Ale przecież pisałem w tym temacie, że potrzebna jest symulacja głośnika gitarowego w przypadku korzystania z liniowego zespołu nagłaśniającego. Kuriozum stanowi tu zastosowanie lampowej końcówki UL oraz dziwnego dla mnie zespołu głośnikowego zbudowanego na pierdzigłośniczkach, ale niech ci będzie. Tylko w ten sposób będzie to jako tako dzialać. Jeśli jednak podepniesz głośnik gitarowy to będziesz musiał bypasować tego cabsima.Schmielarz pisze:Dziekuje! Przy okazji znalazlem ciekawostke:
viewtopic.php?f=25&t=14397&hilit=cabsim#p188407
O tym juz sie zapomnialo? Przeciez moge to wstawic na koncu przedwzmacniacza jak Pan to zrobil w dziale 9 DYI i w koncowke pojdzie obciety sygnal. Nieladnie tak wybiorczo zapominac
Wzmacniacz do gitary 60-70W schemat
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Wzmacniacz do gitary 60-70W schemat
-
- 100...124 posty
Idea ta sama tylko cena inna. A i mozliwosci tez sie roznia nieco.Ja mam w tej chwili okolo 100 podkladow na 8 godzin grania bez przerwy, podzielone organizacyjnie na 4 glowne style: blues, funk, latino, rock ballad. Jest to dopiero polowa mozliwosci plus 35 minut na 200 petli. W multiefekcie mam tez automat perkusyjny 30 podkladow plus metronom i tuner do strojenia. 12 symulacji wzmacniaczy i 11 symulacji kolumn. Jest tego duzo i jeszcze nie wszystko wyprobowalem.
I dodatkowa zaleta nie jestem uwiazany do wzmacniacza bo biore gitare i 2 pudelka w walizke plus okablowanie i moge grac na kazdym liniowym systemie audio stereo.
Widac temat jest ciekawy dla muzykow i musi sie sprzedawac skoro producent zaryzykowal wcisniecie tego wszystkiego w jedna obudowe do sprzedazy.
Pozdrawiam!
Stanisław Chmielarz
http://www.uniprojekt.waw.pl
Kto to jest wynalazca: to jest czlowiek, ktory nie wie, ze wszyscy wiedza, ze cos sie nie da zrobic a on przychodzi i po prostu to robi

-
- 100...124 posty
Jedno co powtarzales jak mantre do spolki z uzytkownikiem "przemak" to to, ze tak jak ja chce zrobic to sie nie dapainlust pisze:Ale przecież pisałem w tym temacie, że potrzebna jest symulacja głośnika gitarowego w przypadku korzystania z liniowego zespołu nagłaśniającego. Kuriozum stanowi tu zastosowanie lampowej końcówki UL oraz dziwnego dla mnie zespołu głośnikowego zbudowanego na pierdzigłośniczkach, ale niech ci będzie. Tylko w ten sposób będzie to jako tako dzialać. Jeśli jednak podepniesz głośnik gitarowy to będziesz musiał bypasować tego cabsima.Schmielarz pisze:Dziekuje! Przy okazji znalazlem ciekawostke:
viewtopic.php?f=25&t=14397&hilit=cabsim#p188407
O tym juz sie zapomnialo? Przeciez moge to wstawic na koncu przedwzmacniacza jak Pan to zrobil w dziale 9 DYI i w koncowke pojdzie obciety sygnal. Nieladnie tak wybiorczo zapominac

Tak miedzy nami, powinienes sobie darowac w wypowiedziach stwierdzenia pejoratywne typu "pierdziglosniczki" bo to moze byc zle odebrane przez czytelnikow.
Pozdrawiam!
Stanisław Chmielarz
Kto to jest wynalazca: to jest czlowiek, ktory nie wie, ze wszyscy wiedza, ze cos sie nie da zrobic a on przychodzi i po prostu to robi

Brzmienie plexi powstaje w duzej mierze w koncowce.
- Razor89
- 500...624 posty
W pełni się zgadzam z painlustem. Plexi które słychać na nagraniach za każdym razem ma przesterowaną końcówkę mocy. Ten typ preampu po cichu nie brzmi jak powinien 

- przemak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Albo pokażesz gdzie tak pisałem, albo odwołasz i przeprosisz. Przeczytaj uważnie to:Schmielarz pisze:powtarzales jak mantre do spolki z uzytkownikiem "przemak" to to, ze tak jak ja chce zrobic to sie nie da
"głośnik to NAJLEPSZY sposób. Są oczywiście symulatory głośników, są nawet pasywne symulatory niskopoziomowe, nic więc nie stoi na przeszkodzie, abyś wykonał wypróbował pasywny wysokosygnałowy symulator głośnika, podłączany bezpośrednio do głośnika (jakkolwiek by to nie brzmiało

