Wzmacniacz do gitary 60-70W schemat

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Re: Wzmacniacz do gitary 60-70W schemat

Post autor: painlust »

Schmielarz pisze:
painlust pisze:do poczytania:

viewtopic.php?f=25&t=14397&hilit=cabsim
Dziekuje! Przy okazji znalazlem ciekawostke:
viewtopic.php?f=25&t=14397&hilit=cabsim#p188407
O tym juz sie zapomnialo? Przeciez moge to wstawic na koncu przedwzmacniacza jak Pan to zrobil w dziale 9 DYI i w koncowke pojdzie obciety sygnal. Nieladnie tak wybiorczo zapominac :-(
Ale przecież pisałem w tym temacie, że potrzebna jest symulacja głośnika gitarowego w przypadku korzystania z liniowego zespołu nagłaśniającego. Kuriozum stanowi tu zastosowanie lampowej końcówki UL oraz dziwnego dla mnie zespołu głośnikowego zbudowanego na pierdzigłośniczkach, ale niech ci będzie. Tylko w ten sposób będzie to jako tako dzialać. Jeśli jednak podepniesz głośnik gitarowy to będziesz musiał bypasować tego cabsima.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Schmielarz
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Schmielarz »

Idea ta sama tylko cena inna. A i mozliwosci tez sie roznia nieco.Ja mam w tej chwili okolo 100 podkladow na 8 godzin grania bez przerwy, podzielone organizacyjnie na 4 glowne style: blues, funk, latino, rock ballad. Jest to dopiero polowa mozliwosci plus 35 minut na 200 petli. W multiefekcie mam tez automat perkusyjny 30 podkladow plus metronom i tuner do strojenia. 12 symulacji wzmacniaczy i 11 symulacji kolumn. Jest tego duzo i jeszcze nie wszystko wyprobowalem.
I dodatkowa zaleta nie jestem uwiazany do wzmacniacza bo biore gitare i 2 pudelka w walizke plus okablowanie i moge grac na kazdym liniowym systemie audio stereo.
Widac temat jest ciekawy dla muzykow i musi sie sprzedawac skoro producent zaryzykowal wcisniecie tego wszystkiego w jedna obudowe do sprzedazy.

Pozdrawiam!
Stanisław Chmielarz
http://www.uniprojekt.waw.pl

Kto to jest wynalazca: to jest czlowiek, ktory nie wie, ze wszyscy wiedza, ze cos sie nie da zrobic a on przychodzi i po prostu to robi :-)
Schmielarz
100...124 posty
100...124 posty

painlust pisze:
Schmielarz pisze:
painlust pisze:do poczytania:

viewtopic.php?f=25&t=14397&hilit=cabsim
Dziekuje! Przy okazji znalazlem ciekawostke:
viewtopic.php?f=25&t=14397&hilit=cabsim#p188407
O tym juz sie zapomnialo? Przeciez moge to wstawic na koncu przedwzmacniacza jak Pan to zrobil w dziale 9 DYI i w koncowke pojdzie obciety sygnal. Nieladnie tak wybiorczo zapominac :-(
Ale przecież pisałem w tym temacie, że potrzebna jest symulacja głośnika gitarowego w przypadku korzystania z liniowego zespołu nagłaśniającego. Kuriozum stanowi tu zastosowanie lampowej końcówki UL oraz dziwnego dla mnie zespołu głośnikowego zbudowanego na pierdzigłośniczkach, ale niech ci będzie. Tylko w ten sposób będzie to jako tako dzialać. Jeśli jednak podepniesz głośnik gitarowy to będziesz musiał bypasować tego cabsima.
Jedno co powtarzales jak mantre do spolki z uzytkownikiem "przemak" to to, ze tak jak ja chce zrobic to sie nie da :-) Ale dziekuje Wam bo to mnie zmobilizowalo do szukania. Wzmacniacz jak pisalem bedzie ultralinear z dodatkiem Depth i Presence, przedwzmacniacz lekko zmodyfikowany z Plexi uzupelniony o cabsim bocznikowany isostatem. Cos jednak z tej dyskusji wyniklo :-)
Tak miedzy nami, powinienes sobie darowac w wypowiedziach stwierdzenia pejoratywne typu "pierdziglosniczki" bo to moze byc zle odebrane przez czytelnikow.

