Romku

Mógłbyś napisać z jakiej książki pochodzą te skany, bom bardzo ciekaw...
Nie mam ich w swojej literaturze i w ogóle przed chwilą zorientowałem się, że przykładów
lampowych superheterodyn projektowanych przez amatorów mam strasznie mało
Marku
Jeśli mogę jeszcze trochę poględzić w Twoim wątku (?)...
1) Co do ARW...
Romek napisał bardzo ważną rzecz moim zdaniem...
Romekd pisze:Zacznij może od wykonania ręcznej regulacji wzmocnienia, a później, gdy już poznasz działanie i właściwości swojego układu, możesz pokusić się o wykonanie automatycznej.
W rzeczy samej jest to najwłaściwsza z dróg. Warto też, żebyś zawczasu poświęcał nieco uwagi problemom, które pojawią się
w przyszłości... Prawdopodobnie będziesz miał ochotę na zachowanie możliwości korzystania z RRW ( ręcznej regulacji wzmocnienia )
alternatywnie do ARW... Znaczy możesz zechcieć zastosować przełącznik ARW/RRW...
Warto ( moim zdaniem ) już na tym etapie brać to pod uwagę... Myśleć o takim sposobie ręcznej regulacji, żeby można było
łatwo przejść na regulacje automatyczną i spowrotem...
Pozornie problem wydaje się błahy, ale jak dojdziesz do regulowanej stałej czasowej i progu zadziałania ARW

Komutacja między tymi metodami może sprawić troszkę zaskakujących problemów

Dlatego warto uważam, żebyś skoncentrował się na metodzie pozyskania napięcia ujemnego do RRW jak pisze Romekd...
Przy okazji dołączam schemat odbiornika ( pierwsza fotka ) gdzie zastosowano bardzo prostą metodę regulacji
wzmocnienia w katodzie pentody wzm w.cz. Możesz w trakcie doświadczeń korzystać z tej "techniki"

przy strojeniu
toru odbiornika włączając potencjometr w katody lamp stopnia p.cz.

To znacznie bardziej efektywne jak rozstrajanie obwodów rezonansowych
Nie zapominaj jednak o kondensatorze blokującym katodę do masy dla w.cz. - To tak na wszelki wypadek, bo mi się czasem w
w "ferworze walki" zdarza cały dwójnik RC lutować do potencjometru
2) Co do BFO i detektora...
Sugerował bym zastosowanie bardziej pewnego ( stabilnego ) generatora...Lub jak wolisz... Bardziej poprawnej wersji generatora

Czyli w katodzie dzielnik pojemnościowy, zaś skoro już mamy pentodę to wykorzystajmy do separacji możliwości jakie daje
sprzężenie elektronowe ( ECO ) ...
Czyli drgania sugerował bym odbierać z obwodu anodowego jednak... A jeśli masz czym zestroić to sugerował bym
dodatkowo w obciążeniu anody zastosować filtr LC nastrojony na częstotliwość pracy BFO

( Stosowna ilustracja na drugim zdjęciu )

Dalej...
Napisałeś zdaje się, ze nie masz miejsca na zastosowanie większej ilości lamp...
Istnieje jednak obawa, ze podczas dalszych doświadczeń z odbiornikiem ( w tym z ARW ) może okazać się, że
zewnętrzny BFO na pentodzie zabiera cenne miejsce a trioda w systemie ECH niepotrzebnie się marnuje...
Pamiętaj, ze zawsze możesz wrócić do koncepcji wykorzystania jej jako BFO uwalniając jedną podstawkę...
Nie powinieneś moim zdaniem obawiać się tutaj o stabilność BFO... W każdym razie nie sądzę, że akurat
stabilność BFO będzie największym problemem jaki napotkasz
Na wszelki wypadek proponuję abyś przeanalizował jeszcze schemat częstościomierza interferencyjnego ( zwłaszcza
mieszacz i kwarcowy generator na ECH ) który załączam na trzeciej fotografii

Warto nawet, moim zdaniem, byś pokusił się o wykonanie takiego...
Lub podobnego działającego na tej zasadzie...
Właśnie teraz - tzn na obecnym etapie zmagań z odbiornikiem

To powinno być bardzo ciekawe doświadczenie i da Ci z pewnością sporo radości...
A posługiwanie się takim częstościomierzem da sporo wiedzy... Rzekłbym wiedzy praktycznej, którą w inny sposób
nie łatwo posiąść

Pozdrawiam
Marek