Już prawie skończyłem mój pierwszy wzmacniacz lampowy, tj. PP el84. Ponieważ PP już zrobiłem ,a nigdy nie słuchałem SE (nie licząc jednego bridge SE, który osobiście mnie nie zachwycił), to chciałbym zrobić SE. Chciałbym w tym miejscu zaznaczyć, że to nie ma być SE, dlatego bo chce wydać mało pieniędzy, a potem powiedzieć, że mój SE za 300zł gra słabo, więc wszystkie SE grają słabo, ani nie należę do grupy audiofili, którzy chcą mieć SE bez sprzężenia zwrotnego z zniekształceniami 1% przy 1W. Chcę stworzyć po prostu dobry wzmacniacz, tak aby wszystko było optymalnie. Moje pytanie dotyczy lamp. Moim zdaniem nie ma sensu do głośników ponizej 96db dawać słąbych lamp, bo na niskoskutecznych głośnikach trzeba będzie taki wzmacniacz ustawiać na maksymalną moc, przez co będzie zniekształcał. Mam głośniki 90db, więc potrzebował bym, aby wzmacniacz miał małe zniekształcenia przy mocy 5W. Czyli maksymalna moc powinna wynosić min 8W (tak mi sie wydaje). Chciałbym abyś cię mi doradzili, które lampy opłaca się aplikować ze względu na koszty, a które nie . Na cały projekt chciałbym przeznaczyć 1000zł -1500zł. Myślałem nad 6C33C, ale nie wiem czy ta lampa nie jest przereklamowana. Chociaż na pewno mniej niż 300b

Pozdrawiam