Co robiliście 13.12.81r ??

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Co robiliście 13.12.81r ??

Post autor: fugasi »

krzem3 pisze:(...) co to były za odsetki w porównaniu do obecnych, opłaty były proporcjonalne do ówczesnych zarobków (...) Nauka na studiach dziennych,zaocznych za darmo i jeszcze płacono delegację.
W szkołach obowiązkowo lekarz,pielęgniarka,szklanka mleka i obiad (...) Całe rodziny za tanie pieniądze jechały na wczasy (...)
Za cały komentarz wystarczy chyba stwierdzenie że ten cały cud finalnie rozkraczył się pokazowo i nieodwołalnie po dwu dekadach dogorywania a za to wszystko co było za darmo zapłacili wszyscy, w dwój-, trój- a nawet wielonasób. Należność skrupulatnie skasował pan Balcerowicz - w trybie nagłym, a brodaci panowie, co to u nich "wszystko złoto leży" - po troszku, niemniej jednak co do grosza (gierkowskie długi spłaciliśmy do cna zdaje się w zeszłym roku).
Co ciekawe, po uporaniu się z "wypaczeniami" (czyli oddaniu kasy) ani my ani nikt na świecie nie myśli o przywróceniu tego cudnego raju.
"To se ne vrati, pane Havranek"...
Ostatnio zmieniony pn, 19 grudnia 2011, 09:38 przez fugasi, łącznie zmieniany 1 raz.
_
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

krzem3 pisze:Dodam jeszcze,że budując dom jednorodzinny,obowiązkowo należało starać się o kredyt
z odsetkami realnymi tylko na 3-5%,dlatego aby nie być podejrzany za lewe dochody.
Zaznaczam że piwnice musiały być do wysokości 220 cm,ale tylko dla tych co uzyskali kredyt.
Właśnie sprawdziłem w planach, wys. 210cm(!), pamiętam, że biorąc kredyt miałem wizytę miłej pani z PKO z miarką, która zmierzyła piwnice i piętro(?) (część miała wysokość 220cm i marudziła ale przekonałem ją, że mierzy na surowym stropie, dojdzie szlichta szlichta i reszta). Dla wyjaśnienia młodym: kredyt był do metrażu 110m, potem (zgodnie z planami) kolejne 110m ale do wysokości 210cm czyli razem 220m. Za pomieszczenia wysokości 210cm płaciło się (także dziś) mniejszy podatek od nieruchomości. Początkowo oprocentowanie wynosiło 4% ale od ok. 1984r 3%, planowo kredyt miałem spłacać do 2015r ale jednorazowo spłaciłem w listopadzie 1989r za ,,kawałek'' pensji...i komu to przeszkadzało...
krzem3 pisze: Nauka na studiach dziennych za darmo
Dziś przecież też, za naukę synów nie płaciłem.
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: krzem3 »

fugasi pisze:
krzem3 pisze:(...) co to były za odsetki w porównaniu do obecnych, opłaty były proporcjonalne do ówczesnych zarobków (...) Nauka na studiach dziennych,zaocznych za darmo i jeszcze płacono delegację.
W szkołach obowiązkowo lekarz,pielęgniarka,szklanka mleka i obiad (...) Całe rodziny za tanie pieniądze jechały na wczasy (...)
Za cały komentarz wystarczy chyba stwierdzenie że ten cały cud finalnie rozkraczył się pokazowo i nieodwołalnie po dwu dekadach dogorywania a za to wszystko co było za darmo zapłacili wszyscy, w dwój-, trój- a nawet wielonasób. Należność skrupulatnie skasował pan Balcerowicz - w trybie nagłym, a brodaci panowie, co to u nich "wszystko złoto leży" - po troszku, niemniej jednak co do grosza (gierkowskie długi spłaciliśmy do cna zdaje się w zeszłym roku).
Co ciekawe, po uporaniu się z "wypaczeniami" (czyli oddaniu kasy) ani my ani nikt na świecie nie myśli o przywróceniu tego cudnego raju.
"To se ne vrati, pane Havranek"...
Co Ty fugasi możesz o tym powiedzieć ,czy na pisać,tylko to co nakładli Ci do głowy
po transformacji.Władze ówczesnego PRL-u nie mogły w tak drastyczny sposób podnieść cen
o 1000%,jak to zrobił dawny lektor KC PZPR,choć go szanuję jako biegacza na 400m przez płotki.
Za gierkowskie długi sporo w kraju zbudowano,a długi wynosiły zaledwie 22-24 mld po odejściu
Gierka od władzy.Władza z Gdańska narobiła do tej pory najwięcej zadłużenia w całej powojennej
historii Polski,a dopiero Ty będziesz ten dług spłacał razem z Twoimi rówieśnikami.
Za 30-40 lat będziesz wspominał z nostalgią,jak to fajnie się żyło na początku XXI wieku.
Kapitalizm też nie będzie długowieczny i nie jest jedynym lekarstwem na dobrobyt.
Mamy największy kryzys na świecie po II wojnie światowej i oby nie było gorzej.
Największymi psujami systemów są właśnie sami ludzie.

