Poszukuję godnego uwagi schematu wzmacniacza na GM70

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Poszukuję godnego uwagi schematu wzmacniacza na GM70

Post autor: djivo »

Miło Panowie że was interesuje moje życie , również chciałbym z wami jeszcze nie raz i nie dwa pogadać.
Ja nawet uważam że BHP tutaj jest nie tylko niezbędne ale konieczne .
Jarku doskonale zdaję sobie z tego sprawę .
Nie będę robił tego wzmcz sam , mam tutaj w swoim mieście fajnego kolegę również fana tego forum , pozdrawiam Piotra który był inicjatorem tego przedsięwzięcia .
Mam nadzieję że dotrwamy razem , abyśmy mogli nie tylko pokazać wam wyniki naszej pracy , ale po to aby pokazać nasze wspólne dziecko .
Nie jest to moja pierwsza konstrukcja i pewnie nie ostatnia zbieram również komplet części do GU-81.
Wiem co napisze za moment Jarek . I wcale mu się nie dziwię . Lecz jak to w którymś wątku czytałem zagryzam zęby i milczę !!
(mama mówiła pokorne ciele dwie matki ssie) :)
Dlatego napisałem prosząc o pomoc z podkreśleniem słowa PROSZĘ .
Jarku dziękuję za linki .
Pewnie wiele aspektów BHP będę starał się omówić właśnie przy konstrukcji układu zasilania .
Bo zdaję sobie doskonale sprawę że nie ma żartów .
Mam do was jednak następujące pytanie czy prawdą jest że lepiej podnieść napięcie zasilania w górę aby uniknąć magnesowania rdzenia prądem stałym czy nie ma to znaczenia ?
Nie wiem czy dobrze to wytłumaczyłem .Ale coś takiego od niego usłyszałem , i weryfikuję czy to jest prawdą ?
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
GeTe
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: GeTe »

Napięcie anodowe jest podnoszone dlatego by uzyskać większa moc wyjściowa (przy tym samym poziomie zniekształceń), wykorzystując bardziej możliwości lampy. Przy niższym będzie niższa moc i gorsza sprawność. Oczywiście Ra jest inne.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

Jarosław pisze:
djivo pisze:Dziękuję Jarku za rzeczową wypowiedź w temacie .
Tu się nie ma z czego śmiać. Chcesz zrobić wzmacniacz, który może stać się Twoim ostatnim.
Wnioskuję po Twoich (banalnych wręcz pytaniach), że nie do końca jesteś świadomy, co chcesz zbudować.
To się nazywa podejście brut force: sięgnąć po najpotężniejszą lampę jaka jest do dyspozycji i zbudować kilkunastowatowy wzmacniacz SE, nie bacząc na koszty ukryte. A są nimi poza wysokim napięciem anodowym i niskiej sprawności, jak to w triodowych wzmacniaczach SE - wysokie wymagania odnośnie żarzenia lampy. Katoda torowana wymaga stabilniejszego napięcia żarzenia niż tlenkowa, żarzenie zaś z prostownika i stabilizatora co stało się w Hi-Endowych konstrukcjach już wręcz obowiązujące - w przypadku lampy żarzonej bezpośrednio, takiej jak GM70 oznaczać będzie nierównomierne obciążenie katody. Zgodnie z zasadami sztuki należałoby użyć stabilizatora magnetycznego - ale jego się ot tak prosto nie zbuduje. Jak to sami obywatele kraju który tę lampę wyprodukował mawiają: tut uż darog choroszyj sowiet... Właśnie takie kuriozalne rozwiązanie mi się nasunęło: żarzyć lampę z mostkowego tranzystorowego wzmacniacza mocy, sterowanego sygnałem o częstotliwości 50Hz (a może spróbować z sygnałem o częstotliwości ponadakustycznej, aby całkowicie uwolnić się od przydźwięku; takiego żarzenia chyba jeszcze nie stosowano? :lol: ), zapewniającego bardzo dobrą stabilność napięcia żarzenia. Wszystko zgodnie powyższą filozofią brut force...
Ostatnio zmieniony pn, 20 lutego 2012, 11:43 przez Tomek Janiszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

