Wzmacniacz lampowy.jak zrobić?

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Wzmacniacz lampowy.jak zrobić?

Post autor: Szrot majster »

Chciałbym zbudować wzmacniacz lampowy stereo.Jako lampy mocy zastosowć chciałem EL84 w klasie A.Stopień wstępny na ECC83.Jako wskażniki wysterowania EM84.Transformatory głośnikowe od tv rubin lub OR Tatry,Bolero,Rapsodia.Jakie zastosować trafo sieciowe i jakiej mocy?Chciałbym użyć prostownika lampowego Jaką lampę zastosować?Myślałem o lampach AZ1,AZ4,EZ81.Chciałbym żeby koszt był jak najniższy.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: Wzmacniacz lampowy.jak zrobić?

Post autor: tszczesn »

Szrot majster pisze:Chciałbym zbudować wzmacniacz lampowy stereo.Jako lampy mocy zastosowć chciałem EL84 w klasie A.Stopień wstępny na ECC83.Jako wskażniki wysterowania EM84.Transformatory głośnikowe od tv rubin lub OR Tatry,Bolero,Rapsodia.Jakie zastosować trafo sieciowe i jakiej mocy?Chciałbym użyć prostownika lampowego Jaką lampę zastosować?Myślałem o lampach AZ1,AZ4,EZ81.Chciałbym żeby koszt był jak najniższy.
Najpierw znajdź transformator zasilajacy, do niego dobierzesz prostownik. Trafo musi byc odpowiedniej mocy, od radia typu Bolero będzie za słaby, poszukaj takiego które miało stopień przeciwsobny - np. Beethowen, tu przede wszytskim chodzi o wydajność prądową uzwojeń anodowych.
Jak transformator ma dodatkowe uzwojenie 4V to jako lampę prostowniczą polecam ci AZ4 - daje duży prąd wyprostowany, jest popularna i tania. Jak będzie tylko jedno uzwojenie 6.3V to EZ81 (też tania, ale mniej IMO popularna od AZ4). Można ją żarzyć razem z resztą lamp, bo maksymalne napięcie żarnik katoda wynosi dla tej lampy 500V.
Kwazor
375...499 postów
375...499 postów

Trafo do wzmaka.

Post autor: Kwazor »

Polecam trafo od odbiornika STOLICA ma symetryczne uzwojenia wtórne)
Lub podobnego odbiornika.Moze zdobedziesz trafo od TV Wisła ? Ale to juz do wiekszego wzmaka .
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Trafo do wzmaka.

Post autor: Szrot majster »

Kwazor pisze:Polecam trafo od odbiornika STOLICA ma symetryczne uzwojenia wtórne)
Lub podobnego odbiornika.Moze zdobedziesz trafo od TV Wisła ? Ale to juz do wiekszego wzmaka .
A może być od OR Etiuda, bo mam taki w rozsypce?
ODPOWIEDZ