Pozdrawiam!
Stanisław Chmielarz

Kto to jest wynalazca: to jest czlowiek, ktory nie wie, ze wszyscy wiedza, ze cos sie nie da zrobic a on przychodzi i po prostu to robi :-)
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Brzmienie plexi powstaje w duzej mierze w koncowce.
Awatar użytkownika
Razor89
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Razor89 »

W pełni się zgadzam z painlustem. Plexi które słychać na nagraniach za każdym razem ma przesterowaną końcówkę mocy. Ten typ preampu po cichu nie brzmi jak powinien :)
Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: przemak »

Schmielarz pisze:powtarzales jak mantre do spolki z uzytkownikiem "przemak" to to, ze tak jak ja chce zrobic to sie nie da :-)
Albo pokażesz gdzie tak pisałem, albo odwołasz i przeprosisz. Przeczytaj uważnie to:

"głośnik to NAJLEPSZY sposób. Są oczywiście symulatory głośników, są nawet pasywne symulatory niskopoziomowe, nic więc nie stoi na przeszkodzie, abyś wykonał wypróbował pasywny wysokosygnałowy symulator głośnika, podłączany bezpośrednio do głośnika (jakkolwiek by to nie brzmiało ;) ). Takie symulatory to zło konieczne, i są używane w wyjątkowych sytuacjach, będąc wypierane przez cyfrowe symulatory splotowe, ale jak ktoś musi się sam przekonać, to trudno. Zwróć uwagę, że nachylenie zwrotnicy musi wynosić 24dB/okt albo i więcej, a to są dwie cewki na drodze prądu do cewki głośnika. Niby nie musisz symulować rezonansów ani obcinania dołu, choć raczej rezonans tak, przy takich popierdółkach jak planujesz on będzie gdzie indziej, a w dodatku przez zwrotnicę "niewidoczny" dla wzmacniacza. Utrata paru watów na zwrotnicy to pikuś, ale gorsza jest właśnie separacja głośnika od wyjścia wzmacniacza - a jedną z ważniejszych zalet wzmacniaczy lampowych nad tranzystorowymi jest duża i zupełnie inna wrażliwość na impedancję obciążenia"

Z moich doświadczeń wynika, że po pierwsze odcięcie siary nawet filtrem 24dB/okt to mało i brzmi brzydko i nienaturalnie, natomiast większym problemem jest symulacja rezonansu i ogólnie "współpracy" głośnika ze wzmacniaczem. Samo podbicie tych 100Hz nie rozwiązuje sprawy, bo to nie jest to samo, co rezonans, dlatego nawet, jak da się zapanować nad skrzeczącą górą, to dół nadal jest nienaturalny. Niestety, brzmienie gitarowego wzmacniacza lampowego w dużym stopniu związane jest z bezpośrednim połączeniem głośnika z końcówką, o czym łatwo się nawet samemu przekonać, wystarczy zobaczyć, jak zmienia się brzmienie przy odseparowaniu wpływu obciążenia za pomocą prostego tłumika na wyjściu. Zobacz np. tu:
http://nagrywamy.com/2014/02/08/reampin ... macniacza/
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Schmielarz pisze:(..)I dodatkowa zaleta nie jestem uwiazany do wzmacniacza bo biore gitare i 2 pudelka w walizke plus okablowanie i moge grac na kazdym liniowym systemie audio stereo.(..)
Czyli cały wątek jest o niczym: nie potrzebujesz wzmacniacza lampowego, ani wzmacniacza w ogóle bo tam gdzie grasz wzmacniacz jest, a w domu możesz to robić na czymkolwiek.
http://www.estradowiec.pl/index.php?opt ... &Itemid=67
Schmielarz
100...124 posty
100...124 posty

