wmacniacz 3W - Dopracowanie brzmienia
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Re: wmacniacz 3W - Dopracowanie brzmienia
Kondensator równolegle do pierwotnego TG jest co najmniej 10x za duży.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... /ECL86.pdf
Jest napisane jak byk, strona 3 po prawej na dole, prąd płynący przez katodę to 35mA(27+8), co przy rezystorze katodowym 280 Om daje ok.9,5V.
Na twoim miejscu zmieniłbym c3 na 1n i pomiędzy potencjometrem master, a rezystorem R16 wstawiłbym 1M w glebę. Zmniejszyłbym też c1, ale jeśli uważasz że wzmacniacz nie muli to może być tak jak jest.
Jeśli chcesz uzyskać bardziej użyteczną regulację gain to wstaw równolegle z tym potencjometrem rezystor 220k-470k.
Przy mocno rozkręconym volume zawsze będziesz miał przester.
//
Edit: teraz jeszcze patrzę na schemat twojego zasilacza- napięcia żarzenia mierzyłeś pod obciążeniem? Nie masz przypadkiem 9V na żarzenieu tej ecc- takie napięcie wykończy lampę. Za dużo jest też na ecl.
Jest napisane jak byk, strona 3 po prawej na dole, prąd płynący przez katodę to 35mA(27+8), co przy rezystorze katodowym 280 Om daje ok.9,5V.
Na twoim miejscu zmieniłbym c3 na 1n i pomiędzy potencjometrem master, a rezystorem R16 wstawiłbym 1M w glebę. Zmniejszyłbym też c1, ale jeśli uważasz że wzmacniacz nie muli to może być tak jak jest.
Jeśli chcesz uzyskać bardziej użyteczną regulację gain to wstaw równolegle z tym potencjometrem rezystor 220k-470k.
Przy mocno rozkręconym volume zawsze będziesz miał przester.
//
Edit: teraz jeszcze patrzę na schemat twojego zasilacza- napięcia żarzenia mierzyłeś pod obciążeniem? Nie masz przypadkiem 9V na żarzenieu tej ecc- takie napięcie wykończy lampę. Za dużo jest też na ecl.
Napięcie mierzyłem z założonymi lampami i miałem za wysokie ok 7.2V, dodatkowo w momencie włączania grzejnik ECL-ki dostawał "szpilę" i mocno się rozświetlał, dodałem termistor 1,2Ohma napięcie obniżyło się do 6,5V i nie ma już skoków na starcie, wyczytałem że 6,5 może już zostać bez szkody dla lamp.
Witaj. Napiecie na katodzie koncowki jest za niskie mimo ze zmieniales 3 lampy. Czy mierzyles napiecia na anodzie i siatce ekranujacej? Jezeli napiecia sa prawidlowe, moze koncowka mocy sie wzbudza? Proponuje zmierzenie miernikiem, przy wyjetych lampach, resistora katodowego R18 oraz siatki ekranujacej R17. Dane ECL86 zalecaja rezystor katodowy w granicach 170 - 180 Ohmow.
Zalecam tez wyrzucenie kondensatora 22n na uzwojeniu pierwotnym TG, wzglednie zmniejsznie wartosci do 1n-1,5n, zwiekszenie R15 do 10K. Gdyby to nie pomoglo, mozesz miec blad w polaczeniach. Jak koncowka bedzie pracowac prawidlowo, zajmiemy sie przedwzmacniaczem. Pozdrawiam
Zalecam tez wyrzucenie kondensatora 22n na uzwojeniu pierwotnym TG, wzglednie zmniejsznie wartosci do 1n-1,5n, zwiekszenie R15 do 10K. Gdyby to nie pomoglo, mozesz miec blad w polaczeniach. Jak koncowka bedzie pracowac prawidlowo, zajmiemy sie przedwzmacniaczem. Pozdrawiam
- haterkmp
- 625...1249 postów
wywal ten kondensator a wstaw max 1n na 1,5kV. też miałem swego czasu z tym problem...
in gain we trust
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
Po krótkiej przerwie, powróciłem do zabawy ze wzmacniaczem. Rozpocząłem od lepszego dopasowania napięcia żarzenia poza termistorem dołożyłem dwa rezystory 1R, 5W połączone równolegle, napięcie pod obciążeniem idealnie 6,3V. Kierując się uwagami Kolegów po kolei sprawdzałem i wymieniałem elementy, wywaliłem kondensator przy transformatorze wyjściowym (wcześniej zastosowałem go ponieważ był "fabrycznie" przylutowany do transformatora co sugerowało że jest odpowiedni). Dzięki sugestii krzyhoo sprawdziłem napięcie na siatce końcówki mocy ecl86 (nie wiem czemu wcześniej go nie mierzyłem) okazało się że jest dużo za niskie, trochę wstyd się przyznać ale wina była oczywiście po mojej stronie i wynikała z zamontowania rezystora 100k zamiast 100R. Reasumując teraz wzmacniacz gra dużo głośniej, jest możliwe ustawienie czystego kanału (pomocne okazało się zmodyfikowanie podłączenia potencjometru "gain", faktycznie jest teraz bardziej funkcjonalny) no i przesterowanie jest też ciekawsze. Bardzo dziękuje za pomoc i sugestie, jak na razie brzmienie mi odpowiada niewykluczone jednak że jeszcze podkusi w przyszłości coś modyfikować. Przyszedł też czas zabierać się za obudowę i paczkę.
Na załączonym zdjęciu przerobione chassis, postanowiłem wyciąć otwory przy złączach transformatora, dodatkowo zaizolowałem je później koszulkami, myślę że jest to już bezpieczne rozwiązanie.