Pozdrawiam
krzem3
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Tego się spodziewałem i obawiałem że nasze wspomnienia przerodzą się w obrady sejmu a osobiście chciałbym tego uniknąć.Nie chcę się rozpisywać nad przyczynami tego co było bo to temat RZEKA ! I nie jest to moja dziedzina.Większość z Was ma ukształtowane poglądy i ani ja ani nikt ich nie zmieni i co byśmy tu nie napisali, każdy zostanie przy swoich poglądach. Dlatego szanujmy wzajemnie swoje poglądy. Tamten ustrój tworzyło pokolenie moich/naszych ojców i częściowo my (niektórzy pod przewodnią siła...) każdy gdzieś "pracował"- w cudzysłowie bo "czy się stoi czy się leży 2tys. się należy"mawiano. Kierowca, murarz, hydraulik, rzeźnik, jeden zaopatrywał znajomych w benzynę, drugi w gwoździk, rurkę, puszkę farby itd. Pomnożyć to xxx ile wychodzi? Marnotrawstwo, niechlujstwo na każdym kroku, ile poszło w błoto? Przy budowach dużych osiedli, dróg szybkiego ruchu, ile poszło betonu, zbrojenia, na lewo? Ponoć nie jedna willa została z tego wybudowana. Nie przypominam sobie żeby partia (NIE MOJA) kazała tak czynić.Gomułka mieszkał do końca w niedużym domku niedaleko Pl.3 Krzyży i nie był to jego dom, nie miał samochodu, ćmukał do końca "Sporty". Gierek mieszkał dwie uliczki obok mnie i też było to mieszkanie służbowe. Wrócił na Śląsk do skromnej chałupki. Jaruzelski podobnie,mały domek. Więcej szkody narobił ten średni szczebel, parę tysięcy kacyków. Temu talonik na samochód, tamtemu na mieszkanko. Jasne że dla "Kowalskiego" było to dużo ale jak się to ma do dzisiejszych miliardowych przekrętów??? Przy tym przekręca się to co ci "źli" wytworzyli. W latach 60-tych słynna afera mięsna na Służewcu, wyparowalo parę ton kiełbasy i co?? Jeden na stryczku, reszta długie lata za kratką. A dzisiaj??
V@MVampirE pisze:To chyba najciekawszy wątek jaki się ostatnio pojawił na triodzie ;]
Piszcie, fajnie się czyta. Mi za młodu o komunie mówiono mi tylko że wtedy niczego nie było i ogółem było nie ciekawie.
Cieszę się że Ci się fajnie czyta. Jak to dobrze że na niczym i popijając octem wyrosła taka dorodna młodzież. Piszcie koledzy swoje wspomnienia, tylko nie róbmy z tego parlamentu.
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Masz rację Telewizorek52.
Młodzi są wychowani w innych już czasach,my mamy swoje wspomnienia,a i muzyka była fajna.
Sokoły i Biwaki miały dużo lepszy dźwięk analogowy,jak dzisiejsze cyfrowe Mp4 i inne wynalazki.
E.Gierek na koniec życia mieszkał w kempingu przy kopalnianym ośrodku wczasowym,
nie mam pojęcia dlaczego gen.Jaruzelski tak z nim postąpił,sam mieszka w wilii i ma dobrą emeryturę.
E.Gierek pozbawiony był nawet emerytury państwowej,te dwie postacie w ogóle do siebie nie pasują.
Każdy z kolegów ma trochę racji,więc nie ma co się sprzeczać,każda władza ma swoje oblicze.

