Przy czym dopuszcza się odchyłkę częstotliwości pilota rzędu bodaj tylko +/- 2Hz. Jeśli problem jest aktualny, to proponuję wykonanie następującego układu:
-generator Colpittsa z kwarcem 6MHz /tani, łatwo dostępny/ przeciągniętym trymerem do 6,004MHz
-wzmacniacz-separator
-4520 skrócony pięciodiodową bramką AND jako dzielnik :79
-dowolny sposób podziału uzyskanego przebiegu o częstotliwości 76kHz :2 i jeszcze raz :2 /np 4518, 4040, 4013 itp/ dla uzyskania przebiegów 38 i 19kHz o wypełnieniu 50%.
W wakacje eksperymentowałem z generatorem sterującym dla kodera stereo w oparciu o ten opis
http://tsf.pagesperso-orange.fr/fmstereo/codeur.htm, ale w końcu udało mi się kupić K936 Meratronika. Prototyp na 2x BC528, 4520 i 4040 przy napięciu 9V pracował wybornie dając na wyjściu przebiegi prostokątne o częstotliwościach 38kHz /podnośna/, 19kHz /pilot/, 1187,5Hz i 593,75Hz /modulacja m.cz/. W powyższym linku podany jest schemat filtra z użyciem popularnego i łatwo dostępnego wzmacniacza operacyjnego /IC4a/ obliczony na 19kHz. Nie stwierdziłem większych problemów z przeciąganiem dwóch egzemplarzy kwarcu o te 4kHz. Jedynie układy CMOS, a szczególnie współpracująca z nimi prymitywna bramka AND buntowały się przy zbyt niskim Uzas. Cena takiego układu jest niewiele wyższa od generatora RC/LC, a dokładność częstotliwości nieporównywalnie lepsza.
Jeśli chcesz mogę poszukać notatek ze schematem opracowanego generatora i wrzucić.