Poszukuję rozwiązania...

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

saico

Poszukuję rozwiązania...

Post autor: saico »

Otóż poszukuję rozwiązania obniżenia o około 20V napięcia zmiennego 110V z uzwojenia wtórnego transformatora. Porady typu odwiń kilka zwoi lub daj mocny rezystor odpadają raz, że trafo jest w kubkach i zalakierowane, dwa rezystory wydzielają dużo ciepła wewnątrz obudowy wzmacniacza. Użyłem dwa równolegle 130R/18W, czyli 65R/36W uzyskując zamierzone napięcie a i tak okropnie się grzały. Dodam, że z głównego napięcia żarzę lampy szeregowo i powielam to napięcie x2 dla anodowego. Wpadłem na pomysł zastosowania na wtórnym triaka z regulacją napięcia wyjściowego jak w typowym ściemniaczu oświetlenia, ale mimo, że taki układ działa, to transformator wchodzi w głośne oscylacje "tykanie". Chciałbym to rozwiązanie ulepszyć, bo nie powoduje żadnego wydzielania ciepła, oraz co ciekawe nie wprowadza "słyszalnych" zakłóceń do dźwięku nawet w obecnej wersji. Załączam schemat. Widziałem takie rozwiązania, ale na uzwojeniu pierwotnym, czego nie mogę zrobić, bo by to miało wpływ na spadek napięcia żarzenia. Zastanawia mnie czemu transformator "próbkuje".
Załączniki
zas.jpg
Awatar użytkownika
Andrew
250...374 postów
250...374 postów

Re: Poszukuję rozwiązania...

Post autor: Andrew »

Triak silnie odkształca sinusoidę, generuje mnóstwo harmonicznych. Zawsze się znajdzie taka, która przejawia tendencje rezonansowe z innymi elementami obwodu...
...omne ignotum pro magnifico.../wszystko nieznane jest nadzwyczajne/.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

A może by tak dodać niewielki dławik włączony między uzwojeniem wtórnym transformatora, a prostownikiem. Sposób ten sprawdzi się przy stałym poborze prądu.
Ratujmy stare tranzystory!
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Raczej dodałbym drugi mały transformator 230V/20V i jego uzwojenie wtórne włączył szeregowo z uzwojeniem wtórnym istniejącego transformatora, tak żeby napięcia się odjęły.
saico

No i znalazłem, potrzebny spadek uzyskałem dając elektrolit 47uF zbocznikowany rezystorem 1M i wpiętym szeregowo przed samym powielaczem. Proste a zarazem genialne:)
Załączniki
zas_final.jpg
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Tomasz Gumny »

Gdybym miał wybierać: 6W na rezystorze czy zależność napięcia anodowego od pojemności kondensatora elektrolitycznego, wybrałbym to pierwsze. Chyba, że zamiast elektrolitycznego dałoby się wstawić kilka foliowych.
Tomek
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Użycie kondensatora elektrolitycznego do zmniejszenia napięcia spowoduje jego szybkie zużycie silnymi impulsami prądowymi prostownika, dlatego zasugerowałem zastosowanie dławika.
Ratujmy stare tranzystory!
saico

Tyle, że ja już pisałem o użyciu rezystorów o dużej mocy na uzwojeniu wtórnym a i tak wydzielały bardzo dużo ciepła. Użycie kilkunastu kondensatorów MKP minimum na 250V by osiągnąć zamierzoną pojemność, dało by wielki monoblok a jednego 47uF/250V to bagatela 100zł mija się z celem - http://www.aliexpress.com/item/Safety-B ... 42751.html.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Masz tam połączenie szeregowe (47+150)uF=36uF. Taką pojemność można uzyskać z 7..8 kondensatorów 4.7uF/160V:
http://www.tme.eu/pl/details/mks4-4.7u_ ... 06b00kssd/#
http://www.tme.eu/pl/details/jfgc-4.7u_ ... 47uf-250v/#
Tomek
saico

Rzeczywiście, skoro tak, równie dobrze mógłbym zastosować zwykły elektrolit 33uF/250V, bo to typowa aplikacja powielacza napięcia - nie widziałem by ktoś mieszał MKP z EL-kami. Zrobię testy wieczorem, czy to zadziała.
_idu

Post autor: _idu »

saico pisze:Wpadłem na pomysł zastosowania na wtórnym triaka z regulacją napięcia wyjściowego jak w typowym ściemniaczu oświetlenia
No i słusznie. Tanie proste. W latach 90-tych sprzedawano na "zachodzie" konwertery AC 220/110V właśnie na triaku jako tańsza, lżejszą i mniejszą alternatywę dla transformatorów. . Jedyna wada że 100 razy sekundę generujesz zakłócenia. Na pierwotnym to chociaż trafo trochę je stłumi, ale na wyjściu...
można inaczej ale to później.
saico pisze: Zastanawia mnie czemu transformator "próbkuje".
Bo załączmy go impulsowo. Nagle podajemy napięcie a magneotstrykcja oraz luzy wynikające z niechlujnego złożenia rdzenia robią swoje.
Można popróbować zmniejszyć czas narastania impulsu podczas załączenia triak'a ale uważając aby nie schodzic z cos(fi) bo mona traka nie włączyć.

Alternatywą dla regulatora fazowego może być zwykła przetwornica obniżająca napięcie w tej roli. Pracując na wysokiej częstotliwości rzędu 70 - 150 kHz nie musimy sie martwic o wysoki poziom filtracji. Prosty układ klucz, dioda, cewka i kondesator. Przy okazji masz stabilizację napięcia i filtrację tętnień 100Hz.
Natężenie prądu grubo poniżej ampera, czyli niewielki rdzeń ferrytowy, mało zwojów i heja. Sprawność 75% to tak bez starannej optymalizacji do uzyskania
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

saico pisze:[...] to typowa aplikacja powielacza napięcia - nie widziałem by ktoś mieszał MKP z EL-kami.
...bo zwykle dąży się do jak najmniejszych strat napięcia, więc pojemności dobiera się z dużym zapasem.
A może inaczej: LNK306 plus dławik i kilka innych elementów dyskretnych?
Tomek
saico

Ciekawy układ... ciekawe jak temperaturowo by sobie radził. Sam wzmacniacz pobiera 135mA przy 200V z powielaczem 370mA, który by wtedy odpadł. I nawet jest na aukcji - http://allegro.pl/show_item.php?item=4369318711.

Obrazek
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Wystarczy podstawowa aplikacja:
lnk.jpg
Tomek
saico

Wersja z kondensatorem 33uF na wejściu spełniła zadanie.
ODPOWIEDZ