Jakie lampy do SE?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Jakie lampy do SE?
A ja polecam 6F6S poza tym, że ładnie wygląda, to efektownie świeci - http://www.jogis-roehrenbude.de/Roehren ... F6/6F6.htm
To nic, że daje 4W, jeżeli głośniki (membrany) nie mają sztywnego i ciężkiego zawieszenia, to gwarantuję, że narobią dużo przyjemnego hałasu.
To nic, że daje 4W, jeżeli głośniki (membrany) nie mają sztywnego i ciężkiego zawieszenia, to gwarantuję, że narobią dużo przyjemnego hałasu.
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Rzeczywiscie ladnie wyglada
No i nie jest jeszcze jakos przesadnie droga: ~$10/szt na ebay. Choc do liniowych lampa ta zbytnio nie nalezy wiec chyba myslalbym raczej o zastosowaniu jej w PP anizeli w SE.

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Opis wzmacniacza na 6F6S...
- Załączniki
-
- edw 06 2014.pdf
- (2.46 MiB) Pobrany 263 razy
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Dzieki. A jakies pomiary byly podane? Bo ze 'sie da' to ja wiem.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Nie do mnie to pytanie... masz na końcu artykułu adres @ do konstruktora.
PS. Nie spodziewał bym się najwyższych parametrów z uwagi na elementy z odzysku TV, co nie znaczy, że jest skazany na straty.
PS. Nie spodziewał bym się najwyższych parametrów z uwagi na elementy z odzysku TV, co nie znaczy, że jest skazany na straty.
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Chyba sie nie rozumiemy... Napisalem, ze
Odjezdzmy natomiast od meritum watku wiec na tym zakoncze wypowiedzi w kwestii 6F6S.
po czym ty podales link do artykulu ze zbudowanym wzmacniaczem. Byc moze zbytnio przeczytalem miedzy wieszami ale zrozumialem, ze jest to przyklad, ze sie da i mozna na tych lampach zbudowac wzmacniacz z pojedyncza lampa w koncowce. Chyba tutaj sie rozjechalismy, bo tego, ze sie da, nie kwestionowalem...TooL46_2 pisze:do liniowych lampa ta zbytnio nie nalezy wiec chyba myslalbym raczej o zastosowaniu jej w PP anizeli w SE
Wiele elementow z epoki ma zdecydowanie lepsze parametry niz obecna produkcja. Nie po tym poznaje sie dobry wzmacniacz...saico pisze:Nie spodziewał bym się najwyższych parametrów z uwagi na elementy z odzysku TV (...)

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Ta lampa to nic innego jak 6F6G, która często pracowała jako pojedyncza lampa końcowa w radioodbiornikach za oceanem, potem wyparła ją 6V6.
Nie spieram się... miałem na myśli nasze krajowe transformatory głośnikowe. Wiem, że z epoki niekiedy biją te współczesne.
Nie spieram się... miałem na myśli nasze krajowe transformatory głośnikowe. Wiem, że z epoki niekiedy biją te współczesne.
A co myślicie o 300b? Wiem tylko tyle, że jest uwielbiana przez audiofilii i znienawidzona przez triodowiczów. Czemu? Gdyby tak dobrze zaprojektować z nią układ, dać sprzężenie zwrotne itp ?
Czesc
Ja mysle, ze najlepsze na male SE sa lampy stosowane do odchylania pionowego. Szczegolnie asymetryczne triody, np: 6EM7 czy 6GF7 I pochodne.
Maja w bance triode sterujaca 1W i triode o mocy 10W. Czytalem pare dni temu na jakims DIY-forum, jak facet "maltretowal" takie lampy. Wczoraj
ja zrobilem cos takiego, ale nie do momentu zniszczenia. Testom poddalem w sumie 10 lamp: 4 x 6EM7, 2 x 6FM7, 4 x 6GF7.Sprawdzane byly przy
napieciach 150V do 250V, oraz dwie 6EM7 I dwie 6GF7 przy napieciach 275V I 300V. Moc wyjsciowa wynosila od 1.25W do ponad 5W przy 300V.
Moc byla mierzona oscyloskopem, jako napiecie, kiedy nastepuje "zgrubienie" wierzcholkow sinusoidy, bez ich splaszczen. Napiecie anoda katoda,
a nie calkowite napiecie zasilania. Prad anodowy 45mA ustawiany minusem. Czestotliwosci pomiaru, to 250 i 2000Hz. Roznice w mocy wyjsciowej
nie przekraczaly 10%.
Pozdrowienia
Ja mysle, ze najlepsze na male SE sa lampy stosowane do odchylania pionowego. Szczegolnie asymetryczne triody, np: 6EM7 czy 6GF7 I pochodne.
Maja w bance triode sterujaca 1W i triode o mocy 10W. Czytalem pare dni temu na jakims DIY-forum, jak facet "maltretowal" takie lampy. Wczoraj
ja zrobilem cos takiego, ale nie do momentu zniszczenia. Testom poddalem w sumie 10 lamp: 4 x 6EM7, 2 x 6FM7, 4 x 6GF7.Sprawdzane byly przy
napieciach 150V do 250V, oraz dwie 6EM7 I dwie 6GF7 przy napieciach 275V I 300V. Moc wyjsciowa wynosila od 1.25W do ponad 5W przy 300V.
Moc byla mierzona oscyloskopem, jako napiecie, kiedy nastepuje "zgrubienie" wierzcholkow sinusoidy, bez ich splaszczen. Napiecie anoda katoda,
a nie calkowite napiecie zasilania. Prad anodowy 45mA ustawiany minusem. Czestotliwosci pomiaru, to 250 i 2000Hz. Roznice w mocy wyjsciowej
nie przekraczaly 10%.
Pozdrowienia
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Jest droga jak fiks i bardzo słabo świeci. Poza tym lampa, jak każda inna. Jeszcze z racji małego wzmocnienia wymaga dość wysokiego napięcia sterującego, co komplikuje stopnie sterujące.Dragon pisze:A co myślicie o 300b?
Osobiście wolę KT88 w połączeniu triodowym. Podobna mocy wyjściowa, łatwiejsze sterowanie i odizolowana katoda. No i przy wieczornym słuchaniu jest gwiazdą spektaklu. A to wszystko za mniej niż połowę ceny 300B

