Biega mi ostatnio po głowie wykonanie wzmacniacza Framus Cobra. Obsłuchałem się na necie i w realu - stwierdzam że "Potęga Panie Struś!!!" Znalazłem na stronie Tom'a schemat starszych wersji Dragon'a i Cobra'y. Dobrego kopa dały mi wersje schematów ze strony producenta. Wstępny plan to wykonanie go w następujący sposób: Preamp identyczny jak na schemacie, końcówka mocy na 6L6, sterowanie z uC+H11F3 funkcjonalnościami z pominięciem MIDI (na marginesie pierwszy raz widzę H11F3 w zastosowaniu jak VTL5C1 - cena rewelacyjna) . Poszperałem na obcojęzycznych forach trochę w temacie zgodności schematu z realnym urządzeniem i w sumie nie znalazłem informacji o fake'owej naturze tego schematu...Jak spojrzeć na przesterowane kanały Lead/Crunch to prawie kropka w kropkę Slo100 (z dwa elementy chyba się różnią wartościami) ale niestety za "goopi" jestem aby ocenić np: regulacje barwy. Może macie jakieś doświadczenia konstrukcyjne, opinie, może mieliście wgląd w ten wzmacniacz na żywo. Podpada mi brak takich kopii lub wątków o tym...mesa do tego to ostro zakręcony kombajn, a jednak Framus'a nie widziałem.
Bardzo mile widziane zdjęcia w dobrej rozdzielczości flaków (w necie lekka posucha)....stwierdziłem że będę bazował na oryginalnym rozmieszczeniu elementów z PDFa foty trochę uprościłyby rebus