GTO Supercharger - separacja trafa
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
GTO Supercharger - separacja trafa
Jak już wcześniej wspominałem, robię sobie efekt podłogowy lampowy: Soldano GTO Supercharger. Ponieważ nie mam miejsca na trafo w obudowie i nie mam też zamiaru słuchać wzbudzeń postanowiłem całe trafko wraz z prostowaniem i filtracją zrobić w oddzielnej małej obudowie(jak np zasilacz laptopa). Jednak trzeba to zrobić porządnie i cały tutaj patent polega na tym by ograniczyć jakoś ilość kabli w przewodzie z zasilacza do efektu. Z całego zasilacza musi wychodzić HT, żarzenie, 6V na przekaźnik co daję nam liczbę 3. Jednak jeśli uwzględnimy tutaj dla każdego przewodu masę, to robi się nieciekawie, bo mamy 6 przewodów. Dlatego moje pytanie jest proste: czy można te trzy masy połączyć w jedną już w zasilaczu, a potem dopiero już w efekcie dolutować do masy płytki i obudowy?
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Re: GTO Supercharger - separacja trafa
Zrób jak należy czyli samo trafo w obudowie na zewnątrz, prostownik i filtr w efekcie razem z małym trafkiem do anodowego. W ten sposób kabel będzie dwużyłowy i można zastosowac gotowy fabryczny zasilacz 12V AC o odpowiedniej mocy.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Raczej wątpię bym upakował to w obudowie efektu... Dlatego w grę wchodzi tylko takie rozwiązanie jak mówiłem, mam nadzieję, że zda to egzamin.
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
- kciuq
- 1250...1874 posty
Możesz zastosować przecież obudowy większe. Nie koniecznie takie małe jak są do standardowych efektów.
Tam z pewnością się wszystko zmieści.
Tam z pewnością się wszystko zmieści.
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
Mi się udało. Z trafami zrobiłem tak, jak Thereminator napisał wyżej. Sygnał jest w pająku, zasilacz zrobiłem na płytce. Obudowa BS27 (170x120x55).Recon pisze:Raczej wątpię bym upakował to w obudowie efektu... Dlatego w grę wchodzi tylko takie rozwiązanie jak mówiłem, mam nadzieję, że zda to egzamin.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Wpuszczanie anodowego kablem z zewnątrz i przez złącze, to tylko proszenie się o kłopoty...
W typową obudowę się nie zmieści, musi być większa. Rzuć okiem jak zostało to zrobione tu:
http://www.el34world.com/projects/tube_box.htm - inna konstrukcja, ale żaden problem zaadaptować obudowę do GTO.
Oryginalne GTO też jest większe niż zwykły efekt.

Przy okazji - zwróc uwagę, że na krążącym w sieci schemacie GTO jest poważny, choć banalny błąd w zasilaniu.
W typową obudowę się nie zmieści, musi być większa. Rzuć okiem jak zostało to zrobione tu:
http://www.el34world.com/projects/tube_box.htm - inna konstrukcja, ale żaden problem zaadaptować obudowę do GTO.
Oryginalne GTO też jest większe niż zwykły efekt.

Przy okazji - zwróc uwagę, że na krążącym w sieci schemacie GTO jest poważny, choć banalny błąd w zasilaniu.
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Ano właśnie widać, strasznie dużo złomu... a ja chciałem konstrukcję bardziej kompatkowo, tak jak to zrobił jeden z forumowiczów sloclone:

On zastosował ten patent z pełnym powodzeniem - małe rozmiary, zero przydźwięku i brudów, a że mam obudowę o tych samych rozmiarach w zasadzie, no to aż się prosi
Zastosuję chyba te takie gniazda: http://sklep.avt.pl/p/pl/62436/gniazdo+ ... 2-5mm.html i problem sam się rozwiąże
Uparłem się przy tym rozwiązaniu bo nie mam już za bardzo kasy na te sprawy, a mam sporo części niewykorzystanych. Warto przynajmniej spróbować:)
Jeśli chodzi o błąd to prawdopodobnie rozmawiamy o podłączeniu mostka prostowniczego?

On zastosował ten patent z pełnym powodzeniem - małe rozmiary, zero przydźwięku i brudów, a że mam obudowę o tych samych rozmiarach w zasadzie, no to aż się prosi

Uparłem się przy tym rozwiązaniu bo nie mam już za bardzo kasy na te sprawy, a mam sporo części niewykorzystanych. Warto przynajmniej spróbować:)
Jeśli chodzi o błąd to prawdopodobnie rozmawiamy o podłączeniu mostka prostowniczego?

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
Witam.
Recon mógłbyś zamieścić linki do tej konstrukcji albo dokumentację
.Na yotubie całkiem ciekawie te urządzenie się zapowiada.
Pozdrawiam
Recon mógłbyś zamieścić linki do tej konstrukcji albo dokumentację

Pozdrawiam
Zrób przetwornicę do HT: http://www.diystompboxes.com/smfforum/i ... ic=74088.0
Schemat efektu wzięty stąd: http://hayashimasaki.net/WP2/wp-content ... ematic.jpg
Schemat efektu wzięty stąd: http://hayashimasaki.net/WP2/wp-content ... ematic.jpg
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Recon
tak chodzi o błąd z mostkiem - dokładnie ten schemat wklejony przez Zibiego powyżej miałem na myśli. Zresztą zdaje się, że już kiedyś o tym błędzie wspominałem w jakimś wątku.
Jednak nadal upieram sie przy swojej propozycji - jakoś nie ma mam zaufania do 300V idących do efektu plączącym się pod nogami kabelkiem w warunkach scenicznych. Pomysł z przetwornicą dużo bardziej mi sie podoba, ewentualnie zamiast przetwornicy możnaby użyć powielacza na diodach.

Jednak nadal upieram sie przy swojej propozycji - jakoś nie ma mam zaufania do 300V idących do efektu plączącym się pod nogami kabelkiem w warunkach scenicznych. Pomysł z przetwornicą dużo bardziej mi sie podoba, ewentualnie zamiast przetwornicy możnaby użyć powielacza na diodach.
Ostatnio zmieniony wt, 22 listopada 2011, 20:46 przez Thereminator, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- 125...249 postów
Jakiej wydajności musiało by być to trafko ?

Witam.
Znalazłem jeszcze: Czy jest osoba na tym forum co budowała ten efekt ?.
Pozdrawiam
Znalazłem jeszcze: Czy jest osoba na tym forum co budowała ten efekt ?.
Pozdrawiam
Jest.Arek0882 pisze: Czy jest osoba na tym forum co budowała ten efekt ?
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Witam, właśnie skończyłem wstępną budowę tego efektu, odpalił za pierwszym razem, fajnie brzmi itp. Jednak jest problem, bo pojawia się brum/zanieczyszczenia, o stałym poziomie głośności, które nie zależą od niczego w zasadzie, ani od gaina ani od mastera, nie zależą nawet od mastera w piecu, po prostu są, takie niezmienne stałe tło, co może powodować taką sytuację? Trafko jest poza obudową na razie. Może to kiepski przekaźnik, i on dodaje coś 'od siebie' do toru lampowego?
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.