Potrzebuję takie radio obejrzeć od środka, muszę zobaczyć oryginalną, niegrzebaną konstrukcję.
Mój odbiornik został bardzo ładnie i fachowo przerobiony (z układu refleksowego na zwykły super) jeszcze chyba w latach 40-tych, w związku z czym w środku wygląda zupełnie inaczej. Bogu dzięki chassis zostało nietknięte, podstawki lampowe tez (z jednym wyjątkiem, ale bez ingerencji w chassis), ale wyjątek zostały oryginalne cewki obwodów wejściowych i heterodyny, wymieniony został przełącznik zakresów, dodany został jeszcze jeden filtr p.cz. (na miejscu cewek heterodyny).
Potrzebuję również ww. elementów, albo całego chassis radia, może być w ruinie. Reszta, czyli gałki, skrzynka, głośnik, transformatory itp. są oryginalne i w dobrym stanie, większość elementów biernych zapewne też.
IKA 44Z
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
-
- 2500...3124 posty
Jeśli jest to odbiornik niezbyt rzadko występujący w wersji oryginalnej, a przerobiono go rzeczywiście tak elegancko jak opisałeś- bo przecież można też potraktować ten opis z przymrużeniem oka, ironicznie- to być może lepsze by było zostawienie wersji zmodyfikowanej jako swoisty rarytas? Tym bardziej, że przeróbka też liczy sobie sporo czasu...
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- moderator
No liczy, ale ja nie chcę radia zniszczonego przez jakiegoś Niemca w czasie wojny, a porządny odbiornik z Łodzi :) Zwłaszcza, że jest poza tym kompletny i w bardzo dobrym stanie. IKA to dość rzadka firma i takich przeróbek nie toleruję :)Vault_Dweller pisze:Jeśli jest to odbiornik niezbyt rzadko występujący w wersji oryginalnej, a przerobiono go rzeczywiście tak elegancko jak opisałeś- bo przecież można też potraktować ten opis z przymrużeniem oka, ironicznie- to być może lepsze by było zostawienie wersji zmodyfikowanej jako swoisty rarytas? Tym bardziej, że przeróbka też liczy sobie sporo czasu...
Opis nie jest ironiczny, on naprawdę został fachowo przerobiony.
-
- 500...624 posty
Ja tego radia nie widziałem - ale może jest to jakaś, mimo wszystko produkcja niemiecka po zajęciu Polski przez wojska niemieckie (coś w rodzaju pierwszych produkcji Pioniera w 1948)- wykorzystująca podzespoły odbiornika polskiego (obudowa, chassis, etc.)- Jak wiadomo fabryka IKA zajeta przez Niemców produkowała w czasie wojny volksiaki.
Nie chcę się wymądrzać ale może warto byłoby zrysować schemat i skonfontować z innymi odbiornikami - być może trafiłeś na jakieś małoseryjne kuriozum z IKA po 1939 - składane wg. schematu czegoś popularniejszego - może to przyczynek do odktrycia kawałka nieznanej historii polskiej fabryki.
Pozdroofki
Nie chcę się wymądrzać ale może warto byłoby zrysować schemat i skonfontować z innymi odbiornikami - być może trafiłeś na jakieś małoseryjne kuriozum z IKA po 1939 - składane wg. schematu czegoś popularniejszego - może to przyczynek do odktrycia kawałka nieznanej historii polskiej fabryki.
Pozdroofki
IdeL
-
- moderator
Niestety. To radio ma typ wybity na chassis i na tylnej ściance, skala jest polska, a przeróbki są wyraźnie widoczne, że nie jest to konstrukcja fabryczna.IdeL pisze:Ja tego radia nie widziałem - ale może jest to jakaś, mimo wszystko produkcja niemiecka po zajęciu Polski przez wojska niemieckie (coś w rodzaju pierwszych produkcji Pioniera w 1948)- wykorzystująca podzespoły odbiornika polskiego (obudowa, chassis, etc.)- Jak wiadomo fabryka IKA zajeta przez Niemców produkowała w czasie wojny volksiaki.
-
- 500...624 posty