głośnik szerokopasmowy field coil wlasnej produkcji

Przetworniki elektroakustyczne, obudowy głośnikowe i zagadnienia pokrewne.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

głośnik szerokopasmowy field coil wlasnej produkcji

Post autor: nuncjusz1 »

Witajcie
Jako że od lat jestem zwolennikiem i miłośnikiem głośników szerokopasmowych wszelkiej maści postanowiłem w końcu zrobić coś od podstaw.Padło na głośnik z elektromagnesem,ponieważ bardzo mnie pociągało to że można zrobić coś innego niż zwykle i mieć w tej technologii wpływ na kilka parametrów głośnika.Na wstępie dodam ,że nie mam zamiaru udowadniać komuś że to jest lepsze,głośnik mój powstał tylko i wyłącznie z pasji i radości tworzenia,wszelkie podstawy ekonomiczne nie mają tu miejsca :D .Założeniem było zrobić możliwie silny magnes nie ograniczając się dużym gabarytem i ciężarem.Pierwsze założenia projektowe to :szczelina magnetyczna 1-1,5mm,długość szczeliny10-15mm,cewka ok.2000zw drutem 1,2mm.
Rdzeń ma średnicę 50mm i wysokość 130,cała puszka ma średnicę 150mm ,wysokość 140mm,jest zrobiona ze stali miękkiej.Zakładana siła w szczelinie (opierając się na podobnych projektach DIY) powinna być nie mniejsza niż 1,5-1,8T.Cewka głośnika ma średnicę 26mm ,jest na karkasie z nomexu nawinięta dwuwarstwowo o impedancji 8om(w prowizorce założona gotowa Tonsilu na karkasie aluminiowym dość ciężka-ale to tylko na próby).Resor dolny jest mojego pomysłu,wycięty laserowo z preszpanu 1mm(wzór nie jest zastrzeżony,możecie kopiować)
Kosz już się frezuje ,tymczasem złożyłem to totalnie prowizorycznie,membrana wycięta z czarnego papiery tech,resor z plastra opatrunkowego :D jak na wklejonych fotach,i gra to naprawdę mocarnie.Przy zasilaniu 19V DC cewka pobiera ok. 1,7A ,nie zauważyłem po kilku godzinach grania żeby rdzeń ,lub cewka się nagrzewał(a).Wiem ,że nie lubicie kwiecistych opisów audiofilskich,ale naprawdę ten głośnik ,złożony tak prowizorycznie i postawiony na podłodze ,bez żadnej obudowy gra po prostu pięknie, z bardzo ładnym basem,i o dziwo w tym wykonaniu(docelowo będzie korektor fazy i tutka w środku oraz membrana bardzo lekka z papieru japońskiego)tony wysokie nie muszą być uzupełniane dodatkowym głośnikiem.Na bieżąco będę wklejał wszystkie postępy.Docelowo chciałbym przy pomocy Gsmoka byśmy zamieścili cały tutorial dla każdego chętnego DIYowca by mógł sobie sam zrobić taki głośnik,a zaręczam ,że warto
Gra o niebo lepiej już tak prowizorycznie niż wszystkie Fostexy i tym podobne.Zawieszenie dolne jest tak subtelne, że głośnik jest niesamowicie szczegółowy i detaliczny.
Parę fotek
cdn.........
Załączniki
P1320773.JPG
P1320774.JPG
P1320776.JPG
P1320778.JPG
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: głośnik szerokopasmowy field coil wlasnej produkcji

cd fotek...Jedno czym muszę zmartwić to duuuuuuuużo nawijania ,na jedną cewkę zużyłem ok 4kg drutu :shock:
Załączniki
P1320802.JPG
P1320803.JPG
P1320804.JPG
P1320805.JPG
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

no i grająca "prowizorka" nie dodałem ,że membrana ma średnicę w tej chwili 14cm
Załączniki
P1320814.JPG
P1320822.JPG
P1320826.JPG
P1320824.JPG
P1320827.JPG
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

na razie tyle,w tygodniu mam odebrać elementy kosza,zatem wtedy już prace ruszą "na poważnie"Zabawa będzie zapewne z membranami(chcę zrobić kilka typów)Montaż membrany przewidziałem w koszu tak, że podmiana zajmie kilka minut-odkręcenie śrubek "spidera" dolnego ,a w górny zawieszeniu odkręcenia pierścienia dociskającego resor górny.Tyle tylko że spidery i cewki trzeba kleić na stałe ale to koszt niewielki,cewka kosztuje ok 6zł a spider z wycięciem na laserze 10zł.
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

filmik ,przepraszam ale niestety jakość dźwięku kiepska,nagrane aparatem
https://docs.google.com/file/d/0B7PRIVd ... =drive_web
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Post autor: Jado »

