Druga odbudowa RFT Stassfurt Diamant 8E 156

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

dudik56
25...49 postów
25...49 postów

Druga odbudowa RFT Stassfurt Diamant 8E 156

Post autor: dudik56 »

Przedstawiam moją drugą odbudowę :wink: - radyjka lampowego RFT Stassfurt Diamant 8E 156, mam szczególny sentyment do tego radia bo od dzieciństwa słuchałem właśnie takiego radia. Ponadto i współcześnie radio ma walory użytkowe dzięki zakresowi UKW i ciepłemu brzmieniu dźwięku. Radio jak wspomniałem opisując Etiudę, otrzymałem w paczce mechanicznie uszkodzone i było dość mocno wymęczone, całe przesiąknięte osadem chyba nikotyny. Po naprawie głośnika i wymianie lamp EC92, EM80 zaczęło grać ale po kilku minutach cichło na UKW, trzeba było wymienić kondensatory ( jeden zalewany smołą oraz jeden elektrolit) i wszystko wróciło do normy. Przesunąłem (bez ingerencji w układ elektryczny) zakres UKW do 102 MHz aby odbierać moją ulubioną stację.
Ze skrzynką było więcej zabawy bo większość połączeń była rozklejona, złamana i krzywa, były też ubytki forniru, na szczęście była kompletna galanteria metalowa i plecy skrzynki. Po naprawieniu skrzynki, zabejcowałem i pokryłem lakierem syntetycznym (tak jak fabrycznie). Złocone szparunki wykonałem z kupionej w sklepie wędkarskim tasiemki o identycznej szerokości. (Wędkarze używają tej taśmy do zdobienia jakichś przynęt czy much.). Pozostało tylko wypolerować lakier ale niech się trochę „wysezonuje”.

Już mi przytargali następne radio pełne pająków i kurzu - Sonata z gramofonem o dziwo kompletna choć cewki w.cz. to rozpacz.
Załączniki
126693669_1_1000x700_radio-stassfurt-diamant-super-8e-krakow.jpg
P1030896.JPG
P1030890.JPG
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Druga odbudowa RFT Stassfurt Diamant 8E 156

Post autor: CHOPIN66 »

Świetna robota :D Gdzie można kupić taką złota taśmę ?
dudik56
25...49 postów
25...49 postów

Re: Druga odbudowa RFT Stassfurt Diamant 8E 156

Post autor: dudik56 »

Dzięki za uznanie.
Lametę kupiłem tu http://www.bogdangawlik.pl/index.php/cP ... 07_566_571
naciągnąłem ją lekko bez kleju mocując tylko z tyłu obudowy, po ustawieniu tak jak ma być, pomalowałem z pistoletu lakierem - on wnika również pod folię i przykleja się doskonale.
ODPOWIEDZ