Kolekcjoner

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

merk1
375...499 postów
375...499 postów

Kolekcjoner

Post autor: merk1 »

Dzisiaj w Teleekspresie o godz 17,00 był pokazany kolekcjoner p.Andrzej Sawicki z Ostrowa Wielkopolskiego i jego kolekcja starych radyj.
Czy ktoś z Kolegów zna tego pana ? ma spora kolekcje :)
pozdr,.,.,
KS....
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: Kolekcjoner

Post autor: tszczesn »

merk1 pisze:Dzisiaj w Teleekspresie o godz 17,00 był pokazany kolekcjoner p.Andrzej Sawicki z Ostrowa Wielkopolskiego i jego kolekcja starych radyj.
A to wrednie i złośliwie akurat dziś o 17.00 miałem zebranie wspólnoty...
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Nie Sawicki, a Cieślak
http://teleexpress.tvp.pl/14447700/08042014-1700
około 13:40
Ostatnio zmieniony wt, 8 kwietnia 2014, 21:11 przez Thereminator, łącznie zmieniany 1 raz.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
tradytor
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tradytor »

Nic straconego:

http://teleexpress.tvp.pl/

No tak, Thereminatora w linkowaniu nikt nie prześcignie.
arwiecz
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: arwiecz »

Osobiście pana Andrzeja Cieślaka nie znam ale " spotkałem " go na stronie Radiomuseum.org :
http://www.radiomuseum.org/collection/a ... eslak.html
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Dzięki, aż dziwne że bez MS SIlverlighta da się obejrzeć. Trochę ładnych rzeczy ma, niestety nawet ładniejsze od moich :)
pawfil
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: pawfil »

Jako uzupełnienie infrormacji z Teleexpresu:
http://www.faktykaliskie.pl/hobby-w-eterze#
Paweł
inar
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: inar »

Do końca lutego 2015 otwarta jest w Muzeum Miasta Ostrowa Wlkp wystawa Radio Retro kol. Andrzeja Cieślaka.
Ukazuje ona w przekroju czasowym rozwój techniki radiowej począwszy od prostych odbiorników kryształkowych,przez różne ciekawe konstrukcje lampowe,aż do pierwszych polskich "tranzystorków".
Oprócz cieszących oko pięknych konstrukcji można zapoznać się ze zgromadzoną przez pracowników Muzeum bogatą dokumentacją obrazującą,jak przebiegały pierwsze odsłuchy audycji radiowych w Ostrowie,są plakaty reklamowe pierwszych sklepów"radiowych",materiały ukazujące wieloletnią tradycję krótkofalarstwa w Ostrowie Wlkp i wiele innych ciekawych eksponatów.
Awatar użytkownika
juju
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: juju »

Czy można liczyć na podzielenie się wrażeniami z wystawy a może i na jakiś foto-reportażyk?
inar
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: inar »

Witam!
Oto link do godzin otwarcia Muzeum Ostrowa Wlkp.
http://www.mmow.pl/index2.html
W załącznikach kilka zdjęć z wystawy w tym jedno z właścicielem kolekcji.
Załączniki
Baner przed Ratuszem-siedzibą Muzeum.jpg
Sala wystawowa (1).JPG
wszystkie modele DETEFONU ,ECHO D1.JPG
PZT ,DERUFA ,NATAWIS,KOSMOS.JPG
Kącik ELEKTRITA.jpg
IMG_4190.JPG
IMG_4193.JPG
IMG_4271.JPG
chomik54
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: chomik54 »

Witam
Odwiedziłem wystawę na której blisko 90 eksponatów przedstawia jak zmieniały się, w porównaniu z wybranymi modelami zagranicznymi ,konstrukcje polskich odbiorników począwszy od kryształkowych z początku lat 30-tych ,przez lampowe przedwojenne do lampowych z lat 60 tych.Plansze zawierają opisy i reklamy znaczących krajowych firm radiowych których odbiorniki są na wystawie. .
W części powojennej można zobaczyć licencyjne: AGĘ i Oriona RSz 48 , oraz kultowego PIONIERA w różnych wersjach zasilania i obudowy wraz z modelami pochodnymi (Polonez ,Sonatina ,Promyk...) Część sprzętową zamykają krajowe odbiorniki tranzystorowe z początku lat 60 tych , ekspozycja lamp lamp elektronowych oraz repliki historycznych odbiorników wykonane przez autora wystawy. .
Atrakcję stanowią wycinki prasowe z grudnia 1924 roku opisujące pierwsze publiczne prezentacje radia w Ostrowie w ówczesnym hotelu Europejskim i póżniejsze ogłoszenia o kolejnych regularnych pokazach oraz wycinki z reklamami ostrowskich przedwojennych firm sprzedających i serwisujących odbiorniki radiowe oraz oryginały pokwitowań za rekwirowane ostrowianom w 1939 roku radia. .

Adam
Załączniki
Radio Manczarskiego.JPG
Lumophon.JPG
Radio kolekcjonerskie.JPG
Elektrity.JPG
Awatar użytkownika
juju
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: juju »

Dzięki za podzielenie się wrażeniami! :)
Wspaniała kolekcja i świetnie przygotowana wystawa. Przyjemnie popatrzeć...
JAMCIR
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: JAMCIR »

Kiedyś przypadkiem trafiłem do sklepu (chyba jakiś dawny "Bomis", albo coś w tym stylu) do którego zaciągnął mnie kolega (byłem gościnnie w stolicy). Było to chyba gdzieś na mokotowie, czy śródmieściu - nie pamiętam. W każdym razie do sklepu (a raczej "graciarni") wchodziło się pojedynczo - mimo dość dużego pomieszczenia prawie połowę (od podłogi aż pod sufit!) zajmowały różnego rodzaju sprzęty - przeważnie właśnie stare, chociaż można było się dopatrzeć i kilku dość nowych (jak na tamte czasy). Przyznam się że chyba z pół godziny gapiłem się na te cudeńka jak sroka w gnat. Nawet miałem ochotę odkupić jeden egzemplarz wyjątkowo pięknego radyjka, ale sprzedawca (możliwe, że i właściciel sklepu) odpowiedział, ze nie sprzedaje a jedynie skupuje... Podpytałem kolegę czy może wie skąd się takie rzeczy bierze - odpowiedział mi, że podobno skupuje za grosze od okolicznych ... "nurków" na zasadzie jeden sprzęt - równowartość jednego wina... Nie wiem czy jeszcze istnieje ten przybytek rozkoszy (radiomaniaków) - może ktoś kto jest z Warszawy ma jakieś informacje. W każdym razie od tamtego czasu "zakochałem" się w takich meblach - bo inaczej nazwać nie wypada takiego kunsztu wykonania co poniektórych odbiorników.
Niestety - nie dane mi było dotychczas "upolować" nic co by zaspokoiło moje żądze estetyczne (a może po prostu to zboczenie)... :(
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

JAMCIR pisze:Kiedyś przypadkiem trafiłem do sklepu (chyba jakiś dawny "Bomis", albo coś w tym stylu) do którego zaciągnął mnie kolega (byłem gościnnie w stolicy). Było to chyba gdzieś na mokotowie, czy śródmieściu - nie pamiętam
Ul. Grażyny. Zgadłem?
JAMCIR
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: JAMCIR »

TELEWIZOREK52 pisze:Ul. Grażyny. Zgadłem?
Być może. Było to kilka ładnych lat wstecz, więc dokładnie nie pamiętam, ale bardzo możliwe, że tak.
Nie wiesz może czy ten sklep nadal istnieje?

Pozdrawiam J.
ODPOWIEDZ