Piękna sprawa! :-) Robi wrażenie. Sam kiedyś myślałem o zrobieniu głośnika, ale to raczej w formie zabaw i eksperymentów - "że można".
Chętnie obejrzę tutorial :-)
Jaka będzie waga głośnika?
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Hej
dziękuję,wagę wyznacza w zasadzie dolna "doniczka",bo kosz będzie bardzo przestrzenny i z aluminium,tu jest stal i kawał miedzi,dokładnie nie ważyłem ale myślę ,że ok 12-14kg
Z tym wiąże się problem montażu takiego głośnika,nie będzie klasycznie montowany do frontu za obręcz górną ,będzie siedział na "stołeczku" w kolumnie ,którą również specjalnie pod niego projektuje-będzie to skrzynka o wygiętych bokach i otwartym tyłem i dołem,coś w stylu jak robili to niektórzy do gł SABY,obudowy typu Cello,tylko ja chciałbym dać żebra i wręgi.Chciałbym aby całość była w tutoriale jako kompletny głośnik,choć może to potrwać trochę czasu.
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

właśnie odebrałem elementy do kosza głośnika,piękna precyzyjna robota na CNC.Trzpienie wsporcze to brąz,reszta aluminium
Proszę was o pomoc w sprawie zasilacza,jesli są znawcy tematu-czy musi to być jakiś ekstra trzymający i stabilizowany,naturalnie Arraya wykluczam bo ma głośny wiatrak,chodzi tu o ok 2* 20V o wydajności kilku amper,co radzicie?
Załączniki
P1320828.JPG
P1320832.JPG
P1320834.JPG
P1320833.JPG
P1320830.JPG
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Post autor: gsmok »

nuncjusz1 pisze:...Docelowo chciałbym przy pomocy Gsmoka byśmy zamieścili cały tutorial dla każdego chętnego DIYowca by mógł sobie sam zrobić taki głośnik,a zaręczam ,że warto
........
Podziwiam konstrukcję :shock: . Z przyjemnością zamieszczę dostarczone materiały w Serwisie TRIODA w dziale DIY. Trzymam kciuku za wersję docelową :) .
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Indukcyjność tej cewki jest na tyle duża że ja bym zaczął próby od zwykłego transformatora + mostek + kilka(dziesiąt) mF. Możliwe że wystarczy.
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: staku »

nuncjusz1 pisze:Resor dolny jest mojego pomysłu,wycięty laserowo z preszpanu 1mm(wzór nie jest zastrzeżony,możecie kopiować)
Resorek bardzo ładny, jednak wydaje mi się, że może być zbyt wiotki. Ten kształt w każdym kierunku będzie poddawał się podobnie, a powinien być elastyczny tylko w osi ruchu cewki. No i preszpan to niezbyt szczęśliwie dobrany materiał, z czasem popłynie tam gdzie mu się spodoba. Głośniczek piękny :D - podziwiam i gratuluję zdolności!
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Hej
staku trudno nie przyznać ci racji,zaobserwowałem ,że resorek potrafi "polecieć" cokolwiek w innym kierunku niż to zamierzałem,zrobiłem te resorki z różnych grubości przeszpanu,na początek zamontuję 1mm,te na próbnym modelu miał 0,6mm i rzeczywiście było tak jak piszesz,tym bardziej że prowizorycznie zastosowałem cięższą cewkę z karkasem alum.i 4 warstwową.
Może lepiej by było te "wężyki" ustawić pionowo(jak narastająca amplituda,najmniejsza od strony cewki i zwiększająca się do obwodu).Dlatego tak to wykombinowałem by łatwo zmienić te elementy ,bo napewno będę próbował różnych membran,może tu doradzicie,jaki profil byłby najlepszy do szerkopasmowca,membranka ma docelowo 130mm,czy korektor fazy,tubkę w środku?
czy resor górny powinien być sztywny czy raczej delikatny?
ps.przygotowuję jeden do prób membrany
Załączniki
P1320835.JPG
P1320836.JPG
Awatar użytkownika
Michal_Pol
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Michal_Pol »

Czy zamiast tego samodzielnie wykonanego resoru nie można zastosować jakiegoś gotowca ze starego głośnika? Oczywiście mam na myśli resor.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

Michal_Pol pisze:Czy zamiast tego samodzielnie wykonanego resoru nie można zastosować jakiegoś gotowca ze starego głośnika? Oczywiście mam na myśli resor.
Albo i podpasować jakiś NOS, oferowany dla celów naprawy współczesnych głośników (na Elektrodzie pełno zapytań i ofert tych elementów). Ale może chodziło o samodzielne wykonanie?
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Post autor: gsmok »

Według mnie nuncjusz1 chce wykonać ten głośnik "od zera" - całkowicie samodzielnie :)
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
ODPOWIEDZ