djivo pisze:Mam do was jednak następujące pytanie czy prawdą jest że lepiej podnieść napięcie zasilania w górę aby uniknąć magnesowania rdzenia prądem stałym czy nie ma to znaczenia ?
Nie wiem czy dobrze to wytłumaczyłem .Ale coś takiego od niego usłyszałem , i weryfikuję czy to jest prawdą ?
Zasilanie możliwie wysokim napięciem zaleca się dlatego aby lampa mogła pracować na większe Ra, znacznie większe od rezystancji wewnętrznej lampy (co przyczyni się do obniżenia zniekształceń i zwiększenia sprawności) a jednocześnie aby przy zmniejszonym prądzie anodowym można było w pełni wykorzystać moc admisyjną lampy i nie tracić tym samym na mocy wyjściowej wzmacniacza. Co do podmagnesowania, to nie ma bata: zwiększenie napięcia nie pomoże w tym nic a nic. Zmniejszy się wprawdzie prąd anodowy, ale wskutek zwiększonego Ra i większej amplitudy sygnału konieczne stanie się zwiększenie liczby zwojów proporcjonalnie do zmniejszenia prądu, tym samym liczba amperozwojów magnesujących rdzeń się nie zmieni. Ktoś musiał Cię fatalnie zdezinformować. Nie będę krył że nie podzielam entuzjazmu Twojego kolegi, przeciwnie: uważam że wpuścliście się w konstrukcję całkowicie chybioną. Dalej jest już tylko wzmacniacz Hi-End-OTL-SE na tetrodzie nadawczej Q-3,5 obciążonej grzejnikiem z wagonu kolejowego.
Awatar użytkownika
ampliman
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: ampliman »

Ale mleko się już wylało, bo jak przeczytałem wiele elementów, w tym z pewnością drogie transformatory głośnikowe kolega djivo już posiada. W tej sytuacji najlepszym wyjściem jest dowiedzenie się od producenta traf głośnikowych dla jakich danych wejściowych je opracował i najlepiej ewentualnie zastosować konfigurację wzmacniacza, dla której te trafa były już stosowane. Gdy taki wzmacniacz odpalisz to wtedy możnaby pomyśleć nad jakimiś modyfikacjami.

Napisałeś, że masz już trafa LO. Z tego co mi się obiło o uszy na tych trafach powstało parę wzmacniaczy SE GM70. Zastosuj gotowy schemat na początek. Pytałeś w poście wstępnym jak policzyć amplitudę napięcia sterującego GM-ki, przedpięcie siatki itd. Takie obliczenia nie są strasznie skomplikowane, ale najlepiej je było zrobić przed płaceniem za trafa.. Ponieważ masz już gotowe trafo to najlepiej zrobić je od "d... strony" czyli od końca np. wychodząc od mocy którą chcesz uzyskać na wyjściu trafa, potem z przekładni przejść na stronę pierwotną transformatora, potem skorzystać z charakterystyk lampy itd.
Niech moc będzie z Wami
Ampliman
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

ampliman pisze:Ale mleko się już wylało, bo jak przeczytałem wiele elementów, w tym z pewnością drogie transformatory głośnikowe kolega djivo już posiada
Po to wszak piszę, aby przynajmniej kolejnym entuzjastom lamp oszczędzić zbędnych wydatków, jak również zapewne i kłopotów. Coś ostatnio duży wysyp Hi-Endów nam się zrobił: najpierw GU50 z gwizdkiem od czajnika w połączeniu równoległym, teraz GM-70. I w obu przypadkach okazywało się że transformatory już są.
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Myślałem również nad zastosowaniem zamiast 6E5P dwóch triod , tak aby wzmacniacz był tylko na triodach , gdyż posiadam już wzmacniacz na triodzie sterowanej lampą 6E5P .
Dlaczego SE bo nie chcę mieć wzmacniacza przeciwsobnego gdyż posiadam już takowe konstrukcje w licznej ilości .
Dlatego wziąłem najwyższą z triod chociaż nie jest to najwyższa którą posiadam bo mam jeszcze kilka sztuk GU48 .
Dlaczego wybrałem triodę a nie pentodę .
Bo po co wzmacniacz ma potem pracować w trybie triod-owym .
Najzwyczajniej tłumaczę to prostotą konstrukcji . Myślę że najtrudniej będzie wykonać zasilacz .
Obudowę dałem do spawania jest już zmatowiona ,zakupiłem stare ustroje radzieckie do 500mA dwie sztuki nie wiem tylko czy zamontować dwa czy jeden i przełącznik kanał lewy kanał prawy .
Podstawki wziąłem od lamp 6S33S i rozwiercałem wiertłem widiowym nic nie pęka .Idzie jak po maśle.
Trzeba tylko rozebrać zaciski sprężynujące aby ich nie uszkodzić podczas wiercenia .
Dane transformatora :
Ra=7kohm
L=25H/120Hz
R(dc=165ohm/Ia-max 0,2A)
Tomasz to nie będzie żaden High End - po prostu kolejna lampowa konstrukcja .
Załączniki
Dokładnie coś takiego posiadam
Dokładnie coś takiego posiadam
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
piotrek9104
20...24 posty
20...24 posty

