D Tylko czekać na zapełnienie go sprzętem oraz organizację porządnego stanowiska pracy :)
Wyprzedaż garażowa różne przedmioty
https://allegrolokalnie.pl/uzytkownik/Lampowy99
tiquet
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: tiquet »

Wszystko będzie, tylko jak zawsze czasu brak :(
ODPOWIEDZ