przemak pisze:
Schmielarz pisze:powtarzales jak mantre do spolki z uzytkownikiem "przemak" to to, ze tak jak ja chce zrobic to sie nie da :-)
Albo pokażesz gdzie tak pisałem, albo odwołasz i przeprosisz. Niestety, brzmienie gitarowego wzmacniacza lampowego w dużym stopniu związane jest z bezpośrednim połączeniem głośnika z końcówką, o czym łatwo się nawet samemu przekonać, wystarczy zobaczyć, jak zmienia się brzmienie przy odseparowaniu wpływu obciążenia za pomocą prostego tłumika na wyjściu./
Przyznaje, ze byles mniej "faszystowski" niz kolega a tu linki:
viewtopic.php?f=19&t=29148&start=15#p303566
viewtopic.php?f=19&t=29148&start=45#p303639
viewtopic.php?f=19&t=29148&start=75#p303682
Jesli sie obraziles to przepraszam nie zrobilem tego celowo :-)
Widzisz problem polega na tym, ze moze mysle troche inaczej niz wiekszosc tutaj ale analizuje wypowiedzi i zastanawiam sie nad ich sensem. Jaki sens ma namawianie mnie na wstawianie filtru na wyjsciu wzmacniacza gdzie mamy do czynienia z duzymi mocami, jak ten filtr mozna wstawic na koncu przedwzmacniacza gdzie nie bedzie takich strat. Poniewaz podstawa jest odtwarzanie podkladow lacznie z gitara przez multiefekt, koncowka bedzie ultraliniowa bo takie mam trafo i chce miec HiFi. Wykorzystanie koncowki wzmacniacza do pracy z sama gitara ma byc proteza umozliwiajaca granie bez podkladow i multiefektu ale np.: z "kostka" podlaczona do wejscia a gitara do "kostki". Jesli chlopcy w DK graja na powermixerze i kolumnach aktywnych to znaczy, ze sie da, bo ja ze swoim sprzetem tez sie podlaczalem. Byc moze nie brzmi to "faszystowsko gitarowo" :-) ale nie slyszalem, zeby ludzie uciekali z tego powodu z koncertow :-). To, ze niektorzy artysci nie moga sie obyc bez unikalnego wlasnego brzmienia to juz inny temat.
Jaki bedzie w koncu przedwzmacniacz, okaze sie po serii prob i bledow.

Pozdrawiam!
Stanisław Chmielarz

Schmielarz
100...124 posty
100...124 posty

Zibi pisze:
Schmielarz pisze:(..)I dodatkowa zaleta nie jestem uwiazany do wzmacniacza bo biore gitare i 2 pudelka w walizke plus okablowanie i moge grac na kazdym liniowym systemie audio stereo.(..)
Czyli cały wątek jest o niczym: nie potrzebujesz wzmacniacza lampowego, ani wzmacniacza w ogóle bo tam gdzie grasz wzmacniacz jest, a w domu możesz to robić na czymkolwiek.
Przeczytaj skad sie wziela moja potrzeba. Niestety nie wszedzie jest odpowiednie naglosnienie, a nawet jesli jest to wlasciciel tego naglosnienia moze sie nie zgodzic na podlaczenie do jego sprzetu. Do grania w domu czy na malej sali juz sobie zrobilem zestaw tranzystorowy 2x15W stereo. Przy potencjometrze na 4 mam juz nieco ponad 80dBA i nie chce draznic sasiadow. Wspolpraca z DK troche kuleje.

Pozdrawiam!
Stanisław Chmielarz

Schmielarz
100...124 posty
100...124 posty

painlust pisze:Brzmienie plexi powstaje w duzej mierze w koncowce.
Ale przedwzmacniacz jest najprostszy do modyfikacji.

Pozdrawiam!
Stanisław Chmielarz

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Ten przedwzmacniacz jest tylko prosty. Z gowna bata nie ukrecisz, ale probowac mozesz.
Schmielarz
100...124 posty
100...124 posty

painlust pisze:Ten przedwzmacniacz jest tylko prosty. Z gowna bata nie ukrecisz, ale probowac mozesz.
I tu sie mylisz. Popatrz na to: http://el34world.com/Forum/index.php?topic=12692.0

Pozdrawiam!
Stanisław Chmielarz

Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: przemak »

Schmielarz pisze:Jaki sens ma namawianie mnie na wstawianie filtru na wyjsciu wzmacniacza gdzie mamy do czynienia z duzymi mocami, jak ten filtr mozna wstawic na koncu przedwzmacniacza gdzie nie bedzie takich strat.
To przypomnij, kto napisał "Czy nikt tu nie slyszal o filtrach pasmowych w kolumnach wielodroznych?".
Reszty nie komentuję, bo szkoda mojego czasu. Ja wiem, co piszę, chodziło mi o konkrety, gdzie ktokolwiek napisał, że się nie da. Wszyscy oczywiście piszą, że to bez sensu, a to jednak co innego. Już wiesz lepiej. Jesteś niegrzeczny i czytasz to, co chcesz przeczytać. Za to sygnaturkę masz mocarną. Powodzenia!
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Schmielarz pisze:
painlust pisze:Ten przedwzmacniacz jest tylko prosty. Z gowna bata nie ukrecisz, ale probowac mozesz.
I tu sie mylisz. Popatrz na to: http://el34world.com/Forum/index.php?topic=12692.0
I co z tego wynika?
ODPOWIEDZ