Pozdrawiam wszystkich.
Przepraszam jak komuś stanąłem na odcisk.
Ostatnio zmieniony pn, 19 grudnia 2011, 16:05 przez krzem3, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
dark_one
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: dark_one »

O tak, zgadzam się. Więcej dystansu, te posty nie mają na celu obalania systemu ani korygowania rzeczywistości. A co do tego "octu i niczego" to jest to właśnie sedno sprawy. Mamy prawo, jako następne pokolenia, Wam starszym wystawić ocenę i perspektywa z jakiej oglądamy Wasze dokonania też ma znaczenie. Tak samo my będziemy w przyszłości oceniani, to przecież oczywiste. Ocena powinna być chłodna i w sposób uczciwy ważyć wszystkie "za" i "przeciw". Nie ma tu miejsca na sentymenty czy "wycieczki osobiste". Problem w tym, że wiele argumentów "za" wypada niezwykle blado, ponieważ obecnie nasza perspektywa jest szersza. Punktem odniesienia są państwa Zachodu i można łatwo porównać co było w tym samym czasie tam, a co tu. Wypada zadać pytanie - skoro tu były warunki, to dlaczego tam się dało, a tu nie? Były pieniądze, była wiedza, była wola, były chęci - to czego zabrakło? Ja znam odpowiedź, nie mam pretensji, o nie. Tak jak napisał Telewizorek - to temat rzeka, a każdy tu ma swoją własną cząstkę historii, niezwykle istotną w całości. Próbuję jedynie ogólnie nakreślić perspektywę oceny dla młodego obywatela naszego kraju, by być ścisłym - z mojego przedziału wiekowego. Młodsi ode mnie, za perspektywę mają Balcerowicza (wiele to nie zmienia - jak poprzednio pisałem - też kryzys :D ). Wasze wspomnienia pomagają odpowiedzieć na pytania, takie jak zadane przeze mnie wyżej osobom, które tej odpowiedzi poszukują. Ładunek emocjonalny też ma znaczenie - oczywiście jeżeli czytający umie go zrozumieć ...
Working class can kiss my arse, I got a foreman job at last!
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

W sobotę 12.12.1981 roku zakończył się strajk na uczelni. Skoczyłem do domu, a rano okazało się że "wojna". To szybciutko wróciłem do akademika. A tam zamieszanie, bo co godzina to inna wersja planów na poniedziałek, raz że zajęcia normalnie, a za godzinę że nie będzie zajęć. Z tych "nerwów" wypiliśmy flaszkę kpn, bo o normalną wódkę było ciężko. Stan zawieszenia trwał do wtorku rano, kiedy to przyjechało ZOMO i dostaliśmy godzinę na opuszczenie akademika. Wróciliśmy dopiero początkiem lutego. Dodam, że w naszych okolicach żadnych czołgów nie było, więc wielkiej wojny widać nie było. Trochę jakiś rezerwistów z pepeszami, milicja też nie za bardzo. Później tylko były rogatki i nieliczne patrole.
Rapid130
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Rapid130 »

Podoba mi się, że jak do tej pory nie wybuchła afera w tym wątku. To się chwali. Można spokojnie wymieniać poglądy. Temat czytam podobnie jak kolega V@MVampirE z wielkim zainteresowaniem. Nie mogę się wypowiadać w meritum, bo na to jestem za młody, ale czasy PRLu wspominam bardzo sympatycznie. W schyłkowym okresie miałem nawet Atari 800 xl z magnetofonem Atari 1010. Pamiętam z jakim trudem przychodziło mi przyswajanie basica. Pomimo tych ciepłych wspomnień, nie chciałbym wracać do tamtych czasów. W zasadzie na upartego, celem przypomnienia można by się udać na parę miesięcy do naszych wschodnich sąsiadów, na Białoruś. Czy tam nie jest podobnie jak było u nas przed 1989? Zastanawiam się czy ktoś udzielających się miałby ochotę na taki eksperyment. Sądzę jednak, że tęsknota tęsknotą, ale na pewno nikt z szanownych forumowiczów nie chciałby tam obecnie mieszkać.
klik

Post autor: klik »

kaem pisze:
krzem3 pisze:nie było ludzi grzebiących w śmietnikach,bezdomnych i wyrzucanych z mieszkań na bruk
W okolicach 1984 roku sam widziałem starszego faceta siedzącego pod kościołem z kapeluszem do wrzucania pieniędzy. Nie wiem, może to jakaś prowokacja SB była albo Solidarności...
Tak samo jak nie było AIDS. Dopiero po "awanturze Kotańskiego" okazało się, że jest.
Zrozumcie, że wtedy WSZYSTKIE oficjalne media podlegały cenzurze.
W TV było ślicznie, syto i wesoło.
A w realu "niezafajnie". Koledzy, jak wyczytałem między wierszami, mieli biznesy
i dzięki róznym układom mieli dostęp do dóbr niedostępnych dla tzw. "robola".
A ow robol, jak, niechcący, wyprał kartki na mięso i g... z nich zostało popłakał się jak dziecko.
Białoruś, Korea Płn, Kuba, trzy punkty oparcia :mrgreen:
a.k.
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