Post autor: piotrek9104 »

Piotrze, przy takim trafie polecam Ci zastosowanie takich napięć
Ua - około 1KV
Prąd Anodowy ok.110mA
Us ok. -120V
Żarzenie oczywiście będzie dobrze filtrowane oraz odpowiednio stabilizowane. Można się pokusić i oczywiście zrobić sterowanie triodą np. 6n8s.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Tomasz zupełnie nie wiem o co chodzi z mlekiem , na stronie Fonaru przeczytałem takowy artykuł że jak posiada się dobre transformatory , to warto się pokusić o projektowanie wzmacniacza od d...y strony .
Myślę że P L.O. o transformatorach wie dość sporo .
Nie wiem co z tego wyjdzie chciałem mieć GM70 i tyle .
Jedni kolekcjonują znaczki inni pudełka od zapałek jeszcze inni wzmacniacze gitarowe a ja .
Sam nie wiem :)
Swoją drogą poszukując odpowiedniego zasilacza do mojego wzmacniacza znalazłem ciekawą stronę Pana Klimańskiego http://klimanski.com/.
Na której przedstawił on dużo bardziej odważną konstrukcję http://klimanski.com/?p=567 pewnie fani PP byli by wniebowzięci .
Zastanawiam się jednak nad zastosowaniem w filtracji kondensatora o pojemności 10000uF/450V (i zejściem z napięciem do około 860V , kondensatory oczywiście w szeregu aby dało odpowiednią wysokie napięcie przebicia )
Posiadam takowe 4szt celowo kupiłem je aby wykorzystać w swojej konstrukcji .
Wciąż jednak męczy mnie , czy samego zasilacza nie wykonać w osobnej obudowie, która mieściła by stabilizację napięcia anodowego, ujemnego oraz żarzenia , całe odrębne zasilanie .
Widziałem żarzenie rozwiązane na diodach zenera również w jego konstrukcji .
Właśnie tutaj http://klimanski.com/wp-content/uploads ... /gm_70.gif.
Czy będzie to miało rację bytu ?
Zastanawiam się jednak nad tym w jaki sposób zrealizować soft start .
(w sumie robiłem już próby przy zastosowaniu dużej mocy rezystora włączonego w szereg zasilania i dawało to efekt umiarkowany) Przynajmniej przy napięciu 185V (bo takie mam w 6S19P-PP).
Wolałbym to wykonać za pomocą jakiegoś lepszego układu zasilania .
Załączniki
Po lewej obudowa przygotowania do wiercenia i Cięcia wodą .
Po lewej obudowa przygotowania do wiercenia i Cięcia wodą .
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Dzisiejszy cały dzień spędziłem na toczeniu nóg do mojej obudowy .
Filmik tutaj http://www.youtube.com/watch?v=i_Jp1DxL ... e=youtu.be
Chciałbym aby to wyglądało mniej więcej tak co o tym sądzicie ?
Załączniki
Bez tytułu.jpg
Awatar użytkownika
WLODZIMIERZ FURKA
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: WLODZIMIERZ FURKA »

Witam Piotrze.
W układzie żarzenia Klimanskiego nie są diody zenera tylko szybkie coby się mniej ciepła wydzielało.
Co do zasilania żarzenia GM70 to są prawdy ks.Tisznera, najbardziej ta ostatnia.
Możesz żarzenie wziąć z przetwornicy Laptopa i nikt tego nie usłyszy.
Mam kilku kolegów muzyków w tym mojego kolegę z szkoły średniej Janusza Konefała.
Ma słuch absolutny i na nim polegam.
Nie przejmuj sie nikim.
To jest hobby.
Co do poboru mocy z sieci też nic. Po prostu jak kogoś stać to ma.
Co do trwałości lampy, zasilane z 2x10V z zwykłego transformatora działają juz z cztery lata.
Co do trwałości biją Chińskie 845 na potęgę
Pozdrowienia dla kolegi Tomka.
Muszę kończyć bo wódka jest coraz ciplejsza i zaczynam robić błedy.
Włodzimierz.
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Włodzimierzu z tą przetwornicą to pomysł całkiem fajny.
Mam tego b.dużo z racji branży w której pracuję. Dużo czasu zajmują mi same sprawy związane z przygotowaniem obudowy.
Znalazłem już firmę która graweruje i drugą która wycina otwory wodą. Nie mam teraz zbyt wiele czasu, dużo dzieje się w pracy. Muszę zlecić wycięcie otworów, wcześniej trzeba to wszystko na spokojnie narysować.
Wuja mówi, że mi to zrobi tylko ma być rysunek co i jak inaczej nie wykona.
Nie mam jednak jeszcze transformatora zasilającego.
Myślę wciąż nad zastosowaniem dwóch z jednakowych takich samych mikrofalówek.
Nie wiem jakie napięcie wychodzi z tego typu transformatorów?
Chyba około 1500V.
Mogę załatwić takie dwa, uzwojenia pierwotne połączyć w szeregu, co pozwoli mi uzyskać napięcie mniejsze na wtórnych uzwojeniach. Równe około połowy tj.700V x1,44 to po wyprostowaniu uzyskam około 1008V.
Tylko mam takie obawy.
Czy nie będzie takiego zachowania, że jak obciążę jeden kanał to na drugim wzrośnie napięcie ?
A jak będę brał sztuczny minus z innego transformatora napięcia się rozjadą .
Pewnie najlepiej byłby zastosować od razu właściwe trafo .
Ale chciałbym troszkę poeksperymentować nim zamówię docelowe.
Będę zmuszony do zastosowania stabilizacji anodowego i siatek lamp .
Chyba że znacie miejsce na zamówienie nie zbyt drogiego takiego transformatora?
Gdybym wziął żarzenie z impulsowych.To moc tego transformatora znacznie się obniży a co za tym idzie również koszt jego nawinięcia .
Na razie jednak muszę jeszcze wyfrezować nogi bo mają zachodzić na obudowę.
Sam tego nie zrobię bo nie mam gdzie. A bardzo mi się to podoba.
Od góry będzie wyglądać to mniej więcej tak jak na rysunku (wiem nie jestem grafikiem komputerowym:)
Ps.
I tak chyba na początek wezmę kawałek deski i odpalę to na krótko na desce.
Załączniki
od góry.jpg
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Znalazłem jeszcze jeden schemat zastanawia mnie jednak fakt czy nie lepszy od pierwszego.
http://drzlab.com/projekti/gm70%20se.html .
Nie wiem czy stopień wstępny na 6E5P będzie w stanie napędzić tą lampę do tego aby uzyskać moc maksymalną?
W sumie jestem gotowy aby odpalić to na stole i nie wiem czy tego nie dokonam w tym tygodniu.
Zasilał będę na początku 2x IZS 5/71 żarzenie dam stałym napięciem.
Rozumiem, że wtedy z pierwszego schematu wywalam diody D310 które są w żarniku tak ?
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

To źle, że się zastanawiasz czy nie lepszy, bo kompletnie idiotyczny. Co do 6E5P --- weź ch-ki jednej i drugiej lampy i sprawdź, czy możesz przy jej pomocy wysterować lampę mocy.
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Możesz wyjaśnić dlaczego?
ODPOWIEDZ