Wzmacniacz gitarowy na podstawie projektu Marvel'a
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Wzmacniacz gitarowy na podstawie projektu Marvel'a
Nawiązując do wypowiedzi Razora to wystarczy jak zwierany jest sygnał w kanale przesterowanym gdy gra czysty. Odwrotnie niekoniecznie.
Ja wylutowałem ten kondensator na pewno w Pentagramie i być może w Evil Ghost'cie.bartm71 pisze:Spróbuje jeszcze z tym kondem zrobić zabieg i chyba zaczekam na dobry głośnik zanim zacznę grzebać w wzmacniaczu bo może nie jest źle tylko głośnik robi w konia.
to muszę zaopatrzyć się w tak owe miniaturowe przekaźniki. A czy mogę zasilić je z uzwojenia żarzenia? czy to kiepski pomysł?
- Razor89
- 500...624 posty
Można spróbować wyprostować napięcie żarzenia i zastosować przekaźniki 5V.
Dziś naszła mnie myśli apropos dopalenia atomica pomyślałem aby wykorzystać pierwszy stopień z przedwzmacniacza fendera?
próbował ktoś kiedyś? czy to w ogóle ma racje bytu? zaznaczyłem na schemacie z którego punktu zamierzam wyjść.
Proszę o opinię
próbował ktoś kiedyś? czy to w ogóle ma racje bytu? zaznaczyłem na schemacie z którego punktu zamierzam wyjść.
Proszę o opinię

-
- 625...1249 postów
Porównaj schemat atomica ze schematem Soldano.
pozdrawiam
Kurcze nie wiem o które schematy się dokładniej rozchodzi?
- Razor89
- 500...624 posty
Atomic to też Soldano
Pewnie chodzi o schemat Soldano SLO, czyli preamp 4 stopniowy.

Tak podejrzewałem że chodzi o slo
Idę dolutować się i zaraz sprawdzę to w praniu 

Sprawdziłem gra nawet fajnie tylko moja tania gitara przy tym wzmocnieniu łapie mega dużo śmieci 
Mam jeszcze jeden mały problem w układzie podstawowym( bez tego dodatkowego stopnia) przy rozkręceniu na max preampu atomica wzmacniacz ma spore tendencję do wzbudzania (tzn pisków) co może to powodować zdjęcia na poprzedniej stronie.

Mam jeszcze jeden mały problem w układzie podstawowym( bez tego dodatkowego stopnia) przy rozkręceniu na max preampu atomica wzmacniacz ma spore tendencję do wzbudzania (tzn pisków) co może to powodować zdjęcia na poprzedniej stronie.
- Razor89
- 500...624 posty
Z wejściem zwartym do masy tych śmieci nie łapie? Zrób porządne przełączanie kanałów przekaźnikiem. Teraz masz dużo długich przewodów prowadzonych przez całe chassis. Jak widzę są ekranowane, ale mimo wszystko można je skrócić 
Masz dzielnik przed Master Volume? Jeśli nie może warto go założyć. Pamiętam, że Marvel w Atomie 18W też taki dzielnik zrobił i wzmacniacz przestał się wzbudzać gdy był rozkręcony.

Masz dzielnik przed Master Volume? Jeśli nie może warto go założyć. Pamiętam, że Marvel w Atomie 18W też taki dzielnik zrobił i wzmacniacz przestał się wzbudzać gdy był rozkręcony.
dokładnie z wejściem do masy jest git tylko szum. dzielnik już dałem wezmę się po niedzieli za przełącznik kanałów z prawdziwego zdarzenia 

- Razor89
- 500...624 posty
Możesz spróbować zrobić lepsze ekranowanie w gitarze. U mnie pomogło. Po zaekranowaniu komory potencjometrów gitara łapie trochę mniej śmieci z otoczenia.
- AndrzejJ
- 1250...1874 posty
Ale miałeś wcale nie ekranowane, czy farbą grafitową?
Ciekawe jak wyglądałyby śmieci po wykonaniu puszki z blachy 1mm stalowej, coś takiego jak Jado zrobił w swoim wzmacniaczu
dekielki można by było też wyciąć z blachy...
Z tego co wiem, to folia aluminiowa mimo wszystko słabo ekranuje ze względu na materiał i jego grubość.
Ciekawe jak wyglądałyby śmieci po wykonaniu puszki z blachy 1mm stalowej, coś takiego jak Jado zrobił w swoim wzmacniaczu

Z tego co wiem, to folia aluminiowa mimo wszystko słabo ekranuje ze względu na materiał i jego grubość.
- Razor89
- 500...624 posty
U mnie było dosyć dobrze pomalowane farbą grafitową, jednak po dodatkowym ekranowaniu dało się zauważyć poprawę.