Nie mam zapasowej EL84, ani 6P14P, Za to mam nową 6P15P-EW. Ona ma praktycznie takie same wyprowadzenia jak EL84/6P14P z jedna różnicą, że trzeba zewrzeć w podstawce katodę z trzecią siatka, czyli pin 3 z pinem 6. EL84/6P14P mają to zrobione fabrycznie wewnątrz bańki.
Zrobiłem zworkę w podstawce ( pin 3 z 6 ) i wsadziłem przez ciekawość pentodę 6P15P. Sonata gra non stop i nic nie przesterowuje, czyli definitywnie była to wina zużytej już lampy.
W przerwach jednak, kiedy nie grała muzyka był słyszalny przydźwięk ( buczenie ) w głośniku. Wymieniłem kondensatory w filtrze zasilacza, tzn dałem jeden podwójny 2x50uF/450V i buczenie ustało.
Sonata śmiga na długich, średnich i krótkich aż miło. Głosność i regulacja tonów również działają.
TELEWIZOREK52 dziękuję za cierpliwość i pomoc.
Chasis wstepnie wyczyściłem, zaczyna już nawet jakoś się prezentować. Jeszcze bardziej to dopracuję. Okazało się że nie mam podświetlenia skali: ktoś zdemontował oprawki wraz z żarówkami. Nie mam też gałek od potencjometrów. Teraz musze odkurzyć obudowę, jak to zrobię wsadzę zawartość do środka i zrobię kolejną fotkę.
Sonata 22002 - prośba o pomoc w uruchomieniu.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Re: Sonata 22002 - prośba o pomoc w uruchomieniu.
Popraw jeszcze napęd skali. Z tego co widzę to linka jest rozciągnięta, skróć o ok. 1cm. tak żeby sprężynka była lekko rozciągnięta.