Żarówka 500W
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 6250...9374 posty
Re: Żarówka 500W
Normalna 1000W z gwintem tylko większym, no i ten pipek na czubku, kilkanaście mm, nie mam aparatu pod ręką.
- szalony
- moderator
Wygrzebałem oprawę (nawet żarówka była sprawna), i zamieściłem zdjęcie tego cudu techniki.Marcin K. pisze:Takich żarówek jakie przedstawił Szalony mam dość dużo, oprawy niestety nietA co do lamp o których pisze Cirrostrato, to jeśli mają gwint jak w oprawach ulicznych, to ich gwint to jakoś GOLIAT się zwie. Mam gdzieś niepotrzebną taką oprawkę.

Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
- Furman Zenobiusz
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Mam żarówkę Tungsram 110V/750W, taką jakiej foto ktoś tu wklejał wcześniej.
Da się wykombinować do tego jakieś zasilanie bez transformatora ? Myślałem o włączaniu przez diodę, na jedną tylko połówkę napięcia sieciowego, ale podejrzewam że dioda musiałaby być bardzo solidna żeby wytrzymać proces rozgrzewania się włókna.
Z ciekawości robiłem testy przy 24 i 48V - przy 24 taka żarówka już świeci dość mocno, a przy 48 chyba przebija większość zwykłych.
Mogłaby być fajna jako lampa doświetlająca do robienia zdjęć - obecnie używam baterii LEDów, dają niesamowity strumień świetlny ale mają brzydką wadę - liczba cieni zależna od liczby włączonych diód, przez co krawędzie na zdjęciach zdarzają się nieostre.
Da się wykombinować do tego jakieś zasilanie bez transformatora ? Myślałem o włączaniu przez diodę, na jedną tylko połówkę napięcia sieciowego, ale podejrzewam że dioda musiałaby być bardzo solidna żeby wytrzymać proces rozgrzewania się włókna.
Z ciekawości robiłem testy przy 24 i 48V - przy 24 taka żarówka już świeci dość mocno, a przy 48 chyba przebija większość zwykłych.
Mogłaby być fajna jako lampa doświetlająca do robienia zdjęć - obecnie używam baterii LEDów, dają niesamowity strumień świetlny ale mają brzydką wadę - liczba cieni zależna od liczby włączonych diód, przez co krawędzie na zdjęciach zdarzają się nieostre.
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Oprawa ciekawej konstrukcji, jakby ktoś miał ochotę to mam gdzieś taką lampę, nową.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 6250...9374 posty
Trochę w bok ale też w temacie oświetlenia, bawię się ostatnio (usługi) w montaż oświetlenia diodowego, na dziś nieporozumienie, jak się mało (źródełku oświetlenia) daje to się mało dostaje, zdjęcia pomieszczeń tak oświetlonych , wykonane na dłuższym czasie migawki, wyglądają świetnie, real rozczarowuje. Ale zleceniodawca super zachwycony i o to chodzi zwłaszcza przy wypłacie wynagrodzenia....
- Furman Zenobiusz
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
A z czego to oświetlenie diodowe ?
Ja mam w lampce na biurku marne 1+1+1+1+3+3W, światło tak mocarne że 100W żarówka nie podskoczy, podejrzewam że jedynie jakieś większe halogeny mogłyby konkurować.
Wadą jest niestety radiator jak kowadło (od starego PIII) i to z wentylatorem. Producent diód w katalogu podawał, że przekroczenie temperatury 50 stopni dla obudowy (wbudowanego mocowania do radiatora) już szkodzi dla trwałości, która poniżej tej temperatury jest na poziomie 100,000 godzin.
Kombinowałem też z oświetleniem całego pomieszczenia - jest to spokojnie wykonalne, ale potrzeba raczej zrobić jakąś specjalną oprawę/żyrandol dla kilku źródeł światła. Pewnie około 12-15W wystarczy, żeby mieć widniej niż w dzień.
Okrutną wadą LEDów jest nienaturalność światła - mimo zapewnień sprzedawców, trzeba naprawdę natrudzić się, żeby znaleźć takie świecące 'ciepło'. Większość daje światło przypominające srebrne/księżycowe - jako lampka na biurko super, ale w pomieszczeniu oświetlonym czymś takim odczuwa się nienaturalność światła.
Stąd też u mnie 3W diody obok 1W - te jednowatowe mają światło jak żarówka - jedyne takie jakie do tej pory widziałem, w obudowie TO220.
Ja mam w lampce na biurku marne 1+1+1+1+3+3W, światło tak mocarne że 100W żarówka nie podskoczy, podejrzewam że jedynie jakieś większe halogeny mogłyby konkurować.
Wadą jest niestety radiator jak kowadło (od starego PIII) i to z wentylatorem. Producent diód w katalogu podawał, że przekroczenie temperatury 50 stopni dla obudowy (wbudowanego mocowania do radiatora) już szkodzi dla trwałości, która poniżej tej temperatury jest na poziomie 100,000 godzin.
Kombinowałem też z oświetleniem całego pomieszczenia - jest to spokojnie wykonalne, ale potrzeba raczej zrobić jakąś specjalną oprawę/żyrandol dla kilku źródeł światła. Pewnie około 12-15W wystarczy, żeby mieć widniej niż w dzień.
Okrutną wadą LEDów jest nienaturalność światła - mimo zapewnień sprzedawców, trzeba naprawdę natrudzić się, żeby znaleźć takie świecące 'ciepło'. Większość daje światło przypominające srebrne/księżycowe - jako lampka na biurko super, ale w pomieszczeniu oświetlonym czymś takim odczuwa się nienaturalność światła.
Stąd też u mnie 3W diody obok 1W - te jednowatowe mają światło jak żarówka - jedyne takie jakie do tej pory widziałem, w obudowie TO220.
Mam jeszcze żarówki na 110V o mocy 750 W i 1000W.Było kilkanascie szt. 1000W -z odbłyśnikiem .Te zostały sprzedane -myślę ,że zostały zagospodarowane w jakims atelie fotogr.,ponieważ majac autotransformator mozna jakoś na moment ustawić oswietlenie ze wzgl. na foto maluszków. LAMPY BŁYSKOWE NIE SA WSKAZANE.
Niezaleznie od tego kilka lamp 750W -w szeregu moze pracować jako promiennik podczerwieni -i ogrzewać te kurczaki.
Lampy te pochodziły z jakiejś likwidowanej centrali magazynowej fotooptyki.
Niezaleznie od tego kilka lamp 750W -w szeregu moze pracować jako promiennik podczerwieni -i ogrzewać te kurczaki.
Lampy te pochodziły z jakiejś likwidowanej centrali magazynowej fotooptyki.
- szalony
- moderator
Obecnie w studiach bardzo często używa się oświetlenia jarzeniowego o temperaturze 5500K, albo błyskowego z parasolem bądź softboxem. Światlo żarowe typu 3400K nadaje się wg. mnie głównie do aktu kolorowego, ewentualnie portretu (i zastosowań amatorskich)
Senza mai stancià nè mai rifiatà
- Matizz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Cześć!
A ja ostatnio znalazłem taką żarówkę: 360W/110V.
Ciekawostka - ma cokół loktal
Pozdrawiam
Matizz
A ja ostatnio znalazłem taką żarówkę: 360W/110V.
Ciekawostka - ma cokół loktal

Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
Żeby była całkiem dziwaczna soczewka mogła by być Fresnela 

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Typowa żarówka do przewoźnego projektowa filmowego. Tam typowym napięciem było 110V prądu zmiennego. W komplecie z projektorem i wzmacniaczem był zasilacz z regulowanym napięciem dla żarówki (oraz niezależnie regulowane dla napędu i wzmacniacza zależnie od konstrukcji). Były jeszcze przełączniki np. do odłączenia żarówki ale pozostawienia pod napięciem np. napędu projektora czy zasilania wzmacniacza.Furman Zenobiusz pisze:Mam żarówkę Tungsram 110V/750W, taką jakiej foto ktoś tu wklejał wcześniej.
750W było niewystarczające jeśli używano dorabianego obiektywu anamorficznego i stosowano żarówki 1000W ale wymagało to dodatkowego chłodzenia by nie rozpadł się na kawałki kolimator znajdujący się w projektorze blisko żarówki.
-
- 375...499 postów
- Kontakt:
To może i ja się "pochwalę". Mam takiego potworka. Wygląda jak zwykła żarówka, tylko bardzo mocno powiększona. Ma 2000W i została wyprodukowana przez OSRAM. Napięcie 220-230V. Zastanawiam się ile może mieć lat, bo obecnie chyba nie produkuje się czegoś takiego, a może się mylę? Jakie mogła mieć zastosowanie? Jaka może być jej trwałość? Pytam z ciekawości, bo nie planuję jej używać. Pewnie nawet nie pokuszę się o uruchomienie. Odpalałem lampę metalohalogenkową 250W i była niesamowicie jasna jak na warunki domowe. Ta pewnie sprawność ma gorszą i światło cieplejsze, ale i tak myślę, że byłoby ciekawie
.

-
- 3125...6249 postów
O tyle dziwne że przy tych mocach stosowano "goliaty" na zdjęciu wygląda na normalny gwint. Chyba że źle widzę.
-
- 375...499 postów
- Kontakt:
Ona jest naprawdę wielka. Gwint na pierwszy rzut oka jest taki jak w lampach metalohalogenkowych, więc o ile się nie mylę to będzie to E40. Żarnik jest chyba skręcony w ciasną sprężynkę, ale generalnie wygląda to jak typowa najgrubsza struna E w gitarze. Dla porównania jeszcze kilka zdjęć, w tym jedno wraz z ze zwykłą żarówką 60W.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Wygląda to na typową żarówkę stosowaną w oświetleniu zewnętrznym lub wnętrz przemysłowych. Strumień świetlny takich żarówek o mocy 2000W przy trwałości rzędu 1000-2000h wynosi 36000-40000lm. Odpowiada to lampom sodowym i metalohalogenkowym o mocy 400W. Taki gwint jak na zdjęciu zastosowany jest aby nie uległ uszkodzeniu podczas wstrząsów ze względu na masę żarówki.
Moje źródła światła o mocy 1kW

Wygląda to na typową żarówkę stosowaną w oświetleniu zewnętrznym lub wnętrz przemysłowych. Strumień świetlny takich żarówek o mocy 2000W przy trwałości rzędu 1000-2000h wynosi 36000-40000lm. Odpowiada to lampom sodowym i metalohalogenkowym o mocy 400W. Taki gwint jak na zdjęciu zastosowany jest aby nie uległ uszkodzeniu podczas wstrząsów ze względu na masę żarówki.
Moje źródła światła o mocy 1kW
Ratujmy stare tranzystory!