Elektrośmieci

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Elektrośmieci

Post autor: AZ12 »

:arrow: Lampka91

Witamy na forum.

Ja również zajmuję się zbieraniem źródeł światła i ratowaniem starego sprzętu oświetleniowego. Mam nadzieję, że znajdziesz więcej tych klamotów.

:arrow: nowa era

Plama na ekranie jest sprawką złomiarzy. Dodam jeszcze, że w celu zdjęcia cewek odchylających z kineskopu monochromatycznego nie trzeba rozbijać szyjki, wystarczy odkręcić jedną śrubkę na obejmie.

Mogę również poratować lampkami i innymi częściami.
Załączniki
Oprawa 2x18W
Oprawa 2x18W
bmks218.2.JPG
bmks218.3.JPG
Ratujmy stare tranzystory!
nowa_era
15...19 postów
15...19 postów

Post autor: nowa_era »

AZ12 pisze:
Plama na ekranie jest sprawką złomiarzy. Dodam jeszcze, że w celu zdjęcia cewek odchylających z kineskopu monochromatycznego nie trzeba rozbijać szyjki, wystarczy odkręcić jedną śrubkę na obejmie.

Mogę również poratować lampkami i innymi częściami.
Co ciekawe, w tym telewizorze ktoś cewki zostawił w całości, w Librze za to zostały brutalnie usunięte. Telewizor musiał się uszkodzić w przeszłości, albo przy wrzucaniu do gratowozu...
bolo780
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: bolo780 »

Jak by ktoś chciał mogę zrobić nową obudowę do TV lub wzmacniacza. Możliwość rozliczenia w różnościach;)
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

nowa_era pisze:[Co ciekawe, w tym telewizorze ktoś cewki zostawił w całości, w Librze za to zostały brutalnie usunięte. Telewizor musiał się uszkodzić w przeszłości, albo przy wrzucaniu do gratowozu...
Librowskie moduły fonii oraz wizji, a ściślej mówiąc ich aluminiowe kubki ekranujące stanowią niemal tak atrakcyjny kąsek dla złomiarzy jak cewki odchylające :evil:
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: djivo »

Ja będąc na złomie dzisiaj znalazłem tylko coś takiego był w drewnianej obudowie ale strasznie zniszczonej i bez lamp.
Nie wiecie co to może być ? Mnie wygląda na jakiś piecyk gitarowy.
Na przednim Panelu napis Ampeg czy ampeq jakoś tak.
Trafka troszkę pordzewiały - mówili chłopaki, że jutro ktoś ma do tego przynieść komplet lamp do utylizacji.
Załączniki
20130628_194839.jpg
20130628_194903.jpg
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
akim

Post autor: akim »

Djivo, wg mnie to Ampeg, któryś z modeli SVT. Poszukałem chwilę biorąc pod uwagę zdjęcia i znalazłem to:

http://en.audiofanzine.com/search/image ... +,p.3.html

http://www.diyaudio.com/forums/instrume ... atics.html

http://www.freeinfosociety.com/electron ... .php?cat=1

W razie czego proszę mnie poprawić, bo temat piecyków gitarowych i tym podobnych urządzeń jest mi zupełnie obcy.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Jakby mi wpadł w ręce taki rarytas, to bym wiedział co z nim zrobić.
Ampeg SVT to dla basistów kultowy wzmacniacz niczym plexi czy bassman dla gitarzystów.
Ten znalazek powyżej to SVT AV - współczesna nieco podrasowana/unowocześniona wersja starego kultowego SVT z przełomu lat 60/70.
http://badassbassplayers.com/forum/view ... 14&t=10886
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Lampy już mam przynajmniej końcowe 6 x 6550 Svetlana mówi że ma gdzieś jeszcze lampy wstępne ma mi zaleźć.
Dałem mu za lampy 50zł - bo nic nie chciał ale nie miałem sumienia.
Czyli, że niby wczoraj znalazłem coś takiego http://tablica.pl/oferta/ampeg-svt-clas ... 1YRVl.html ??
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Zgrywasz się. Takiego czegoś nie znajduje się na wysypiskach czy elektrośmieciach...
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

djivo pisze:Czyli, że niby wczoraj znalazłem coś takiego http://tablica.pl/oferta/ampeg-svt-clas ... 1YRVl.html ??
Mniej więcej - z tego co mi wiadomo AV to specjalna wersja CL-ki stylizowana wyglądem na stare SVT wyprodukowana na 50 lecie firmy.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

