Koncówka mocy ala Mesa Boogie Blue Angel
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- federerer
- 125...249 postów
- Kontakt:
Re: Koncówka mocy ala Mesa Boogie Blue Angel
Zmieniło się coś w terminach realizacji zamówień, że polecasz?
Kolega kaka nie daje znaku życia, wiec trochę poczytałem i wynalazłem takie trafo zasilająca :
TSL 120/002 Transformator sieciowy Indel:
Typ rdzenia: El102/34
Napięcie pierwotne znamionowe: 230V
Napięcia i prądy wtórne pod obciążeniem: 290-50-0-290V - 0,12A <<<<< czy tu nie za mały prąd ?
2 x 3.15V - 2 x 2A
6,3V - 3A
5V - 3A
Cena:153.75zł
TSL 120/002 Transformator sieciowy Indel:
Typ rdzenia: El102/34
Napięcie pierwotne znamionowe: 230V
Napięcia i prądy wtórne pod obciążeniem: 290-50-0-290V - 0,12A <<<<< czy tu nie za mały prąd ?
2 x 3.15V - 2 x 2A
6,3V - 3A
5V - 3A
Cena:153.75zł
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Jeżeli chcesz używać równocześnie trzech par lamp mocy, to ten transformator będzie za mały. Do dwóch w sam raz mocowo, ale Ua troszku za duże.
- Razor89
- 500...624 posty
Kolega KaKa ma pewnie dużo roboty. Mi ostatnio odpisał po tygodniu. Kolejna partia transformatorów powinna niebawem dotrzeć 

Może trzeba wziąć sprawy w swoje ręce
: http://ampgarage.com/forum/viewtopic.ph ... sc&start=0

- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Genialny projekt, taką nawijarkę można zbudować baaardzo po kosztach, wystarczy poszukać na elektrośmieciach odpowiednego silnika i trochę zabawy z plexi 
Ma ktoś tak BTW pojęcie, jak takie nawijane samodzielnie OT wypadają w porównaniu z tymi firmowymi np inMadOut albo Hammond? Tutaj znowu się pojawia marketing, czy jakieś tajne receptury, 'nieskazitelna anty-utleniajaca się miedź' czy inne tego typu niuanse?

Ma ktoś tak BTW pojęcie, jak takie nawijane samodzielnie OT wypadają w porównaniu z tymi firmowymi np inMadOut albo Hammond? Tutaj znowu się pojawia marketing, czy jakieś tajne receptury, 'nieskazitelna anty-utleniajaca się miedź' czy inne tego typu niuanse?
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
- Razor89
- 500...624 posty
Ten z tego linku wygląda na silnik z wycieraczek samochodowych, zasilany z zasilacza komputerowego 

Bo to jest silnik od wycieraczek samochodowych.Kilkakrotnie wklejałem zdjęcia z opisem mojej nawijarki zrobionej z silnika wycieraczek ciągnikowych bo jest znacznie bardziej zwarty w budowie, a licznik obrotów zrobiłem z kilometromierza motocyklowego licznika.I tyle- bo o zasilaniu nie ma co pisać.
µΩΠø§•°³²½¼¾√∞≈
- święte słowa. Oto mój model nawijarkiZibi pisze:Może trzeba wziąć sprawy w swoje ręce

- jedynym ograniczeniem może być brak dostępu do właściwej jakości stali. Reszta (ręczna robota) nie ustępuje w niczym (niekiedy przewyższa) w/w. Poza tym "wiadomo", że uzwojenia transformatorów "gitarowych" są tym lepsze, im gorsze.

- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Dzięki! Może się sam zabiorę za to rzemiosło
jedyne wyjście, inaczej 800-1000zł za kupne...
BTW jak to się pieniężnie przedstawia? Ile +/- wychodzą materiały na powiedzmy OT 50W?

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
- federerer
- 125...249 postów
- Kontakt:
No dobra, a gdzie można dostać dobrą stal, w małych ilościach? Szukałem też bezskutecznie karkasów pod EI48 tego typu:
Chętnie też dowiem się jakich materiałów używacie na przekładki pomiędzy warstwami i pomiędzy sekcjami, ile warstw i jakiej grubości. Kusi mnie, żeby spróbować karkasów bez boczków (jak na zdjęciu) - jakiej szerokości marginesy zostawiać z boku? Jak estetycznie i bezpiecznie połączyć sekcje ze sobą? Ewentualnie mam jeszcze rozrysowany karkas z tekstolitu i hurtownię tego materiału koło domu. W dodatku tną materiał wodą, więc jest alternatywa jak nie wyjdzie

Contrans Ti Wrocław-może mają:federerer pisze: Szukałem też bezskutecznie karkasów pod EI48 tego typu:Chętnie też dowiem się jakich materiałów używacie na przekładki pomiędzy warstwami i pomiędzy sekcjami, ile warstw i jakiej grubości.
http://contrans.pl/index.php?page=catalogue&cat=271
Tutaj są:
http://contrans.pl/index.php?page=catalogue&cat=289
Jeśli chodzi o izolowanie to wszelkie dostępne izolacje ,od papieru śniadaniowego i kondensatorowego(w tym nasączone woskiem lub olejem) przez papierowe taśmy do oklejania mebli po wszelkie tektury i tworzywa sztuczne.
µΩΠø§•°³²½¼¾√∞≈
Posłuchałem poczytałem i nie taki diabeł straszny..., postanowiłem że trafo sieciowe zrobię sam.
Dostałem od znajomego sprawne stare trafo (fotka poniżej) ale napięcia nie pasują, "nawijarka" jest w trakcie budowy i niewiele zostało do końca, jak wszystko wyrzeźbię wstawię na forum.
Z obliczeń (ręcznych) wynikło mi że powierzchnia rdzenia ma blisko 19cm2 wiec na pewno prądowo nie będzie za małe, później dostałem od znajomego program do obliczania trafo sieciowych, zamieszczałem na forum link : viewtopic.php?f=7&t=27426 zachęcam do testowania, bo to jego premiera w internecie.
pozdro dla tych co mają obowiązek
Dostałem od znajomego sprawne stare trafo (fotka poniżej) ale napięcia nie pasują, "nawijarka" jest w trakcie budowy i niewiele zostało do końca, jak wszystko wyrzeźbię wstawię na forum.
Z obliczeń (ręcznych) wynikło mi że powierzchnia rdzenia ma blisko 19cm2 wiec na pewno prądowo nie będzie za małe, później dostałem od znajomego program do obliczania trafo sieciowych, zamieszczałem na forum link : viewtopic.php?f=7&t=27426 zachęcam do testowania, bo to jego premiera w internecie.
- matmax426
- 375...499 postów
Ostatnio bawię się w nawijanie transformatorów więc dam Ci pewną podstawową rade: podczas rozbiórki nie odwijaj uzwojenia pierwotnego! Odwiń pierwotne po wcześniejszym zmierzeniu i zapisaniu napięć a potem licz ile zwojów było w danym uzwojeniu. Z tego wyliczysz rzeczywistą ilość zwojów na 1 volt. Potem zostaje obliczyć średnice drutu i nawijaćdigitalus pisze: Posłuchałem poczytałem i nie taki diabeł straszny..., postanowiłem że trafo sieciowe zrobię sam.

Jeśli jesteś zainteresowany daj znać na PW to prześle ci materiały do dokładnego obliczania transformatorów sieciowych.
Ω µ Π φ α β ε ω