Dostęp do sieci.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- tedikruk111
- 625...1249 postów
Dostęp do sieci.
Witam
Mam takie pytanie. Czy można podłączyć równolegle na jednej lini tel router modem i tel stacjonarny?
Nie będzie się gryzło? albo podjadało dane? Chcę wyeliminować jedno połączenie sztywne między routerem
a stacjonarnym około 15m kabla, układanie maskowanie itp sprawy.
Dlatego tutaj bo w dziale o siedzeniu Maryny jest jeszcze mało cz.....pfu, forumowiczów.
Pozdrawiam.
tedi.
Mam takie pytanie. Czy można podłączyć równolegle na jednej lini tel router modem i tel stacjonarny?
Nie będzie się gryzło? albo podjadało dane? Chcę wyeliminować jedno połączenie sztywne między routerem
a stacjonarnym około 15m kabla, układanie maskowanie itp sprawy.
Dlatego tutaj bo w dziale o siedzeniu Maryny jest jeszcze mało cz.....pfu, forumowiczów.
Pozdrawiam.
tedi.
Piłeś nie pisz. Nie piłeś-napij się.
Re: Dostęp do sieci.
Mówimy oczywiście o standardowym routerze ADSL?
W taj chwili jak rozumiem telefon jest podłączony do jakiegoś "wyjściowego" portu na samym routerze? Dobrze zrozumiałem?
Można podłączyć router i telefon do jednej linii równolegle, np. za pośrednictwem przelotki wtyczka starego typu --> 2x RJ. Trzeba tylko pamiętać, że telefon należy podpiąc do linii przez filtr dolnoprzepustowy ADSL, który odetnie sygnał w.cz. generowany przez router. W przeciwnym razie ten ostatni będzie przeszkadzał podczas rozmowy...
Nie wiem tylko jak mam rozumieć wyrażenie "router modem". Bo jeśli miało być "router I modem" (w sensie dwa osobne urządzenia ADSL na jednaj linii) to odpowiadam, że tak się nie da. Jeśli kabel przeszkadza - WiFi.
W taj chwili jak rozumiem telefon jest podłączony do jakiegoś "wyjściowego" portu na samym routerze? Dobrze zrozumiałem?
Można podłączyć router i telefon do jednej linii równolegle, np. za pośrednictwem przelotki wtyczka starego typu --> 2x RJ. Trzeba tylko pamiętać, że telefon należy podpiąc do linii przez filtr dolnoprzepustowy ADSL, który odetnie sygnał w.cz. generowany przez router. W przeciwnym razie ten ostatni będzie przeszkadzał podczas rozmowy...
Nie wiem tylko jak mam rozumieć wyrażenie "router modem". Bo jeśli miało być "router I modem" (w sensie dwa osobne urządzenia ADSL na jednaj linii) to odpowiadam, że tak się nie da. Jeśli kabel przeszkadza - WiFi.

