OK, to brzmi rozsądnie, zrozumiałem trochę coś innego.Jasiu pisze: Nie chodzi o programową stabilizację, ale o ewentualne uwzględnienie uchybu regulacji.
I tak napięcie musi być połączone do DACa, czyli nic nie stoi na przeszkodzie. Czyli stabilizacja (choć być może niedoskonała) swoją drogą, a pomiar - swoją. Zresztą nie ma o czym gadać - to 10V w końcu nie jest problemem - niech tak będzie, i tak na wyjściu DACa będą jakieś wzmacniacze.
A to wiem, i oczywiście może być uzwględnione, ale mi chodzi o zabezpieczenie 'technologiczne', przed sytuacjami awaryjnymi. To można zrobić tylko w sprzęcie.Jasiu pisze:Nie chodzi o software'owe sterowanie przetwornicą, ale o taki prymityw, jak pilnowanie by nie dało się ustawić jednocześnie takiej kombinacji napięcia i prądu, by przekroczyć moc.. Szlag może coś trafić gdy program pójdzie w krzaki, ale za to jest prosto...tszczesn pisze: Software'owa zapewne nie zdąży zadziałać przy np. zwarciu i układ wyleci w powietrze. Za to można by było zrobić sterowanie nie TL494 ale jakimś DSP - z tym, że ja takiego kodu nie umiem napisać.
IMO 8 bitów wystarczy, aby zrobić wystarczającą dokładność. Dla prądu przy przełączanym wzmacniaczu wygląda na aż nadto przydatne, a dla napięcia da dokładność ok. 2V, IMO wystarczającą, ewentualnie można zrobić dodatkowy wzmacniacz *10 dla małego napięcia. Moim zdaniem tak będzie prościej niż użycie drogich przetworników.Jasiu pisze:Zrobiłem przegląd DAC-ów, którw można dostać w Trójmieście, tak by noie było 6 tygodni czekania. Praktycznie nie ma nic :-(
Albo osiem bitów, albo jakieś starocie, do tego drogie. Może zrobię z tego co mam w szufladzie? MAX197, kostka dobra i popularna, 8 wejść 12 bitów, ale chyba droga (ok 200 PLN w ELFIE). Do tego ma równojegłe wejście, ale portów wystarczy. Jako DAC mogły by być dwie sztuki AD7564 (po cztery wyjścia).
BTW. Elfy - tam nic nie jest tanie ;)
Może poczekaj z tą częścią cyfrową aż do momentu jak wyklarują się zasilacze siatkowe i żarzeniowe, tudzież jeden dodatkowy pomysł który mi właśnie zaświtał. PO co potem układ przerabiać?Jasiu pisze:To co, robić z tego część "cyfrową" czy macie jakieś inne koncepcje?
BTW2. czy zakres napięć siatkowych od +10 do -30V można uznać za wystarczający?