Wzmacniacz lampowy.jak zrobić?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Wzmacniacz lampowy.jak zrobić?
Chciałbym zbudować wzmacniacz lampowy stereo.Jako lampy mocy zastosowć chciałem EL84 w klasie A.Stopień wstępny na ECC83.Jako wskażniki wysterowania EM84.Transformatory głośnikowe od tv rubin lub OR Tatry,Bolero,Rapsodia.Jakie zastosować trafo sieciowe i jakiej mocy?Chciałbym użyć prostownika lampowego Jaką lampę zastosować?Myślałem o lampach AZ1,AZ4,EZ81.Chciałbym żeby koszt był jak najniższy.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Re: Wzmacniacz lampowy.jak zrobić?
Najpierw znajdź transformator zasilajacy, do niego dobierzesz prostownik. Trafo musi byc odpowiedniej mocy, od radia typu Bolero będzie za słaby, poszukaj takiego które miało stopień przeciwsobny - np. Beethowen, tu przede wszytskim chodzi o wydajność prądową uzwojeń anodowych.Szrot majster pisze:Chciałbym zbudować wzmacniacz lampowy stereo.Jako lampy mocy zastosowć chciałem EL84 w klasie A.Stopień wstępny na ECC83.Jako wskażniki wysterowania EM84.Transformatory głośnikowe od tv rubin lub OR Tatry,Bolero,Rapsodia.Jakie zastosować trafo sieciowe i jakiej mocy?Chciałbym użyć prostownika lampowego Jaką lampę zastosować?Myślałem o lampach AZ1,AZ4,EZ81.Chciałbym żeby koszt był jak najniższy.
Jak transformator ma dodatkowe uzwojenie 4V to jako lampę prostowniczą polecam ci AZ4 - daje duży prąd wyprostowany, jest popularna i tania. Jak będzie tylko jedno uzwojenie 6.3V to EZ81 (też tania, ale mniej IMO popularna od AZ4). Można ją żarzyć razem z resztą lamp, bo maksymalne napięcie żarnik katoda wynosi dla tej lampy 500V.
-
- 375...499 postów
Trafo do wzmaka.
Polecam trafo od odbiornika STOLICA ma symetryczne uzwojenia wtórne)
Lub podobnego odbiornika.Moze zdobedziesz trafo od TV Wisła ? Ale to juz do wiekszego wzmaka .
Lub podobnego odbiornika.Moze zdobedziesz trafo od TV Wisła ? Ale to juz do wiekszego wzmaka .
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Re: Trafo do wzmaka.
A może być od OR Etiuda, bo mam taki w rozsypce?Kwazor pisze:Polecam trafo od odbiornika STOLICA ma symetryczne uzwojenia wtórne)