Dostęp do sieci.

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
tedikruk111
625...1249 postów
625...1249 postów

Dostęp do sieci.

Post autor: tedikruk111 »

Witam
Mam takie pytanie. Czy można podłączyć równolegle na jednej lini tel router modem i tel stacjonarny?
Nie będzie się gryzło? albo podjadało dane? Chcę wyeliminować jedno połączenie sztywne między routerem
a stacjonarnym około 15m kabla, układanie maskowanie itp sprawy.
Dlatego tutaj bo w dziale o siedzeniu Maryny jest jeszcze mało cz.....pfu, forumowiczów.
Pozdrawiam.
tedi.
Piłeś nie pisz. Nie piłeś-napij się.
Awatar użytkownika
Atlantis
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Dostęp do sieci.

Post autor: Atlantis »

Mówimy oczywiście o standardowym routerze ADSL?
W taj chwili jak rozumiem telefon jest podłączony do jakiegoś "wyjściowego" portu na samym routerze? Dobrze zrozumiałem?

Można podłączyć router i telefon do jednej linii równolegle, np. za pośrednictwem przelotki wtyczka starego typu --> 2x RJ. Trzeba tylko pamiętać, że telefon należy podpiąc do linii przez filtr dolnoprzepustowy ADSL, który odetnie sygnał w.cz. generowany przez router. W przeciwnym razie ten ostatni będzie przeszkadzał podczas rozmowy...

Nie wiem tylko jak mam rozumieć wyrażenie "router modem". Bo jeśli miało być "router I modem" (w sensie dwa osobne urządzenia ADSL na jednaj linii) to odpowiadam, że tak się nie da. Jeśli kabel przeszkadza - WiFi. :)
Awatar użytkownika
tedikruk111
625...1249 postów
625...1249 postów

Nie. Jest standard według podanego schematu, linia TP bezpośrednio za gniazdkiem są dwa wyjścia do
jednego filtr =telefon a a na drugie router do do jednego stacjonarnego +2 wi fi. I teraz c hcę jeden
wi fi przełączyć na modem bo mam w zasięgu linię TP i stąd moje pytanie.
tedi.
ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ed_net »

Witam !
Mam podłączone do jednej standardowej linii telefonicznej poprzez zwykły rozgałężnik : telefon przez filtr PMF 600 P-04 i modem WiFi ZXV 10 W 300.
Nic się nie gryzie , drukarka jest również w trybie WiFi.
Jak zechcesz zobaczyć jak to wygląda to daj znać to zrobię fotkę.
Pozdrawiam ed_net.
Awatar użytkownika
Atlantis
625...1249 postów
625...1249 postów

tedikruk111 pisze:Nie. Jest standard według podanego schematu, linia TP bezpośrednio za gniazdkiem są dwa wyjścia do
jednego filtr =telefon a a na drugie router do do jednego stacjonarnego +2 wi fi. I teraz c hcę jeden
wi fi przełączyć na modem bo mam w zasięgu linię TP i stąd moje pytanie.
tedi.
Ciągle nie bardzo rozumiem... To znaczy pierwsze zdanie jeszcze odczytałem (chyba) prawidłowo - jak rozumiem teraz jest standardowo: jedna linia telefoniczna do której równolegle podpięty jest telefon (przez filtr) oraz router ADSL. Rozumiem też, że jeden z komputerów obecnie połączonych z routerem przez WiFi ma zostać gdzieś przełączony. Nie bardzo jednak zrozumiałem gdzie. O jakim modemie i o jakiej linii TP mówimy?. Czy to ta sama linia do której podłączony jest router? Wspomniany modem jest osobnym urządzeniem czy to słowo zostało użyte jako synonim obecnego routera?
Awatar użytkownika
tedikruk111
625...1249 postów
625...1249 postów

