Poszukuję rozwiązania...
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Poszukuję rozwiązania...
Otóż poszukuję rozwiązania obniżenia o około 20V napięcia zmiennego 110V z uzwojenia wtórnego transformatora. Porady typu odwiń kilka zwoi lub daj mocny rezystor odpadają raz, że trafo jest w kubkach i zalakierowane, dwa rezystory wydzielają dużo ciepła wewnątrz obudowy wzmacniacza. Użyłem dwa równolegle 130R/18W, czyli 65R/36W uzyskując zamierzone napięcie a i tak okropnie się grzały. Dodam, że z głównego napięcia żarzę lampy szeregowo i powielam to napięcie x2 dla anodowego. Wpadłem na pomysł zastosowania na wtórnym triaka z regulacją napięcia wyjściowego jak w typowym ściemniaczu oświetlenia, ale mimo, że taki układ działa, to transformator wchodzi w głośne oscylacje "tykanie". Chciałbym to rozwiązanie ulepszyć, bo nie powoduje żadnego wydzielania ciepła, oraz co ciekawe nie wprowadza "słyszalnych" zakłóceń do dźwięku nawet w obecnej wersji. Załączam schemat. Widziałem takie rozwiązania, ale na uzwojeniu pierwotnym, czego nie mogę zrobić, bo by to miało wpływ na spadek napięcia żarzenia. Zastanawia mnie czemu transformator "próbkuje".
- Andrew
- 250...374 postów
Re: Poszukuję rozwiązania...
Triak silnie odkształca sinusoidę, generuje mnóstwo harmonicznych. Zawsze się znajdzie taka, która przejawia tendencje rezonansowe z innymi elementami obwodu...
...omne ignotum pro magnifico.../wszystko nieznane jest nadzwyczajne/.
- AZ12
- 3125...6249 postów
A może by tak dodać niewielki dławik włączony między uzwojeniem wtórnym transformatora, a prostownikiem. Sposób ten sprawdzi się przy stałym poborze prądu.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 2500...3124 posty
Raczej dodałbym drugi mały transformator 230V/20V i jego uzwojenie wtórne włączył szeregowo z uzwojeniem wtórnym istniejącego transformatora, tak żeby napięcia się odjęły.
No i znalazłem, potrzebny spadek uzyskałem dając elektrolit 47uF zbocznikowany rezystorem 1M i wpiętym szeregowo przed samym powielaczem. Proste a zarazem genialne:)
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Gdybym miał wybierać: 6W na rezystorze czy zależność napięcia anodowego od pojemności kondensatora elektrolitycznego, wybrałbym to pierwsze. Chyba, że zamiast elektrolitycznego dałoby się wstawić kilka foliowych.
Tomek
- AZ12
- 3125...6249 postów
Użycie kondensatora elektrolitycznego do zmniejszenia napięcia spowoduje jego szybkie zużycie silnymi impulsami prądowymi prostownika, dlatego zasugerowałem zastosowanie dławika.
Ratujmy stare tranzystory!
Tyle, że ja już pisałem o użyciu rezystorów o dużej mocy na uzwojeniu wtórnym a i tak wydzielały bardzo dużo ciepła. Użycie kilkunastu kondensatorów MKP minimum na 250V by osiągnąć zamierzoną pojemność, dało by wielki monoblok a jednego 47uF/250V to bagatela 100zł mija się z celem - http://www.aliexpress.com/item/Safety-B ... 42751.html.
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Masz tam połączenie szeregowe (47+150)uF=36uF. Taką pojemność można uzyskać z 7..8 kondensatorów 4.7uF/160V:
http://www.tme.eu/pl/details/mks4-4.7u_ ... 06b00kssd/#
http://www.tme.eu/pl/details/jfgc-4.7u_ ... 47uf-250v/#
http://www.tme.eu/pl/details/mks4-4.7u_ ... 06b00kssd/#
http://www.tme.eu/pl/details/jfgc-4.7u_ ... 47uf-250v/#
Tomek
Rzeczywiście, skoro tak, równie dobrze mógłbym zastosować zwykły elektrolit 33uF/250V, bo to typowa aplikacja powielacza napięcia - nie widziałem by ktoś mieszał MKP z EL-kami. Zrobię testy wieczorem, czy to zadziała.
No i słusznie. Tanie proste. W latach 90-tych sprzedawano na "zachodzie" konwertery AC 220/110V właśnie na triaku jako tańsza, lżejszą i mniejszą alternatywę dla transformatorów. . Jedyna wada że 100 razy sekundę generujesz zakłócenia. Na pierwotnym to chociaż trafo trochę je stłumi, ale na wyjściu...saico pisze:Wpadłem na pomysł zastosowania na wtórnym triaka z regulacją napięcia wyjściowego jak w typowym ściemniaczu oświetlenia
można inaczej ale to później.
Bo załączmy go impulsowo. Nagle podajemy napięcie a magneotstrykcja oraz luzy wynikające z niechlujnego złożenia rdzenia robią swoje.saico pisze: Zastanawia mnie czemu transformator "próbkuje".
Można popróbować zmniejszyć czas narastania impulsu podczas załączenia triak'a ale uważając aby nie schodzic z cos(fi) bo mona traka nie włączyć.
Alternatywą dla regulatora fazowego może być zwykła przetwornica obniżająca napięcie w tej roli. Pracując na wysokiej częstotliwości rzędu 70 - 150 kHz nie musimy sie martwic o wysoki poziom filtracji. Prosty układ klucz, dioda, cewka i kondesator. Przy okazji masz stabilizację napięcia i filtrację tętnień 100Hz.
Natężenie prądu grubo poniżej ampera, czyli niewielki rdzeń ferrytowy, mało zwojów i heja. Sprawność 75% to tak bez starannej optymalizacji do uzyskania
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
...bo zwykle dąży się do jak najmniejszych strat napięcia, więc pojemności dobiera się z dużym zapasem.saico pisze:[...] to typowa aplikacja powielacza napięcia - nie widziałem by ktoś mieszał MKP z EL-kami.
A może inaczej: LNK306 plus dławik i kilka innych elementów dyskretnych?
Tomek
Ciekawy układ... ciekawe jak temperaturowo by sobie radził. Sam wzmacniacz pobiera 135mA przy 200V z powielaczem 370mA, który by wtedy odpadł. I nawet jest na aukcji - http://allegro.pl/show_item.php?item=4369318711.

- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt: