Panel domowym sposobem

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

bulabla
375...499 postów
375...499 postów

Re: Panel domowym sposobem

Post autor: bulabla »

Tam gdzie się pojawiły wżery czyli wgłębienia teraz jest czarna farba .
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Czyli wzrok mnie mylił.
Chilihead
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Chilihead »

Mam w planach wykonywać panele tą metoda w związku z czym mam małe zapytanie:
Czy blacha 2mm nie będzie za cienka do trawienia? Na jaka głębokość mniej więcej trawić tą metodą żeby nie powstały zbyt wyraźne podtrawienia?
Awatar użytkownika
federerer
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Post autor: federerer »

2 mm to dużo, powinno wystarczyć, biorąc pod uwagę, że głębokość podtrawienia jest rzędu dziesiątek milimetra. Co do podtrawień, to większa szansa na nie jest przy termotransferze. jak robiłem płytki positivem, to nigdy nic się nie podtrawiło, ale i roboty znacznie więcej. Zawsze można toner czymś zabezpieczyć w miejscach gdzie nie przebił się idealnie albo próbować trawić głębiej i potem powierzchnie panelu wyszlifować drobnym papierem ściernym na gładkiej powierzchni np stołu.
Awatar użytkownika
kciuq
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: kciuq »

Mosiądz jest dość drogim materiałem, proponowałbym spróbować z aluminium - z zachowaniem ostrożności.
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
Chilihead
125...249 postów
125...249 postów

Dzięki wielkie za odpowiedzi.
Właśnie mam zamiar trawić w aluminium, w przyszłym tygodniu zapewne. Jak coś się mi sensownego "urodzi" to pochwalę się w tym temacie.
Awatar użytkownika
kciuq
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: kciuq »

Chilihead pisze:Dzięki wielkie za odpowiedzi.
Właśnie mam zamiar trawić w aluminium, w przyszłym tygodniu zapewne. Jak coś się mi sensownego "urodzi" to pochwalę się w tym temacie.
Tylko pamiętaj żebyś sobie nie zrobił "KuKu". Bo nie będzie co pokazywać.
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
Awatar użytkownika
Ghost
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ghost »

Pozwole sobie zamieścić mały tutorial który kiedyś gdzieś w sieci znalazłem.
Załączniki
24250149-Making-a-Multicolor-Etching.pdf
(19.8 MiB) Pobrany 269 razy
Chilihead
125...249 postów
125...249 postów

Nie ma spiny, nie pierwszy raz z chemią się będę zadawał.
Dzięki za tutorial Kolego Ghost
bulabla
375...499 postów
375...499 postów

Chilihead pisze:Nie ma spiny, nie pierwszy raz z chemią się będę zadawał.
Dzięki za tutorial Kolego Ghost
Obrazek

Witam , ostatnio zmodyfikowałem starego marloya ;) na orange 20ob została tylko drewniana obudowa i chasis z niego. Płyty czołowe metodą jak w temacie ;) . W tym tutorialu Ruz przedstawia metodę z chlorkiem żelazawym , sprawdziłem to , on też trafi aluminium . Myślę ,że jest to bezpieczniejsza metoda niż ta moja z KRETEM - jednak jest potrzeba czasu na trawienie , także wywar musi być mieszany/podgrzewany - najlepiej zastosować pompkę lub mieszadło ( jak do pcb ) . Ostatecznie można połączyć metody , tak też robiłem .
Robiąc to kretem trzeba uważać , po chwili trawienia w pomieszczeniu nie ma już czym oddychać , trzeba stosować maskę gazową ! Trawiąc jedną stronę drugą bez tonera najlepiej pokryć farbą , aby niepotrzebnie nie wchodziła w reakcje . Wg mnie najlepsza będzie 1mm blaszka , ja takowej użyłem . Robienie negatywa tak jak w moim przypadku jest z jednej strony prostsze z drugiej 2x trudniejsze . Mniejsza ilość elementów z tonera do przyklejenia , jednak trawi się po całości, także malowanie, a późniejsze wydobywanie napisów jest bardzo trudne :) . Robiąc odwrotnie czyli trawiąc tylko napisy , mamy odwrotne problemy :D . Mam nadzieję że coś pomogłem pozdrawiam ;)
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: sppp »

Ja przy trawieniu drugą stronę (np. płytki), która ma nie być trawiona oklejam dokładnie taśmą samoprzylepną. Mniej pitolenia niż z malowaniem farbą.
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Awatar użytkownika
tedikruk111
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tedikruk111 »

Do trawienia aluminium z chemii nadaje się ług, ale to dość drastyczna metoda.Najpierw żre lakiery osłonowe a potem samo al. Plusem tej metody była możliwość
pobielenia cyną.I można było przylutować przewód miedziany do aluminium a połączenie nawet przy kilku amperach cały czas było cacy. Doskonale też rozpuszcza
szkło,porcelanę, a także masę porcelano-podobną jaką były zalewane układy grubowarstwowe. W ten sposób był dostęp do tranzystorów trudno dostępnych
w sklepach. Zalecam jednak szczególną OSTROŻNOŚĆ z tą zabawką!! Raz kolega wymienił roztwór ługu w wannie na świeży i po włożeniu pomp lakierniczych
w celu usunięcia zakrzepłego lakieru za 16h stwierdzono brak korpusu pompy z odlewu aluminiowego.......
Pozdrowienia tedi.
Piłeś nie pisz. Nie piłeś-napij się.
bulabla
375...499 postów
375...499 postów

sppp pisze:Ja przy trawieniu drugą stronę (np. płytki), która ma nie być trawiona oklejam dokładnie taśmą samoprzylepną. Mniej pitolenia niż z malowaniem farbą.
Witam , oklejenie taśmą alu + reakcja z kretem to 1 minuta i już taśmy na alu nie ma ;) . Temperatura wytwarzana podczas reakcji, od razu zdejmuje taśmę :) . W trawieniu pcb się zgodzę . Pozdrawiam
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: sppp »

Kretem się nie bawiłem. Oklejam przy trawieniu PCB. Używam wówczas zwykłej taśmy do pakowania paczek.
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
wirniczek
2 posty
2 posty

Post autor: wirniczek »

A może spróbować tak ?

http://www.joemonster.org/filmy/39236/D ... _w_drewnie

Na drewnie wychodzi to bardzo ładnie, jednak nigdy nie próbowałem.
ODPOWIEDZ