Atom More BLACK 18W :-) PCB
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Re: Atom More BLACK 18W :-) PCB
Jeden z najlepiej przemyślanych i schludnych pajączków jakie widziałem. Skąd masz takie ładne chassis, sam robiłeś czy zamawiałeś, jak to drugie to gdzie
-
- 125...249 postów
Chassis kupiłem "surowe" razem z gotową obudową na portalu aukcyjnym. Nie mam zaplecza technicznego do ich wykonania. Chassis zostało powiercone, przeszlifowane i pomalowane złotym Hammeritem.
GM
-
- 125...249 postów
Pięknie dziękuję za pozytywne oceny pierwszej konstrukcji gitarowej. Wcześniej przymierzałem się do "Champa", ale chyba dobrze zrobiłem stawiając na Atoma.
Zrobiłem dziś próby z klasyczną kostką "distortion" w wykonaniu firmy BOSS i użytkownik wzmacniacza stwierdził, że lepiej brzmi przester samego wzmacniacza. Układ pętli działa właściwie, regulacje sygnału podawanego na kostkę i wracającego z kostki są prawidłowe.
Kończąc temat, mogę stanowczo polecić Atoma każdemu, kto chce wykonać swój pierwszy wzmacniacz gitarowy. Układ wykonany ściśle według przepisu Marvela oraz wskazówek podanych na Forum, startuje od razu i bez przykrych niespodzianek.
Zrobiłem dziś próby z klasyczną kostką "distortion" w wykonaniu firmy BOSS i użytkownik wzmacniacza stwierdził, że lepiej brzmi przester samego wzmacniacza. Układ pętli działa właściwie, regulacje sygnału podawanego na kostkę i wracającego z kostki są prawidłowe.
Kończąc temat, mogę stanowczo polecić Atoma każdemu, kto chce wykonać swój pierwszy wzmacniacz gitarowy. Układ wykonany ściśle według przepisu Marvela oraz wskazówek podanych na Forum, startuje od razu i bez przykrych niespodzianek.
GM
-
- 125...249 postów
Można zobaczyć gdzieś Twoje wcześniejsze konstrukcje ?
Niech znajomy wykorzysta tego bossa jako booster czyli Volume na maxa, a dist na min. Zagra jeszcze fajniej. Atom lubi być dopalany trebleboosterem, którego można zrobić z każdego distortiona czy overdrivera jesli oczywiście ów posiada gałę Tone lub korektor.
-
- 125...249 postów
Hmmm...underminded pisze:Można zobaczyć gdzieś Twoje wcześniejsze konstrukcje ?
Z dziedziny audio analogowego "Kundel" czyli jak z trzech gramofonów zrobić jeden: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=750383
Z dziedziny radiokomunikacji lampowej http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=376041
Z dziedziny klasycznego audio lampowego RH84SE w wykonaniu jarmarczno - odpustowym, ale tego zdjęcia mogę podać jutro, bo dziś światło już jest kiepskie.
Obecnie zajmuję się głównie naprawą, konserwacją i regulacją magnetofonów kasetowych, a Atom był miłym przerywnikiem i powrotem do lamp. Obawiam się jednak, że powrotem na krótko. Coraz trudniej jest mi się "zebrać" i zacząć coś od kupki części, kawałków blachy i kłębka drutów. A taką "zabawę" z układami lampowymi lubię najbardziej.
Znajomy nie wykorzysta, bo nie jest znajomym, tylko moim dwumetrowym synem, który próbuje szarpać druty i wydawać paszczowo niezidentyfikowane dźwięki.painlust pisze:Niech znajomy wykorzysta tego bossa jako booster czyli Volume na maxa, a dist na min. Zagra jeszcze fajniej. Atom lubi być dopalany trebleboosterem, którego można zrobić z każdego distortiona czy overdrivera jesli oczywiście ów posiada gałę Tone lub korektor.

GM
-
- 125...249 postów
Ładne konstrukcję
Z tego co widzę pochodzi Pan z Częstochowy, fajnie że w okolicy jest jakas fachowa ręka
Z tego co widzę pochodzi Pan z Częstochowy, fajnie że w okolicy jest jakas fachowa ręka

Witam,
Przedstawiam mojego Atoma (na razie samo chassis). Trafko zasilające TG40 wstawione na próbę, w przyszłości będzie coś mocniejszego (choć i tak daje rade, po pół godziny głośnych testów tylko lekko się nagrzało). Odpalam go z Celestionem G12T-75.
Ruszył od kopa, gra ładnie, przydźwięk niestety jeszcze na niezadowalającym poziomie (proszę o sugestie).
CDN...
Pozdrawiam !
Przedstawiam mojego Atoma (na razie samo chassis). Trafko zasilające TG40 wstawione na próbę, w przyszłości będzie coś mocniejszego (choć i tak daje rade, po pół godziny głośnych testów tylko lekko się nagrzało). Odpalam go z Celestionem G12T-75.
Ruszył od kopa, gra ładnie, przydźwięk niestety jeszcze na niezadowalającym poziomie (proszę o sugestie).
CDN...
Pozdrawiam !
- kciuq
- 1250...1874 posty
Sugestie hmmm...
Najpierw pytanie : Gdzie masz podpięty bolec uziemiający od gniazda zasilania ?
Sugestie: uziemienie końcówki TG, skręcenie przewodów żarzenia/przewodów TG do gniazda OUT, ekranowane wejście od gniazda IN, przewody do potencjometrów.
Sugestie: uziemienie końcówki TG, skręcenie przewodów żarzenia/przewodów TG do gniazda OUT, ekranowane wejście od gniazda IN, przewody do potencjometrów.
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
Daje rade, trzyma się mocno, napisałem, że docelowo będzie inne trafo.kamil93 pisze:czy ten wieszak do profili dobrze trzyma trafo?
Bolec uziemiający podpięty do punktu gdzie zbierają się wszystkie masy, na środku chassis.kciuq pisze: Sugestie hmmm...
Uziemienie jednego z końca uzwojenia głośnikowego nic nie daje, a może i pogarsza sytuację.
Przewody żarzenia poskręcane.
Pozdro !
- kciuq
- 1250...1874 posty
Daj to na osobną śrubę.Bolec uziemiający podpięty do punktu gdzie zbierają się wszystkie masy, na środku chassis.
U mnie pomaga, ale u kolegi Painlusta też nie bardzo więc to nie jest reguła.Uziemienie jednego z końca uzwojenia głośnikowego nic nie daje, a może i pogarsza sytuację.
W torze sygnałowym mogły być też metalizowane rezystory. A ten przydźwięk to nie czasami brak masy?
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Pokombinuj z ustawieniem traf względem siebie. Teraz rdzenie obydwu są w jednej płaszczyźnie.
Ustawienie traf jest chyba najbardziej standardowe, nie chce kombinować z ustawianiem ich pod kątem względem siebie, środkowy bolec (uziemienie) już podłączone gdzie indziej i niewiele to zmieniło.
Masa prowadzona z każdej płytki, w preampie z dwóch miejsc, przydźwięk prawie zanika po dotknięciu strun gitary, ale zbytnio to nie satysfakcjonuje...
Chyba po prostu zrobiłem za ciasny ten wzmacniacz...
Masa prowadzona z każdej płytki, w preampie z dwóch miejsc, przydźwięk prawie zanika po dotknięciu strun gitary, ale zbytnio to nie satysfakcjonuje...
Chyba po prostu zrobiłem za ciasny ten wzmacniacz...