Potrzebuję takie radio obejrzeć od środka, muszę zobaczyć oryginalną, niegrzebaną konstrukcję.
Mój odbiornik został bardzo ładnie i fachowo przerobiony (z układu refleksowego na zwykły super) jeszcze chyba w latach 40-tych, w związku z czym w środku wygląda zupełnie inaczej. Bogu dzięki chassis zostało nietknięte, podstawki lampowe tez (z jednym wyjątkiem, ale bez ingerencji w chassis), ale wyjątek zostały oryginalne cewki obwodów wejściowych i heterodyny, wymieniony został przełącznik zakresów, dodany został jeszcze jeden filtr p.cz. (na miejscu cewek heterodyny).
Potrzebuję również ww. elementów, albo całego chassis radia, może być w ruinie. Reszta, czyli gałki, skrzynka, głośnik, transformatory itp. są oryginalne i w dobrym stanie, większość elementów biernych zapewne też.
IKA 44Z
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Jeśli jest to odbiornik niezbyt rzadko występujący w wersji oryginalnej, a przerobiono go rzeczywiście tak elegancko jak opisałeś- bo przecież można też potraktować ten opis z przymrużeniem oka, ironicznie- to być może lepsze by było zostawienie wersji zmodyfikowanej jako swoisty rarytas? Tym bardziej, że przeróbka też liczy sobie sporo czasu...
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
No liczy, ale ja nie chcę radia zniszczonego przez jakiegoś Niemca w czasie wojny, a porządny odbiornik z Łodzi :) Zwłaszcza, że jest poza tym kompletny i w bardzo dobrym stanie. IKA to dość rzadka firma i takich przeróbek nie toleruję :)Vault_Dweller pisze:Jeśli jest to odbiornik niezbyt rzadko występujący w wersji oryginalnej, a przerobiono go rzeczywiście tak elegancko jak opisałeś- bo przecież można też potraktować ten opis z przymrużeniem oka, ironicznie- to być może lepsze by było zostawienie wersji zmodyfikowanej jako swoisty rarytas? Tym bardziej, że przeróbka też liczy sobie sporo czasu...
Opis nie jest ironiczny, on naprawdę został fachowo przerobiony.
Ja tego radia nie widziałem - ale może jest to jakaś, mimo wszystko produkcja niemiecka po zajęciu Polski przez wojska niemieckie (coś w rodzaju pierwszych produkcji Pioniera w 1948)- wykorzystująca podzespoły odbiornika polskiego (obudowa, chassis, etc.)- Jak wiadomo fabryka IKA zajeta przez Niemców produkowała w czasie wojny volksiaki.
Nie chcę się wymądrzać ale może warto byłoby zrysować schemat i skonfontować z innymi odbiornikami - być może trafiłeś na jakieś małoseryjne kuriozum z IKA po 1939 - składane wg. schematu czegoś popularniejszego - może to przyczynek do odktrycia kawałka nieznanej historii polskiej fabryki.
Pozdroofki
Nie chcę się wymądrzać ale może warto byłoby zrysować schemat i skonfontować z innymi odbiornikami - być może trafiłeś na jakieś małoseryjne kuriozum z IKA po 1939 - składane wg. schematu czegoś popularniejszego - może to przyczynek do odktrycia kawałka nieznanej historii polskiej fabryki.
Pozdroofki
IdeL
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Niestety. To radio ma typ wybity na chassis i na tylnej ściance, skala jest polska, a przeróbki są wyraźnie widoczne, że nie jest to konstrukcja fabryczna.IdeL pisze:Ja tego radia nie widziałem - ale może jest to jakaś, mimo wszystko produkcja niemiecka po zajęciu Polski przez wojska niemieckie (coś w rodzaju pierwszych produkcji Pioniera w 1948)- wykorzystująca podzespoły odbiornika polskiego (obudowa, chassis, etc.)- Jak wiadomo fabryka IKA zajeta przez Niemców produkowała w czasie wojny volksiaki.