ankowalik pisze:
kaem pisze:
krzem3 pisze:nie było ludzi grzebiących w śmietnikach,bezdomnych i wyrzucanych z mieszkań na bruk
W okolicach 1984 roku sam widziałem starszego faceta siedzącego pod kościołem z kapeluszem do wrzucania pieniędzy. Nie wiem, może to jakaś prowokacja SB była albo Solidarności...
Tak samo jak nie było AIDS. Dopiero po "awanturze Kotańskiego" okazało się, że jest.
Zrozumcie, że wtedy WSZYSTKIE oficjalne media podlegały cenzurze.
W TV było ślicznie, syto i wesoło.
A w realu "niezafajnie". Koledzy, jak wyczytałem między wierszami, mieli biznesy
i dzięki róznym układom mieli dostęp do dóbr niedostępnych dla tzw. "robola".
A ow robol, jak, niechcący, wyprał kartki na mięso i g... z nich zostało popłakał się jak dziecko.
Białoruś, Korea Płn, Kuba, trzy punkty oparcia :mrgreen:
a.k.
1.AIDS przywlekli...... do bloku wschodniego.
2.Koledzy mieli własne biznesy,ponieważ porzucili pracę w zakładach państwowych za 1500-2000zł,
ja w 1972 roku.Musieliśmy sami zadbać o towar i klientów i nie czekaliśmy aż nam państwo zapłaci.
Można powiedzieć że byliśmy pionierami na drodze do obecnego systemu.
Nie mieliśmy dostępu do dóbr,za to mieliśmy na karku częste kontrole,bo byliśmy prywaciarzami.
3.Można też powiedzieć że zgubiłem kartki po pijaku i nie mam co jeść,kogo to wina?
4.W latach 70 tych Polska była najbardziej liberalnym krajem w bloku wschodnim,
pomijam lata 1981 do 1989,porównanie do Białorusi Korei Płn to całkowita przesada.

Pozdrawiam
krzem3
Rapid130
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Rapid130 »

ad1) Zgnili imperialiści? :wink:
ad2) Czyli jednak system przeszkadzał w działalności. A jeśli tak to po co go chwalić?
ad3) Sprawa oczywista.
ad4) Wierzę na słowo, ale dlaczego w takim razie na zakupy jeździło się do Enerdówka?
klik

Post autor: klik »

Istotnie, w prl było cirka 1 do 1,5 morderstw z rąk bespieki rocznie.
Niestety, nie wmówisz mi, że statystycznie rzecz biorąc, nie był to
system totalitarny.
a.k.
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Rapid130 pisze:ad1) Zgnili imperialiści? :wink:
ad2) Czyli jednak system przeszkadzał w działalności. A jeśli tak to po co go chwalić?
ad3) Sprawa oczywista.
ad4) Wierzę na słowo, ale dlaczego w takim razie na zakupy jeździło się do Enerdówka?
1.Słabe masz rozeznanie.
2.Początki są przeważnie trudne,przypomnij sobie jak obecny system postąpił z panem Kluską
oraz innymi przedsiębiorcami.
4.Jeździło się do NRD,Węgry,Rumunia,Bułgaria,Jugosławia,ZSRR,Szwecja,Berlin nawet na Kubę i USA.
Na wycieczkę i na handel wymienny,chyba nie po masło i żółty ser,tego było pod dostatkiem.
Zabierało się na wymianę sprzęt magnetofony kasetowe,polskie lampy elektronowe itd.
Zapomniałeś jak się pisze NRD,ja musiałem się namyślić jak napisać ZSRR.
Do NRD to raczej do pracy,a później na zakupy.

krzem3
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

ankowalik pisze:Istotnie, w prl było cirka 1 do 1,5 morderstw z rąk bespieki rocznie.
Niestety, nie wmówisz mi, że statystycznie rzecz biorąc, nie był to
system totalitarny.
a.k.
Ja przeżyłem 67 lat i jakoś mnie nikt nie zabił,a w areszcie siedziałem trzy razy.
Powiedzmy raczej o ograniczonej demokracji.
A znam pewne osoby,które ostro działały w solidarności,żyją i bardzo dobrze im się wiedzie.

krzem3
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

ankowalik pisze:Tak samo jak nie było AIDS. Dopiero po "awanturze Kotańskiego" okazało się, że jest.
W Chinach jeszcze 15 lat temu nie było wolno pisać o AIDS i pokazywać. Odpuścili.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
ODPOWIEDZ