Koncówka mocy ala Mesa Boogie Blue Angel

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
federerer
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Re: Koncówka mocy ala Mesa Boogie Blue Angel

Post autor: federerer »

Zmieniło się coś w terminach realizacji zamówień, że polecasz?
digitalus
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: digitalus »

Kolega kaka nie daje znaku życia, wiec trochę poczytałem i wynalazłem takie trafo zasilająca :
TSL 120/002 Transformator sieciowy Indel:
Typ rdzenia: El102/34
Napięcie pierwotne znamionowe: 230V
Napięcia i prądy wtórne pod obciążeniem: 290-50-0-290V - 0,12A <<<<< czy tu nie za mały prąd ?
2 x 3.15V - 2 x 2A
6,3V - 3A
5V - 3A
Cena:153.75zł
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Jeżeli chcesz używać równocześnie trzech par lamp mocy, to ten transformator będzie za mały. Do dwóch w sam raz mocowo, ale Ua troszku za duże.
Awatar użytkownika
Razor89
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Razor89 »

Kolega KaKa ma pewnie dużo roboty. Mi ostatnio odpisał po tygodniu. Kolejna partia transformatorów powinna niebawem dotrzeć :)
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Może trzeba wziąć sprawy w swoje ręce :D : http://ampgarage.com/forum/viewtopic.ph ... sc&start=0
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Post autor: Recon »

Genialny projekt, taką nawijarkę można zbudować baaardzo po kosztach, wystarczy poszukać na elektrośmieciach odpowiednego silnika i trochę zabawy z plexi :)

Ma ktoś tak BTW pojęcie, jak takie nawijane samodzielnie OT wypadają w porównaniu z tymi firmowymi np inMadOut albo Hammond? Tutaj znowu się pojawia marketing, czy jakieś tajne receptury, 'nieskazitelna anty-utleniajaca się miedź' czy inne tego typu niuanse?
Pozdrawiam

Paweł K.
Awatar użytkownika
Razor89
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Razor89 »

Ten z tego linku wygląda na silnik z wycieraczek samochodowych, zasilany z zasilacza komputerowego :)
stepa
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: stepa »

Bo to jest silnik od wycieraczek samochodowych.Kilkakrotnie wklejałem zdjęcia z opisem mojej nawijarki zrobionej z silnika wycieraczek ciągnikowych bo jest znacznie bardziej zwarty w budowie, a licznik obrotów zrobiłem z kilometromierza motocyklowego licznika.I tyle- bo o zasilaniu nie ma co pisać.
µΩΠø§•°³²½¼¾√∞≈
o-----c

Post autor: o-----c »

Zibi pisze:Może trzeba wziąć sprawy w swoje ręce
- święte słowa. Oto mój model nawijarki
nawijarka.jpg
nawijarka.jpg (40.62 KiB) Przejrzano 851 razy
:arrow: Recon "Ma ktoś tak BTW pojęcie, jak takie nawijane samodzielnie OT wypadają w porównaniu z tymi firmowymi np inMadOut albo Hammond? Tutaj znowu się pojawia marketing, czy jakieś tajne receptury, 'nieskazitelna anty-utleniajaca się miedź' czy inne tego typu niuanse?"

- jedynym ograniczeniem może być brak dostępu do właściwej jakości stali. Reszta (ręczna robota) nie ustępuje w niczym (niekiedy przewyższa) w/w. Poza tym "wiadomo", że uzwojenia transformatorów "gitarowych" są tym lepsze, im gorsze. 8) Przeplot + stal.
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Post autor: Recon »

Dzięki! Może się sam zabiorę za to rzemiosło :) jedyne wyjście, inaczej 800-1000zł za kupne... :cry: BTW jak to się pieniężnie przedstawia? Ile +/- wychodzą materiały na powiedzmy OT 50W?
Pozdrawiam

Paweł K.
Awatar użytkownika
federerer
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Post autor: federerer »