Na załączonym zdjęciu przerobione chassis, postanowiłem wyciąć otwory przy złączach transformatora, dodatkowo zaizolowałem je później koszulkami, myślę że jest to już bezpieczne rozwiązanie.
Witam ponownie!
Chciałbym zaprezentować po krótce wyniki pracy w formie wizualnej, co prawda nie mam jeszcze gotowej głowy ale za to paczkę już tak
jakoś ponieważ głośnik musiałem kłaść na podłodze żeby coś pograć wydało mi się, że paczka powinna być pierwsza.
Pozdrawiam
Chciałbym zaprezentować po krótce wyniki pracy w formie wizualnej, co prawda nie mam jeszcze gotowej głowy ale za to paczkę już tak

Pozdrawiam
- nikin4
- 50...74 posty
Jakiego materiału użyłeś na grill głośnika ?
Próbki na pewno zamieszczę, muszę tylko jakoś dobrze je nagrać. Na grill użyłem siatki kaletniczej kupionej w sklepie z materiałami militarnymi:
http://sklep.orkan-tactical.pl/siatka-k ... tical.html
W sumie bardzo dobrze się sprawdziła na zdjęciu widać na niej jakby zagięcia i jaśniejsze plamy jest to efekt po prasowaniu przed założeniem. Na żywo nie jest to tak widoczne i myślę że z czasem zniknie.
http://sklep.orkan-tactical.pl/siatka-k ... tical.html
W sumie bardzo dobrze się sprawdziła na zdjęciu widać na niej jakby zagięcia i jaśniejsze plamy jest to efekt po prasowaniu przed założeniem. Na żywo nie jest to tak widoczne i myślę że z czasem zniknie.
Świetna robota.
Garść pytań:
1. Jakie drewno? Jaki był jego koszt?
2. Jak wykonałeś fazy na krawędziach formatek?
3. Frezy są spod pilnika, jak widać na zdjęciu?
4. Do łączenia formatek tylko klej, czy coś jeszcze?
Garść pytań:
1. Jakie drewno? Jaki był jego koszt?
2. Jak wykonałeś fazy na krawędziach formatek?
3. Frezy są spod pilnika, jak widać na zdjęciu?
4. Do łączenia formatek tylko klej, czy coś jeszcze?
Drewno to dobre pytanie, musiał bym się dowiedzieć ponieważ ja narysowałem tylko wymiary i zleciłem do wycięcia w zaprzyjaźnionym zakładzie stolarskim oni też zrobili fazowanie krawędzi była to przysługa za którą nie płaciłem. Grubość sklejki 1cm. Kleiłem wszystko w domu i nie używałem żadnych dodatkowych łączników. Frezy zaokrąglające krawędzie są spod tarnika + papier ścierny, w pełni ręczna.
-
- 375...499 postów
Cześć, napiszę to co zwykle myślę o takim zastosowaniu triody ECL86:
1. trioda ECL86 może oddać tylko 9V RMS maksymalnie, dla porównania ECC83 około 38V RMS
2. pentoda ECL86 potrzebuje do pełnego wysterowania 3V RMS,
3. ten typ korektora ma tłumienie około 12 razy
dla triody ECL86 9V/12=0,75V, dla ECC83 38V/12=3,1 V
4. czyli na wyjściu pentody mamy jakieś 1W mocy dla triody ECL86 i pełne wysterowanie pentody, około 4W dla ECC83, co na głośniku daje odpowiednio jakieś 0,6W i 2,5W
w takim układzie wzmacniacza należy 2 triodę zamienić z 3 trioda
wtedy to 2 trioda już przy 9V na wyjściu (czyli jakieś 150 mV na wejściu) zacznie się "pięknie" przesterować, dla ECC83 dopiero mamy przester przy 38V (czyli jakieś 500 mV na wejściu)
polecam przemyśleć konstrukcje
Pozdrawiam.
1. trioda ECL86 może oddać tylko 9V RMS maksymalnie, dla porównania ECC83 około 38V RMS
2. pentoda ECL86 potrzebuje do pełnego wysterowania 3V RMS,
3. ten typ korektora ma tłumienie około 12 razy
dla triody ECL86 9V/12=0,75V, dla ECC83 38V/12=3,1 V
4. czyli na wyjściu pentody mamy jakieś 1W mocy dla triody ECL86 i pełne wysterowanie pentody, około 4W dla ECC83, co na głośniku daje odpowiednio jakieś 0,6W i 2,5W
w takim układzie wzmacniacza należy 2 triodę zamienić z 3 trioda
wtedy to 2 trioda już przy 9V na wyjściu (czyli jakieś 150 mV na wejściu) zacznie się "pięknie" przesterować, dla ECC83 dopiero mamy przester przy 38V (czyli jakieś 500 mV na wejściu)
polecam przemyśleć konstrukcje
Pozdrawiam.
Bardzo ciekawa uwaga, mam tylko pytanie zależało mi na możliwości zachowania ładnego czystego brzmienia z wzmacniacza (obecnie jestem w stanie osiągnąć to przy maksymalnie skręconym GAIN, włączonym i lekko ściszonym przetworniku RYTM w gitarze), czy taka modyfikacja nie spowoduję utraty możliwości czytego grania.
-
- 375...499 postów
według mnie trzeba pomijać 2 triodę dla uzyskania ładnego cleana, mógłbyś pomyśleć na przełącznikiem Clean/Overdirive, np lak na załączonym obrazku.