Dobra jeszcze raz od początku.
1linia TPsa wchodzi do mojej kanciapy. Z tąd równolegle rozchodzą się połączenia do pomieszczeń w chacie w sumie trzy.U mnie jest podpięty stacjonarny,poprzez filtr, a w miarę centralnym punkcie chaty
jest podpięty router ADSL Webr@cer8012 który zapewnia Wi-Fi do dwóch laptopów oraz sztywno
jeden stacjonarny. Ja chcę dodatkowo wpiąć u siebie modem USB ZXDSL 852 w celu podłączenia dodatkowego stacjonarnego PC (teoretycznie zamiast 1 laptopa) oczywiście po kablu. I teraz moje pytanie czy da radę? Czy będzie działał równolegle modem i router jednocześnie?
tedi.
Awatar użytkownika
Atlantis
625...1249 postów
625...1249 postów

tedikruk111 pisze:Ja chcę dodatkowo wpiąć u siebie modem USB ZXDSL 852 w celu podłączenia dodatkowego stacjonarnego PC (teoretycznie zamiast 1 laptopa) oczywiście po kablu. I teraz moje pytanie czy da radę? Czy będzie działał równolegle modem i router jednocześnie?
Nie, to na 100% nie zadziała. bo po prostu nie ma prawa zadziałać. Router ma własny, wbudowany modem ADSL, który łączy się z aparaturą na centrali. Równoległe podłączenie dodatkowego modemu sprawi, że te urządzenia będą wzajemnie zakłócały swoją pracę.
Poza tym "dzielenie" dostępu do Internetu wymaga przełączania pakietów - to jest właśnie funkcja routera.

Wolno zapytać dlaczego ten dodatkowy stacjonarny pecet musi być podłączony za pomocą kabla, a nie przez WiFi? Adapter WiFi na USB to koszt < 50 zł. Można też kupić kartę na PCI z zewnętrzną antenką.
Awatar użytkownika
tedikruk111
625...1249 postów
625...1249 postów

Można zapytać
Stacjonarny ściągnął sobie bez mojej zgody jakieś oprogramowanie i na drugi dzień pokazała się figa
zamiast internetu po wi fi.
Sprawdzone wszystkie układy, wymieniona karta sieciowa,przeglądnięte oprogramowanie i dupa blada.
Nie chcę walić kasy w złom użytkowy, ale na sieciówkę po kablu za 3dychy to można spróbować.
Tylko nie chciałem ciągnąć kabla do routera, wiercenie maskowanie z 15m kabla, dlatego moje pytanie
I to by było na tyle (prof Stanisławski)
tedi.
Awatar użytkownika
Atlantis
625...1249 postów
625...1249 postów

tedikruk111 pisze:Stacjonarny ściągnął sobie bez mojej zgody jakieś oprogramowanie i na drugi dzień pokazała się figa
zamiast internetu po wi fi.
Sprawdzone wszystkie układy, wymieniona karta sieciowa,przeglądnięte oprogramowanie i dupa blada.
Hmm... Rozwiązanie może nieco radykalne, ale może reinstalacja systemu operacyjnego na tym komputerze by pomogła? Cokolwiek znajomy zrobił instalując to oprogramowanie, z całą pewnością nie zablokował rozchodzenia się fal EM pomiędzy routerem a komputerem. ;) Skoro inna karta także nie działa, to problem będzie najpewniej software'owy.

Tylko nie chciałem ciągnąć kabla do routera, wiercenie maskowanie z 15m kabla, dlatego moje pytanie
I to by było na tyle (prof Stanisławski)
Ja w tej sytuacji skupiłbym się przede wszystkim na ustaleniu przyczyny niedziałania WiFi, zanim zabrałbym się za budowę alternatywnej infrastruktury. Poza kablem ethernetowym oraz WiFi niestety niewiele jest rozwiązań - teoretycznie w grę wchodzi jeszcze adapter do transmisji przez sieć energetyczną, ale z wiadomych względów wolę nie poruszać tego wątku na forum miłośników radia. ;)
Awatar użytkownika
rufio
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: rufio »

Wejdź w ustawienia urządzeń i zobacz czy twoja karta WiFi jest w ogóle widziana przez maszynę z wykrzyknikiem powinna być. Jeśli tak to po włączeniu komputera zainstaluj ją na nowo tylko nie restartuj kompa nawet gdyby chciał. Potem jeśli nei dostanie sieci z DHCP ( automatycznie) to wpisz mu numer na twardo. Jak dostaniesz sieć to zaktualizuj Windows szczególnie pod kątem aplikacji .NET jak już pobierze i zainstaluje wszystkie patche na .NET WiFi się od nowa obudzi. Coś programiści z Microsoftu pogrzebali z .NET i wywala sieci.

Miłej zabawy
ODPOWIEDZ