- tedikruk111
- 625...1249 postów
Nie. Jest standard według podanego schematu, linia TP bezpośrednio za gniazdkiem są dwa wyjścia do
jednego filtr =telefon a a na drugie router do do jednego stacjonarnego +2 wi fi. I teraz c hcę jeden
wi fi przełączyć na modem bo mam w zasięgu linię TP i stąd moje pytanie.
tedi.
jednego filtr =telefon a a na drugie router do do jednego stacjonarnego +2 wi fi. I teraz c hcę jeden
tedi.
Witam !
Mam podłączone do jednej standardowej linii telefonicznej poprzez zwykły rozgałężnik : telefon przez filtr PMF 600 P-04 i modem WiFi ZXV 10 W 300.
Nic się nie gryzie , drukarka jest również w trybie WiFi.
Jak zechcesz zobaczyć jak to wygląda to daj znać to zrobię fotkę.
Pozdrawiam ed_net.
Mam podłączone do jednej standardowej linii telefonicznej poprzez zwykły rozgałężnik : telefon przez filtr PMF 600 P-04 i modem WiFi ZXV 10 W 300.
Nic się nie gryzie , drukarka jest również w trybie WiFi.
Jak zechcesz zobaczyć jak to wygląda to daj znać to zrobię fotkę.
Pozdrawiam ed_net.
Ciągle nie bardzo rozumiem... To znaczy pierwsze zdanie jeszcze odczytałem (chyba) prawidłowo - jak rozumiem teraz jest standardowo: jedna linia telefoniczna do której równolegle podpięty jest telefon (przez filtr) oraz router ADSL. Rozumiem też, że jeden z komputerów obecnie połączonych z routerem przez WiFi ma zostać gdzieś przełączony. Nie bardzo jednak zrozumiałem gdzie. O jakim modemie i o jakiej linii TP mówimy?. Czy to ta sama linia do której podłączony jest router? Wspomniany modem jest osobnym urządzeniem czy to słowo zostało użyte jako synonim obecnego routera?tedikruk111 pisze:Nie. Jest standard według podanego schematu, linia TP bezpośrednio za gniazdkiem są dwa wyjścia do
tedi.
- tedikruk111
- 625...1249 postów
Dobra jeszcze raz od początku.
1linia TPsa wchodzi do mojej kanciapy. Z tąd równolegle rozchodzą się połączenia do pomieszczeń w chacie w sumie trzy.U mnie jest podpięty stacjonarny,poprzez filtr, a w miarę centralnym punkcie chaty
jest podpięty router ADSL Webr@cer8012 który zapewnia Wi-Fi do dwóch laptopów oraz sztywno
jeden stacjonarny. Ja chcę dodatkowo wpiąć u siebie modem USB ZXDSL 852 w celu podłączenia dodatkowego stacjonarnego PC (teoretycznie zamiast 1 laptopa) oczywiście po kablu. I teraz moje pytanie czy da radę? Czy będzie działał równolegle modem i router jednocześnie?
tedi.
1linia TPsa wchodzi do mojej kanciapy. Z tąd równolegle rozchodzą się połączenia do pomieszczeń w chacie w sumie trzy.U mnie jest podpięty stacjonarny,poprzez filtr, a w miarę centralnym punkcie chaty
jest podpięty router ADSL Webr@cer8012 który zapewnia Wi-Fi do dwóch laptopów oraz sztywno
jeden stacjonarny. Ja chcę dodatkowo wpiąć u siebie modem USB ZXDSL 852 w celu podłączenia dodatkowego stacjonarnego PC (teoretycznie zamiast 1 laptopa) oczywiście po kablu. I teraz moje pytanie czy da radę? Czy będzie działał równolegle modem i router jednocześnie?
tedi.
Nie, to na 100% nie zadziała. bo po prostu nie ma prawa zadziałać. Router ma własny, wbudowany modem ADSL, który łączy się z aparaturą na centrali. Równoległe podłączenie dodatkowego modemu sprawi, że te urządzenia będą wzajemnie zakłócały swoją pracę.tedikruk111 pisze:Ja chcę dodatkowo wpiąć u siebie modem USB ZXDSL 852 w celu podłączenia dodatkowego stacjonarnego PC (teoretycznie zamiast 1 laptopa) oczywiście po kablu. I teraz moje pytanie czy da radę? Czy będzie działał równolegle modem i router jednocześnie?
Poza tym "dzielenie" dostępu do Internetu wymaga przełączania pakietów - to jest właśnie funkcja routera.
Wolno zapytać dlaczego ten dodatkowy stacjonarny pecet musi być podłączony za pomocą kabla, a nie przez WiFi? Adapter WiFi na USB to koszt < 50 zł. Można też kupić kartę na PCI z zewnętrzną antenką.
- tedikruk111
- 625...1249 postów
Można zapytać
Stacjonarny ściągnął sobie bez mojej zgody jakieś oprogramowanie i na drugi dzień pokazała się figa
zamiast internetu po wi fi.
Sprawdzone wszystkie układy, wymieniona karta sieciowa,przeglądnięte oprogramowanie i dupa blada.
Nie chcę walić kasy w złom użytkowy, ale na sieciówkę po kablu za 3dychy to można spróbować.
Tylko nie chciałem ciągnąć kabla do routera, wiercenie maskowanie z 15m kabla, dlatego moje pytanie
I to by było na tyle (prof Stanisławski)
tedi.
Stacjonarny ściągnął sobie bez mojej zgody jakieś oprogramowanie i na drugi dzień pokazała się figa
Sprawdzone wszystkie układy, wymieniona karta sieciowa,przeglądnięte oprogramowanie i dupa blada.
Nie chcę walić kasy w złom użytkowy, ale na sieciówkę po kablu za 3dychy to można spróbować.
Tylko nie chciałem ciągnąć kabla do routera, wiercenie maskowanie z 15m kabla, dlatego moje pytanie
tedi.
Hmm... Rozwiązanie może nieco radykalne, ale może reinstalacja systemu operacyjnego na tym komputerze by pomogła? Cokolwiek znajomy zrobił instalując to oprogramowanie, z całą pewnością nie zablokował rozchodzenia się fal EM pomiędzy routerem a komputerem.tedikruk111 pisze:Stacjonarny ściągnął sobie bez mojej zgody jakieś oprogramowanie i na drugi dzień pokazała się figa

Ja w tej sytuacji skupiłbym się przede wszystkim na ustaleniu przyczyny niedziałania WiFi, zanim zabrałbym się za budowę alternatywnej infrastruktury. Poza kablem ethernetowym oraz WiFi niestety niewiele jest rozwiązań - teoretycznie w grę wchodzi jeszcze adapter do transmisji przez sieć energetyczną, ale z wiadomych względów wolę nie poruszać tego wątku na forum miłośników radia.Tylko nie chciałem ciągnąć kabla do routera, wiercenie maskowanie z 15m kabla, dlatego moje pytanie

Wejdź w ustawienia urządzeń i zobacz czy twoja karta WiFi jest w ogóle widziana przez maszynę z wykrzyknikiem powinna być. Jeśli tak to po włączeniu komputera zainstaluj ją na nowo tylko nie restartuj kompa nawet gdyby chciał. Potem jeśli nei dostanie sieci z DHCP ( automatycznie) to wpisz mu numer na twardo. Jak dostaniesz sieć to zaktualizuj Windows szczególnie pod kątem aplikacji .NET jak już pobierze i zainstaluje wszystkie patche na .NET WiFi się od nowa obudzi. Coś programiści z Microsoftu pogrzebali z .NET i wywala sieci.
Miłej zabawy
Miłej zabawy