Z moich doświadczeń wynika, że po pierwsze odcięcie siary nawet filtrem 24dB/okt to mało i brzmi brzydko i nienaturalnie, natomiast większym problemem jest symulacja rezonansu i ogólnie "współpracy" głośnika ze wzmacniaczem. Samo podbicie tych 100Hz nie rozwiązuje sprawy, bo to nie jest to samo, co rezonans, dlatego nawet, jak da się zapanować nad skrzeczącą górą, to dół nadal jest nienaturalny. Niestety, brzmienie gitarowego wzmacniacza lampowego w dużym stopniu związane jest z bezpośrednim połączeniem głośnika z końcówką, o czym łatwo się nawet samemu przekonać, wystarczy zobaczyć, jak zmienia się brzmienie przy odseparowaniu wpływu obciążenia za pomocą prostego tłumika na wyjściu. Zobacz np. tu:
http://nagrywamy.com/2014/02/08/reampin ... macniacza/
Czyli cały wątek jest o niczym: nie potrzebujesz wzmacniacza lampowego, ani wzmacniacza w ogóle bo tam gdzie grasz wzmacniacz jest, a w domu możesz to robić na czymkolwiek.Schmielarz pisze:(..)I dodatkowa zaleta nie jestem uwiazany do wzmacniacza bo biore gitare i 2 pudelka w walizke plus okablowanie i moge grac na kazdym liniowym systemie audio stereo.(..)
http://www.estradowiec.pl/index.php?opt ... &Itemid=67
-
- 100...124 posty
Przyznaje, ze byles mniej "faszystowski" niz kolega a tu linki:przemak pisze:Albo pokażesz gdzie tak pisałem, albo odwołasz i przeprosisz. Niestety, brzmienie gitarowego wzmacniacza lampowego w dużym stopniu związane jest z bezpośrednim połączeniem głośnika z końcówką, o czym łatwo się nawet samemu przekonać, wystarczy zobaczyć, jak zmienia się brzmienie przy odseparowaniu wpływu obciążenia za pomocą prostego tłumika na wyjściu./Schmielarz pisze:powtarzales jak mantre do spolki z uzytkownikiem "przemak" to to, ze tak jak ja chce zrobic to sie nie da
viewtopic.php?f=19&t=29148&start=15#p303566
viewtopic.php?f=19&t=29148&start=45#p303639
viewtopic.php?f=19&t=29148&start=75#p303682
Jesli sie obraziles to przepraszam nie zrobilem tego celowo

Widzisz problem polega na tym, ze moze mysle troche inaczej niz wiekszosc tutaj ale analizuje wypowiedzi i zastanawiam sie nad ich sensem. Jaki sens ma namawianie mnie na wstawianie filtru na wyjsciu wzmacniacza gdzie mamy do czynienia z duzymi mocami, jak ten filtr mozna wstawic na koncu przedwzmacniacza gdzie nie bedzie takich strat. Poniewaz podstawa jest odtwarzanie podkladow lacznie z gitara przez multiefekt, koncowka bedzie ultraliniowa bo takie mam trafo i chce miec HiFi. Wykorzystanie koncowki wzmacniacza do pracy z sama gitara ma byc proteza umozliwiajaca granie bez podkladow i multiefektu ale np.: z "kostka" podlaczona do wejscia a gitara do "kostki". Jesli chlopcy w DK graja na powermixerze i kolumnach aktywnych to znaczy, ze sie da, bo ja ze swoim sprzetem tez sie podlaczalem. Byc moze nie brzmi to "faszystowsko gitarowo"

Jaki bedzie w koncu przedwzmacniacz, okaze sie po serii prob i bledow.
Pozdrawiam!
Stanisław Chmielarz

-
- 100...124 posty
Przeczytaj skad sie wziela moja potrzeba. Niestety nie wszedzie jest odpowiednie naglosnienie, a nawet jesli jest to wlasciciel tego naglosnienia moze sie nie zgodzic na podlaczenie do jego sprzetu. Do grania w domu czy na malej sali juz sobie zrobilem zestaw tranzystorowy 2x15W stereo. Przy potencjometrze na 4 mam juz nieco ponad 80dBA i nie chce draznic sasiadow. Wspolpraca z DK troche kuleje.Zibi pisze:Czyli cały wątek jest o niczym: nie potrzebujesz wzmacniacza lampowego, ani wzmacniacza w ogóle bo tam gdzie grasz wzmacniacz jest, a w domu możesz to robić na czymkolwiek.Schmielarz pisze:(..)I dodatkowa zaleta nie jestem uwiazany do wzmacniacza bo biore gitare i 2 pudelka w walizke plus okablowanie i moge grac na kazdym liniowym systemie audio stereo.(..)
Pozdrawiam!
Stanisław Chmielarz

-
- 100...124 posty
Ale przedwzmacniacz jest najprostszy do modyfikacji.painlust pisze:Brzmienie plexi powstaje w duzej mierze w koncowce.
Pozdrawiam!
Stanisław Chmielarz

Ten przedwzmacniacz jest tylko prosty. Z gowna bata nie ukrecisz, ale probowac mozesz.
-
- 100...124 posty
I tu sie mylisz. Popatrz na to: http://el34world.com/Forum/index.php?topic=12692.0painlust pisze:Ten przedwzmacniacz jest tylko prosty. Z gowna bata nie ukrecisz, ale probowac mozesz.
Pozdrawiam!
Stanisław Chmielarz

- przemak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
To przypomnij, kto napisał "Czy nikt tu nie slyszal o filtrach pasmowych w kolumnach wielodroznych?".Schmielarz pisze:Jaki sens ma namawianie mnie na wstawianie filtru na wyjsciu wzmacniacza gdzie mamy do czynienia z duzymi mocami, jak ten filtr mozna wstawic na koncu przedwzmacniacza gdzie nie bedzie takich strat.
Reszty nie komentuję, bo szkoda mojego czasu. Ja wiem, co piszę, chodziło mi o konkrety, gdzie ktokolwiek napisał, że się nie da. Wszyscy oczywiście piszą, że to bez sensu, a to jednak co innego. Już wiesz lepiej. Jesteś niegrzeczny i czytasz to, co chcesz przeczytać. Za to sygnaturkę masz mocarną. Powodzenia!
I co z tego wynika?Schmielarz pisze:I tu sie mylisz. Popatrz na to: http://el34world.com/Forum/index.php?topic=12692.0painlust pisze:Ten przedwzmacniacz jest tylko prosty. Z gowna bata nie ukrecisz, ale probowac mozesz.