No dobra, a gdzie można dostać dobrą stal, w małych ilościach? Szukałem też bezskutecznie karkasów pod EI48 tego typu:
we-1057-2s[1].jpg
Chętnie też dowiem się jakich materiałów używacie na przekładki pomiędzy warstwami i pomiędzy sekcjami, ile warstw i jakiej grubości. Kusi mnie, żeby spróbować karkasów bez boczków (jak na zdjęciu) - jakiej szerokości marginesy zostawiać z boku? Jak estetycznie i bezpiecznie połączyć sekcje ze sobą? Ewentualnie mam jeszcze rozrysowany karkas z tekstolitu i hurtownię tego materiału koło domu. W dodatku tną materiał wodą, więc jest alternatywa jak nie wyjdzie ;)
img7586a[1].JPG
stepa
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: stepa »

federerer pisze: Szukałem też bezskutecznie karkasów pod EI48 tego typu:
we-1057-2s[1].jpg
Chętnie też dowiem się jakich materiałów używacie na przekładki pomiędzy warstwami i pomiędzy sekcjami, ile warstw i jakiej grubości.
Contrans Ti Wrocław-może mają:
http://contrans.pl/index.php?page=catalogue&cat=271
Tutaj są:
http://contrans.pl/index.php?page=catalogue&cat=289

Jeśli chodzi o izolowanie to wszelkie dostępne izolacje ,od papieru śniadaniowego i kondensatorowego(w tym nasączone woskiem lub olejem) przez papierowe taśmy do oklejania mebli po wszelkie tektury i tworzywa sztuczne.
µΩΠø§•°³²½¼¾√∞≈
digitalus
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: digitalus »

Posłuchałem poczytałem i nie taki diabeł straszny..., postanowiłem że trafo sieciowe zrobię sam.
Dostałem od znajomego sprawne stare trafo (fotka poniżej) ale napięcia nie pasują, "nawijarka" jest w trakcie budowy i niewiele zostało do końca, jak wszystko wyrzeźbię wstawię na forum.
Z obliczeń (ręcznych) wynikło mi że powierzchnia rdzenia ma blisko 19cm2 wiec na pewno prądowo nie będzie za małe, później dostałem od znajomego program do obliczania trafo sieciowych, zamieszczałem na forum link : viewtopic.php?f=7&t=27426 zachęcam do testowania, bo to jego premiera w internecie.
pozdro dla tych co mają obowiązek
Załączniki
IMG_0565.JPG
Awatar użytkownika
matmax426
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: matmax426 »

digitalus pisze: Posłuchałem poczytałem i nie taki diabeł straszny..., postanowiłem że trafo sieciowe zrobię sam.
Dostałem od znajomego sprawne stare trafo (fotka poniżej) ale napięcia nie pasują, "nawijarka" jest w trakcie budowy i niewiele zostało do końca, jak wszystko wyrzeźbię wstawię na forum.
Z obliczeń (ręcznych) wynikło mi że powierzchnia rdzenia ma blisko 19cm2 wiec na pewno prądowo nie będzie za małe, później dostałem od znajomego program do obliczania trafo sieciowych, zamieszczałem na forum link : viewtopic.php?f=7&t=27426 zachęcam do testowania, bo to jego premiera w internecie.
pozdro dla tych co mają obowiązek
Ostatnio bawię się w nawijanie transformatorów więc dam Ci pewną podstawową rade: podczas rozbiórki nie odwijaj uzwojenia pierwotnego! Odwiń pierwotne po wcześniejszym zmierzeniu i zapisaniu napięć a potem licz ile zwojów było w danym uzwojeniu. Z tego wyliczysz rzeczywistą ilość zwojów na 1 volt. Potem zostaje obliczyć średnice drutu i nawijać :D
Jeśli jesteś zainteresowany daj znać na PW to prześle ci materiały do dokładnego obliczania transformatorów sieciowych.
Ω µ Π φ α β ε ω
ODPOWIEDZ