Witam
Jakiś czas temu zbudowałem kopię Soldano SLO 50. Po długiej walce postanowiłem skierować się do Was o pomoc. Mianowicie - Końcówka mocy działa wyśmienicie, Inwerter działa, pętla efektów również, to samo potencjometry. Problem pojawia się w przedwzmacniaczu - kanał czysty wydaje się grać w porządku ale gdy załączę kanał Overdrive zaczynają się dziwne zjawiska - po uderzeniu w struny (nie ważne, w jakim ustawieniu jest potencjometr gain) sygnał automatycznie wycisza się praktycznie do 0 po czym zaczyna narastać. Jak już urośnie to słychać "ciężar" tego przesteru choć nie brzmi on jeszcze tak jak powinien.
Problem rozwiązuje pominięcie V1B (trioda wejściowa) i puszczenie sygnału prosto na V2A ale wtedy traci się sporo na przesterze co zresztą jest logiczne. Próbowałem zmieniać lampy i nadal jest to samo. W pewnym momencie naszła mnie myśl, że może transpotory są do bani i mają zbyt małe wartości w stanie OFF i zbyt duże w ON. Sprawdziłem je ale zjawisko nadal miało miejsce. Od razu mówię, że posprawdzałem wszystkie łącza i są one zgodne ze schematem montażowym.
Opisane przeze mnie zjawisko ma miejsce nie tylko przy normalnym połączeniu (przez końcówkę mocy do kolumny) ale również na wyjściu pętli efektów.
No i od razu mówię, że nie posiadam oscyloskopu ani generatora a tylko multimetr cyfrowy.
Pozdrawiam
Grzechu.
SOldano SLO - dziwne zjawisko na kanale Overdrive
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
SOldano SLO - dziwne zjawisko na kanale Overdrive
- Załączniki
-
- SLOCLONE-OFFICIAL-SCHEM 2.pdf
- (736.44 KiB) Pobrany 251 razy
-
- SLOCLONE-OFFICIAL-PCBS%26LAYOUT.pdf
- (2.19 MiB) Pobrany 384 razy
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Re: SOldano SLO - dziwne zjawisko na kanale Overdrive
To co opisujesz brzmi troche jak blocking distortion -- http://www.valvewizard.co.uk/gridstopper.html. Sprawdz, czy wszedzie masz dobre wartosci antyparazytow.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Podmień potencjometr gain na jakiś inny i zobacz czy objaw jest taki sam.
Wymieniłem potencjometr i wszystko zaczęło grać tak jak powinno. Niby taka błahostka a przysporzyła mi tyle nerwów
Dzięki wielkie za pomoc.