Dzisiaj w Teleekspresie o godz 17,00 był pokazany kolekcjoner p.Andrzej Sawicki z Ostrowa Wielkopolskiego i jego kolekcja starych radyj.
Czy ktoś z Kolegów zna tego pana ? ma spora kolekcje
pozdr,.,.,
Do końca lutego 2015 otwarta jest w Muzeum Miasta Ostrowa Wlkp wystawa Radio Retro kol. Andrzeja Cieślaka.
Ukazuje ona w przekroju czasowym rozwój techniki radiowej począwszy od prostych odbiorników kryształkowych,przez różne ciekawe konstrukcje lampowe,aż do pierwszych polskich "tranzystorków".
Oprócz cieszących oko pięknych konstrukcji można zapoznać się ze zgromadzoną przez pracowników Muzeum bogatą dokumentacją obrazującą,jak przebiegały pierwsze odsłuchy audycji radiowych w Ostrowie,są plakaty reklamowe pierwszych sklepów"radiowych",materiały ukazujące wieloletnią tradycję krótkofalarstwa w Ostrowie Wlkp i wiele innych ciekawych eksponatów.
Witam!
Oto link do godzin otwarcia Muzeum Ostrowa Wlkp. http://www.mmow.pl/index2.html
W załącznikach kilka zdjęć z wystawy w tym jedno z właścicielem kolekcji.
Witam
Odwiedziłem wystawę na której blisko 90 eksponatów przedstawia jak zmieniały się, w porównaniu z wybranymi modelami zagranicznymi ,konstrukcje polskich odbiorników począwszy od kryształkowych z początku lat 30-tych ,przez lampowe przedwojenne do lampowych z lat 60 tych.Plansze zawierają opisy i reklamy znaczących krajowych firm radiowych których odbiorniki są na wystawie. .
W części powojennej można zobaczyć licencyjne: AGĘ i Oriona RSz 48 , oraz kultowego PIONIERA w różnych wersjach zasilania i obudowy wraz z modelami pochodnymi (Polonez ,Sonatina ,Promyk...) Część sprzętową zamykają krajowe odbiorniki tranzystorowe z początku lat 60 tych , ekspozycja lamp lamp elektronowych oraz repliki historycznych odbiorników wykonane przez autora wystawy. .
Atrakcję stanowią wycinki prasowe z grudnia 1924 roku opisujące pierwsze publiczne prezentacje radia w Ostrowie w ówczesnym hotelu Europejskim i póżniejsze ogłoszenia o kolejnych regularnych pokazach oraz wycinki z reklamami ostrowskich przedwojennych firm sprzedających i serwisujących odbiorniki radiowe oraz oryginały pokwitowań za rekwirowane ostrowianom w 1939 roku radia. .
Kiedyś przypadkiem trafiłem do sklepu (chyba jakiś dawny "Bomis", albo coś w tym stylu) do którego zaciągnął mnie kolega (byłem gościnnie w stolicy). Było to chyba gdzieś na mokotowie, czy śródmieściu - nie pamiętam. W każdym razie do sklepu (a raczej "graciarni") wchodziło się pojedynczo - mimo dość dużego pomieszczenia prawie połowę (od podłogi aż pod sufit!) zajmowały różnego rodzaju sprzęty - przeważnie właśnie stare, chociaż można było się dopatrzeć i kilku dość nowych (jak na tamte czasy). Przyznam się że chyba z pół godziny gapiłem się na te cudeńka jak sroka w gnat. Nawet miałem ochotę odkupić jeden egzemplarz wyjątkowo pięknego radyjka, ale sprzedawca (możliwe, że i właściciel sklepu) odpowiedział, ze nie sprzedaje a jedynie skupuje... Podpytałem kolegę czy może wie skąd się takie rzeczy bierze - odpowiedział mi, że podobno skupuje za grosze od okolicznych ... "nurków" na zasadzie jeden sprzęt - równowartość jednego wina... Nie wiem czy jeszcze istnieje ten przybytek rozkoszy (radiomaniaków) - może ktoś kto jest z Warszawy ma jakieś informacje. W każdym razie od tamtego czasu "zakochałem" się w takich meblach - bo inaczej nazwać nie wypada takiego kunsztu wykonania co poniektórych odbiorników.
Niestety - nie dane mi było dotychczas "upolować" nic co by zaspokoiło moje żądze estetyczne (a może po prostu to zboczenie)...
JAMCIR pisze:Kiedyś przypadkiem trafiłem do sklepu (chyba jakiś dawny "Bomis", albo coś w tym stylu) do którego zaciągnął mnie kolega (byłem gościnnie w stolicy). Było to chyba gdzieś na mokotowie, czy śródmieściu - nie pamiętam