ECC88 i 6N13S OTL Headphones amplifier .
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 2500...3124 posty
Re: ECC88 i 6N13S OTL Headphones amplifier .
Działać będzie, ale bardzo kiepsko
Artku z liczeniem u Ciebie kiepsko. Jak przy Rk=470Om i Ia=1,2mA uzyskasz Us=-1V? Prawo Ohma mówi, że U=IR, czyli 1,2mA * 0,47kOm = 0,564V Rezystor 4k7 stanowi element filtru CRC filtrującego zasilanie. Załóżmy roboczo, że spadek napięcia na nim jest mały, powiedzmy 5V, i zostawmy go w spokoju, zakładając napięcie zasilania 145V. Celujemy teraz w napięcie anodowe zbliżone do połowy naszego nowego napięcia zasilania. Jedyne rozsądne Us będzie wynosić -1V. Rysujemy styczną, odczytujemy rezystancję wewnętrzną lampy Ri w tych okolicach, wychodzi około 65kOm. Dla triody dobiera się Ra w okolicach 2..5*Ri. Tutaj mamy małe napięcie zasilania, więc weźmy Ra=130kOm. Rysuję prostą pracy o takim nachyleniu. Najrozsądniej wybrać na niej punkt Ua=80V, Us=-1V, Ia=0,5mA. Dla takiego Ia spadek napięcia na rezystorze filtru wyniesie coś ponad 2V, a nie zakładane 5V, ale to nie apteka. Z prawa Ohma mamy Rk=1V/0,5mA=2kOm. Wzmocnienie takiego stopnia wyniesie 25, zniekształcenia też powinny być przyzwoicie niskie.

- MStaniszczak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Ja już podpiłowałem piny an złączach. Do testów zostało zrobić okablowanie i przykręcić LT1084 do radiatora. Ale poczekam z tym do "po świętach", bo muszę wywiercić dziurkę w radiatorze a nie chce już robić bałaganu po trzepaniu dywanów;-)
Musze jeszcze rozgryźć który pin w podstawce to który z katy katalogowej
Zawsze mam wątpliwości 
Musze jeszcze rozgryźć który pin w podstawce to który z katy katalogowej

Marcin u mnie ruszył od kopa prawie bez brumu (na spacji go nie słyszę, muszę się dobrze wsłuchać aby coś usłyszeć)
nie mam jeszcze masy przypiętej do żarzenia, ani symetryzacji i gra normalnie.
Życzę Tobie i wam tego samego.
nie mam jeszcze masy przypiętej do żarzenia, ani symetryzacji i gra normalnie.
Życzę Tobie i wam tego samego.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
- MStaniszczak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Już wiem co i jak z podstawkami. Nie wiem czy wytrzymam do "po świętach":-) I czy nie wyniosę się na wiercenie do piwnicy:-D
Jak bardzo grzeją Ci się te 10W rezystory katodowe (3k3)? Da się ich dotknąć?
Jak bardzo grzeją Ci się te 10W rezystory katodowe (3k3)? Da się ich dotknąć?
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Znęcasz się nad rodziną czy kolegami?djivo pisze:Marcin u mnie ruszył od kopa

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
- MStaniszczak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Raczej nie chodziło o mnie, bo siniaka nie mam;-)
-
- 125...249 postów
Dzięki za obliczenia Einherjer
Ja liczę troszkę inną metodą ,widocznie gdzieś się pomyliłem ,gdyż jak wstawię twoje wartości, to na wykresie mi się wszystko zgadza. 

Ciekaw jestem waszych doswiadczen z tym wzmacniaczem. Sam posiadam takowy ktory wykonalem z pol roku temu. Brumu nie ma zadnego, grzeje sie to cholersywo troche (mam stabilizacje zarzenia). Na jakich sluchawkach gracie na nim?
Da się dotykać przez dłuższy czas więc nie ma kłopotu.MStaniszczak pisze: Jak bardzo grzeją Ci się te 10W rezystory katodowe (3k3)? Da się ich dotknąć?
Nie rozumiem ? hyhyhyThereminator pisze:Znęcasz się nad rodziną czy kolegami?djivo pisze:Marcin u mnie ruszył od kopa

Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
- MStaniszczak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Powiedzcie mi jeszcze, jak rozgrzewacie rurki termokurczliwe? Użyłem do tego lutownicy, ale mam wrażenie, że grot nie jest szczęśliwy z tego powodu.
Najlepsza opalarka elektryczna. Do cienkich rurek może być też mała dmuchawa gorącego powietrza, taka do SMD albo spawania plastików. Zdecydowanie nie polecam jakiegokolwiek ognia (np. zapalnicza) - rurki nadpalone, okopcone itd. Można użyć również lutownicy, ale bez dotykania rurki, jedynie trzymając grot w małe odległości od niej. Jednak trwa to bardzo długo i należy to traktować jedynie jako ostateczność.
Pozdrawiam
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Sebastian
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
- MStaniszczak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Dzięki za odpowiedź. Tak myślałem, że grotem to był zły pomysł. Zrobił się niemal czarny i pewnie czeka mnie jego wymiana:-(
Czy opalarka wystarcza taka za ~40zł (np. http://allegro.pl/opalarka-1500w-nowosc ... 83756.html)? Pewnie tak:-)
Czy opalarka wystarcza taka za ~40zł (np. http://allegro.pl/opalarka-1500w-nowosc ... 83756.html)? Pewnie tak:-)
Starczy jakakolwiek. Ta, którą pokazałeś jest tym lepsza, że ma 2 stopnie (mniejsza-większa moc i temperatura).
Pozdrawiam
Sebastian
Sebastian
Wstyd się przyznać ale używam zapalniczki lub zapałki.MStaniszczak pisze:jak rozgrzewacie rurki termokurczliwe?

Jedyne niedogodności mogą wynikać z braku miejsca do operowania zapałką, zwyczajnie jeśli nie ma jak wetknąć dwóch palców.

_
Ja najczęściej używam zapalniczki... dobrze że przypomnieliście, bo muszę kupić nową...