painlust pisze:Zgrywasz się. Takiego czegoś nie znajduje się na wysypiskach czy elektrośmieciach...
Chciałbym się zgrywać ale lampy już mam pomierzone płytka ma lekkie popalenie, a wzmacniacz po włożeniu lamp świeci ale nie gra, miga dioda na przednim panelu na zielono i czerwono.
Ja tego nie znalazłem, ktoś do mnie dzwoni jak mają coś ciekawego, i od nich to odkupuję.
Do niedawna najładniejszym wzmacniaczem jaki ludzie wyrzucili było 15kg Onkyo, a teraz to ledwo wniosłem to do bagażnika.
W poniedziałek albo wtorek zrobię zdjęcia płytki końcówki mocy od spodu.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Dzisiaj były stare poniszczone oprawy rastrowe na żarówki 220V 200W E27 zwane "ohydny rupieć" i świetlówkowe w różnym stanie rozkładu.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

djivo pisze:
painlust pisze:Zgrywasz się. Takiego czegoś nie znajduje się na wysypiskach czy elektrośmieciach...
Chciałbym się zgrywać ale lampy już mam pomierzone płytka ma lekkie popalenie, a wzmacniacz po włożeniu lamp świeci ale nie gra, miga dioda na przednim panelu na zielono i czerwono.
Ja tego nie znalazłem, ktoś do mnie dzwoni jak mają coś ciekawego, i od nich to odkupuję.
Do niedawna najładniejszym wzmacniaczem jaki ludzie wyrzucili było 15kg Onkyo, a teraz to ledwo wniosłem to do bagażnika.
W poniedziałek albo wtorek zrobię zdjęcia płytki końcówki mocy od spodu.
Dzisiaj miałem okazję posłuchać tego wzmacniacza na oryginalnej lodówce dużo głośników i jedna skrzynia również Ampega.
Ale to ma walnięcie.....Coś pięknego - uruchomiłem to i pojechałem do kumpla który ma dokładnie coś takiego podłączyłem pod kolumnę.
Kolega gra na gitarze - chyba mu to zostawię - jego uśmiech nie do opisania.
Mam tylko pytanie za nic nie mogę ustawić biasu na jednej stronie cały czas świeci się dioda czerwona.
Rozumiem lampy są w tej połówce nie równe, czy wystarczy je wymienić tylko 3 czy trzeba koniecznie dobrać 6tkę?
Awatar użytkownika
dziubdziu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: dziubdziu »

W prawdzie to nie elektrośmieć, ale tu najlepiej o tym opowiedzieć.
Teraz właśnie wracam z kilkudniowej wizyty na południu Polski, a stacjonowałem blisko miasta Dębica.
Poza tym, że najeździłem się "30" to nie zapominałem też o lampach.
Odwiedzając rodzinę pytałem "Czy ostały się może jakieś stare graty lampowe etc..." i niestety, spotykałem się z odpowiedzią, że miesiąc temu była zbiórka elektrośmieci, i zostały wywiezione.
No ale w jednym domu wpadło mi w ręce jakieś amerykańskie radio, z dumnym napisem na obudowie, hallicrafters czy coś jakoś tak.
Zdjęcia dam jakoś jutro, jak wstanę z łoża to sfotografufuję to urządzenie, bo puki co to siedzę z laptopem na kolanach w samochodzie( i sobie jeszcze tak do 2 w nocy posiedzę :? )
A opowiem jak to to wygląda.
A więc tak czarna, stalowa, blaszana obudowa otwierana na zatrzaski i jest na szerokim zawiasie równie czarnym jak reszta blachy. Wszystkie lampy są w blaszanych puszkach, tylko prostownicza jest szklana. Od góry widnieje trafo (nie wiem od czego) zaekranowane taką osłonką. Na tą chwilę więcej nie powiem. A przypomniałem coś: Wszystkie lampy prod. USA np: sylvania, tung-sol, hallicrafters. Ogólnie radio wygląda bardzo zdrowo, a niektóre lampy są może prawie nowe.
Wyprzedaż garażowa różne przedmioty
https://allegrolokalnie.pl/uzytkownik/Lampowy99
bartek1025
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: bartek1025 »

dziubdziu pisze:No ale w jednym domu wpadło mi w ręce jakieś amerykańskie radio, z dumnym napisem na obudowie, hallicrafters czy coś jakoś tak.
Chodziłeś po okolicy i się rozpytywałeś? Bo ja myślałem o tym żeby poprzechadzać się po wiosce gdzie jest opustoszałe należące do nas gospodarstwo na które czasami jeździmy i gdzie robię ze swoimi radyjkami(tam też znalazłem Agę, 33A i Wolę) i popytać czy ktoś jeszcze nie ma jakiegoś grata na strychu.
Pozdrawiam i przepraszam za drobny offtop.
ODPOWIEDZ