Audio-Akustyka Auris, wzmacniacz dla odważnych
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Audio-Akustyka Auris, wzmacniacz dla odważnych
W oryginale chyba było to sprzężenie zwrotne: dwa niebieskie przewody, jeden do masy, drugi do potencjometru plus dwie zwory łączące połówki uzwojeń.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Prawdopodobnie było właśnie tak jak napisał Zibi
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Tak, schematy wiele wyjaśniają. W tych transformatorach, które miałem, owych pomocniczych uzwojeń było cztery, ale wszystkie identyczne, więc możliwe, że przewidziano ich połączenie i użycie do USZ.
Ciekawe gdzie w pierwotnej wersji "Ałrisa" były dołączane te uzwojenia po aktywacji trybu "turbo"... USZ, a w zasadzie jego resztki były dołączone wprost do wyjścia.
Ciekawe gdzie w pierwotnej wersji "Ałrisa" były dołączane te uzwojenia po aktywacji trybu "turbo"... USZ, a w zasadzie jego resztki były dołączone wprost do wyjścia.
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
No i co jest nie tak?Piotr pisze:Długo zastanawiałem się, czy publikować ten wątek, ponieważ jestem zdania, że głównym zadaniem polskich producentów jest konkurowanie z Chińczykami, a nie ze sobą nawzajem.

- Michal_Pol
- 250...374 postów
Czy to jest produkt finalny, czy jakaś wersja testowa?
- matmax426
- 375...499 postów
chyba jednak taki styl montażu nie jest niczym niezwykłym wśród firm i ludzi robiących wzmacniacze lampowe. Znalazłem dziś jakąś ze stanów i po przejrzeniu ich wyrobów mam tylko jedno określenie: bajzel
http://jwnamplifiers.vpweb.com/default.html
Zawsze podziwiałem Haiku Audio za staranne wykonanie ale teraz jeszcze bardziej

Zawsze podziwiałem Haiku Audio za staranne wykonanie ale teraz jeszcze bardziej

Ω µ Π φ α β ε ω
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
A niby dlaczego miałoby wzbudzać, pomijając rzecz jasna ich nowoczesny wygląd (dostojniej wyglądałyby takie starej budowy, w puszce tłoczonej z blachy i hermetyzowane żywicą, chyba poliestrową). Że w oryginale miały one pracować bez składowej stałej? Im to absolutnie bimba, szczelinę i tak mają bo mieć muszą, w przeciwieństwie do transformatorów mających przynajmniej dwa uzwojenia. Użycie takich transformatorów w roli dławików w zasilaczu napięć ujemnych - to natomiast oczywisty, kompromitujący konstruktora babol.Piotr pisze:Co ciekawe, w tej recenzji http://highfidelity.pl/@main-488&lang= redaktor zauważa "dławiki, wyglądające jak dławiki do stateczników świetlówek", ale nie wzbudza to negatywnej reakcji
Na forum AudioStereo wyroby firmy Audio-Akustyka są bardzo chwalone - w tym jeśli chodzi o solidność i jakość wykonania
Jeśli chodzi o mnie to poraża mnie nie tyle sposób montażu - to może być rzecz gustu tak jak w przypadku wyrobów z podanego wcześniej linku, co zrobienie wzmacniacza niebezpiecznego w użyciu, a to już jest poważna sprawa i przejaw braku odpowiedzialności
Elektrolity wysokonapięciowe o dużej pojemności z przekroczonymi wartościami napięć to po prostu granaty z opóźnionym zapłonem, a te elementu wysokonapięciowe leżące prawie na chassis - zgroza
Nie dziwię się, że "producent" nie pozwala na oglądanie wnętrza - to też ogromny element ryzyka - klient może zejść na zawał serca jak je zobaczy
.

Jeśli chodzi o mnie to poraża mnie nie tyle sposób montażu - to może być rzecz gustu tak jak w przypadku wyrobów z podanego wcześniej linku, co zrobienie wzmacniacza niebezpiecznego w użyciu, a to już jest poważna sprawa i przejaw braku odpowiedzialności

Niech moc będzie z Wami
Ampliman
Ampliman
Tomek Janiszewski pisze:No i co jest nie tak?Przecież ten producent konkuruje z Chińczykami aż miło. Tandetą

- AndrzejJ
- 1250...1874 posty
Piotrze, zdradź tajemnicę skąd pozyskałeś te łączówki?!
A robota pierwsza klasa.
A robota pierwsza klasa.
-
- 125...249 postów
- Kontakt:
Na temat staranności Piotra nie ma sensu więcej pisać.
Ciekaw jestem, czy autor wersji "fabrycznej" bywa na Triodzie...
Ciekaw jestem, czy autor wersji "fabrycznej" bywa na Triodzie...

Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Masz na myśli płytkę? To jedna z niewielu rzeczy z Amptona, z których nie jestem zadowolony. Kiedyś były naprawdę porządne, a ostatnio takie trochu krzywe. Jak się uważnie przyjrzysz, to zwrócisz uwagę, że otwory nie są ani w linii, ani dokładnie naprzeciw siebie w parach. Także jakby ktoś miał namiar na proste, to chętnie się zaopatrzę, bo do seryjnych wzmacniaczy tych nie mogę dać.AndrzejJ pisze:Piotrze, zdradź tajemnicę skąd pozyskałeś te łączówki?!
- AndrzejJ
- 1250...1874 posty
http://static1.tme.eu/katalog_pics/b/9/ ... el38-8.jpg
Te są chyba proste, ale to już nie te końcówki
Te są chyba proste, ale to już nie te końcówki
Potwierdzam, mam 1 metr tych łączówek ...... może troche rachityczne ale na 100% odbicie lustrzane. Kupione w TME.