Witam,
Zwracam sie z prosba do osob zajmujacych sie wzmacniaczami gitarowymi.
Dostalem od kolegi do przegladu wyzej wymieniony wzmacniacz sygnowany Starfield-Ibanez. Usterka wg. kolegi polega na zbyt cichym kanale clean.
Rzeczywiscie sygnal idacy przez clean przy max poziomu clean na glosnosc brzmi jak overdrive na 20-25%. Niestety nie wiem jak brzmial clean przed usterka.
Z orientacyjnych pomiarow (strona 4 - schematy) przedwzmacniacz miedzy "input" a "headamp out" daje przy wejsciu 5mV sygnal rzedu 500mV. Lampy podmienialem, podejzewalem pojemnosci w katodach ale wszystko wporzadku. Nieco trzeszczaly potencjometry - naprawione.
Niestety kolega nie jest w stanie powiedziec co i jak sie stalo poprostu zauwazyl ze cos mu nieodpowiada.
Tak na marginesie to calosc wyglada jak wykonanie amatorskie, wszystko na laminacie wlacznie z lampami mocy, co ciekawe laminat ten ma okolo 40cm dlugosci i jest zamocowany tylko na rogach - wiec calosc sie buja jako ze lampy mocy sa blizej srodka, nie wspomne o ich wymianie. Wszystko na chinskich 12ax7 nawet bez zadnego logo tylko podpis made in china. Podejzewam zimne luty ze wzgledu na takie wykonanie.
Pozdrawiam
Head SVA1 - cichy kanal clean
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Head SVA1 - cichy kanal clean
- Załączniki
-
- SVA1 schematics.pdf
- (4.95 MiB) Pobrany 252 razy
Re: Head SVA1 - cichy kanal clean
Witam,możesz wrzucić fotki tego cuda ..Zwłaszcza wnętrza.
HYBRYD15
Witam,
Zalaczam zdjecia o ktore prosiles.
Mam dodatkowe pytanie: po podlaczeniu generatora i przelaczaniu miedzy clean a overdrive slysze wyraznie duza roznice glosnosci miedzy oboma kanalami w przypadku podpiecia gitary roznice zanikaja i kanaly brzmia podobnie glosno - roznica impedancji wyjscowych ?
Jednoznacznie nie zlokalizowalem usterki - podejzane elektrolity i zimne luty usuniete, wzmacniacz gra jak narazie.
Pozdrawiam
Zalaczam zdjecia o ktore prosiles.
Mam dodatkowe pytanie: po podlaczeniu generatora i przelaczaniu miedzy clean a overdrive slysze wyraznie duza roznice glosnosci miedzy oboma kanalami w przypadku podpiecia gitary roznice zanikaja i kanaly brzmia podobnie glosno - roznica impedancji wyjscowych ?
Jednoznacznie nie zlokalizowalem usterki - podejzane elektrolity i zimne luty usuniete, wzmacniacz gra jak narazie.
Pozdrawiam
Skoro gara i jak piszesz bez wyraźnej różnicy w głośności z podpiętą gitarom nie wiem może kolega (traci słuch).Spróbuj zamienić lampy miejscami w prenampie,albo padł któryś kondensator katodowy.
Zrób pomiar napięć porównaj ze schematem..
Dobrze by było żebyś wrzucił próbki dźwiękowe..
Błędy, brak znaków przystankowych. Proszę o sprawdzanie tekstu przed wysłaniem postu
(gsmok)
Zrób pomiar napięć porównaj ze schematem..
Dobrze by było żebyś wrzucił próbki dźwiękowe..
Błędy, brak znaków przystankowych. Proszę o sprawdzanie tekstu przed wysłaniem postu

HYBRYD15
Witam,
z probkami moze byc niewielki problem, nie dysponuje gitara, a sygnal z generatora nie wiele wniesie.
Gra po moim przegladzie polegajacym na usunieciu brudu, czysczeniu potencjometrow, sprawdzeniu kondensatorow w katodach i ewentualnej wymianie oraz przelutowaniu podejaznych lutow.
Co prawda ja na generatorze nie slyszalem roznicy przed i po przegladzie za to kolega odrazu zauwazyl roznice.
Lampy podmienialem to byl pierwszy krok - zadnej roznicy (osobiscie wole brzmienie telefunkena od tych chinczykow ale to kwestai gustu).
Pozdrawiam
z probkami moze byc niewielki problem, nie dysponuje gitara, a sygnal z generatora nie wiele wniesie.
Gra po moim przegladzie polegajacym na usunieciu brudu, czysczeniu potencjometrow, sprawdzeniu kondensatorow w katodach i ewentualnej wymianie oraz przelutowaniu podejaznych lutow.
Co prawda ja na generatorze nie slyszalem roznicy przed i po przegladzie za to kolega odrazu zauwazyl roznice.
Lampy podmienialem to byl pierwszy krok - zadnej roznicy (osobiscie wole brzmienie telefunkena od tych chinczykow ale to kwestai gustu).
Pozdrawiam
Rozumiem iż wszystko po przeglądzie jest ok,wystarczyło wyczyścić ..??
HYBRYD15
Witam,
po wstepnym przegladzie bylo juz OK, kolega zadowolony, profilaktycznie dodatkowo usunalem pare starych elektrolitow itp.
Oddalem dzis do testow.
Pozdrawiam
po wstepnym przegladzie bylo juz OK, kolega zadowolony, profilaktycznie dodatkowo usunalem pare starych elektrolitow itp.
Oddalem dzis do testow.
Pozdrawiam