Niestety wzmacniacz będzie musiał mieć z 7W-8W, ponieważ moje głośniki mają tylko 90db. Na nowe, skuteczniejsze głośniki niestety nie mam kasy. Wiem, że najwięcej zależy od samego układu, ale która lampa z nich brzmi najlepiej? W sensie, słuchaliście jakiegoś SE, który wywarł na was wrażenie? Na jakiej był lampie? Kwestia wizualna jest dla mnie też ważna, ale mniej, bo na prostowniku będą rtęciówki i to one będą wywoływały dobry efekt wizualny.
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Tak. Był to wzmacniacz z dwoma EL34 na kanał, czyli dość mocny, jak na SE. Rzecz w tym jakie miał transformatoryDragon pisze:W sensie, słuchaliście jakiegoś SE, który wywarł na was wrażenie? Na jakiej był lampie?

A ja kończę demona mocy na EL32, tylko 2 x 3,5W i nie obawiam się o wysterowanie kolumn 89dB. Praktycznie już gra, tylko jest na dotarciu 

Piotr - jakie miał transformatory? Myślisz, że jakby miał jedną lampę na kanał, a nie dwie, to efekt był by podobny w jakości brzmienia? Czy od tg rzeczywiście aż tak dużo zależy? Ja chcę zrobić po prostu super brzmiące SE. Jeśli pentoda moze brzmiec super, to niech będzie. Miałeś jakieś uwagi na temat poprawy tego wzmaka? Co Cię w nim zachwyciło? Co było na przedwzmacniaczu? Jaki to był typ układu?
saico - Słuchałem wzmacniacza na 2W, którego moc maksymalna wynosiła 5W. Powyżej 2W już zaczynał nie grac czysto. 2W normalnie bym nie przekraczał, jednak te 2W musi być bez zniekształceń. Jeśli zrobię wzmacniacz na 2a3, którego moc będzie wynosiła 2W, to bedzie wygladało to tak, ze na 1W zniekształcenia będa 0,2%, a na 2W 2% i wiecej, bo to będzie już moc maksymalna. Jeśli wzmacniacz miał by 10W, to zniekształcenia przy 2W będą o wiele mniejsze niż jak moc takiego wzmcniacza wynosiła by 4W.
saico - Słuchałem wzmacniacza na 2W, którego moc maksymalna wynosiła 5W. Powyżej 2W już zaczynał nie grac czysto. 2W normalnie bym nie przekraczał, jednak te 2W musi być bez zniekształceń. Jeśli zrobię wzmacniacz na 2a3, którego moc będzie wynosiła 2W, to bedzie wygladało to tak, ze na 1W zniekształcenia będa 0,2%, a na 2W 2% i wiecej, bo to będzie już moc maksymalna. Jeśli wzmacniacz miał by 10W, to zniekształcenia przy 2W będą o wiele mniejsze niż jak moc takiego wzmcniacza wynosiła by 4W.