Zasilacz do urządzeń lampowych

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Atlantis
625...1249 postów
625...1249 postów

Zasilacz do urządzeń lampowych

Post autor: Atlantis »

Dotarła do mnie dzisiaj paczka z transformatorem do odbiorników lampowych, dokładnie taki sam jak w Mazurze. Mam zamiar zbudować sobie jakiś zasilacz do przyszłych projektów lampowych. Początkowo chciałem wykorzystać AZ1, ale teraz zaczynam zastanawiać się czy ma to sens - lampa rzadka, lepiej oszczędzać posiadane egzemplarze do wykorzystania w fabrycznych radiach. Czy zastosowanie w zasilaczu dwóch diod półprzewodnikowych ma jakieś minusy, przeciwwskazania o których powinienem wiedzieć? Z drugiej strony używając diod półprzewodnikowych będę mógł wyprowadzić na zewnątrz poza 6,3V AC również 4V AC. ;)

Co do samej części napięcia anodowego, to mam zamiar dać tam stabilizator gazowy otrzymując dwa napięcia - pełne 200-lkilkadziesiąt V oraz stabilizowane 150V. Tylko jak działa takie rozwiązanie? Mogę jednocześnie pobierać zasilanie z obydwu punktów dla jednego odbiornika?
Awatar użytkownika
biohack
500...624 posty
500...624 posty

Re: Zasilacz do urządzeń lampowych

Post autor: biohack »

Spózniłeś się troche wczesniej bym ci sprzedał zasilacz lampowy ;)
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Atlantis pisze:Dotarła do mnie dzisiaj paczka z transformatorem do odbiorników lampowych, dokładnie taki sam jak w Mazurze. Mam zamiar zbudować sobie jakiś zasilacz do przyszłych projektów lampowych. Początkowo chciałem wykorzystać AZ1, ale teraz zaczynam zastanawiać się czy ma to sens - lampa rzadka, lepiej oszczędzać posiadane egzemplarze do wykorzystania w fabrycznych radiach. Czy zastosowanie w zasilaczu dwóch diod półprzewodnikowych ma jakieś minusy, przeciwwskazania o których powinienem wiedzieć? Z drugiej strony używając diod półprzewodnikowych będę mógł wyprowadzić na zewnątrz poza 6,3V AC również 4V AC. ;)
Żadnych. Dostaniesz w efekcie większa trwałość i mniejsze gabaryty, to chyba dobrze? :)
Atlantis pisze:Co do samej części napięcia anodowego, to mam zamiar dać tam stabilizator gazowy otrzymując dwa napięcia - pełne 200-lkilkadziesiąt V oraz stabilizowane 150V. Tylko jak działa takie rozwiązanie? Mogę jednocześnie pobierać zasilanie z obydwu punktów dla jednego odbiornika?
Działa dobrze. Pamiętaj tylko, że układ stabilizatora gazowego pobierze ci generalnie ciągle taki sam prąd z transformatora, niezależnie od obciążenia, trzeba to uwzględnić przy dobieraniu obciążalności transformatora. Obciążać możesz jednocześnie z obu punktów, pamiętając o obciążeniu wnoszonym przez stabilizator.

BTW - nigdy nie określiłbym AZ1 mianem 'rzadkiej' :)
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gustaw353 »

Masz tu pełną dokumentację z obrazkami:
http://www.pauls-roehren.de/geraete/hea ... IP-32E.php
Jest w układzie jedna lampa prostownicza. Ma to uzasadnienie - zastanów się, po co ?
ODPOWIEDZ