Gitarowy minimalizm
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: gitarowy minimalizm
a antyparazyt na s1 dałeś?
- ZoltAn
- 1250...1874 posty
A zdjęciu nr 5 Waść się przyjrzałeśpainlust pisze:a antyparazyt na s1 dałeś?

Cały amp w pigułce...

Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Ale nie napisałeś, że jest. Zdjęciom się nie przyglądałem.
- ZoltAn
- 1250...1874 posty
Ten czerwony MŁT (1k5) - od ślizgacza potencjometra volume do łączówki a do niej 22n sprzegający z siatką lampy mocy.painlust pisze:Ale nie napisałeś, że jest. Zdjęciom się nie przyglądałem.
Ja jestem za stare konisko, żeby potykać się na czymś takim...

Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
- SOVTEK
- 250...374 postów
- Kontakt:
Kolejne

POzdrawiam

POzdrawiam
- ZoltAn
- 1250...1874 posty
Faktycznie miniaturki - szkoda, że bez informacji (i zdjęć wnętrza
) o sposobie montażu.
Generalnie miniaturyzację mikrusa ogranicza zasilacz.
Zejście z gabarytami dla pełnego (więc z własnym zasilaniem) określa transformator sieciowy.
Widać wyraźny podział na dwa kierunki konstrukcyjne: wzmacniacze "katalogowe" (pełnonapięciowe) z wbudowanym zasilaczem i dwuczłonowe - ultra-niskowoltowe (z anormalnymi punktami pracy lamp) oraz dołączanym kilku- maks. kilkunastowoltowym zasilaczem wtyczkowym albo pełnonapięciowe z dodatkowym modułem zasilającym.
Chodzi mi po głowie pełnego subminiaturowego z dwutransformatorowym wewnętrznym zasilaczem - mam gdzieś 2W trafka sieciowe 220V/220V (separujące od sieci), żarzeniowe powinny się też znaleźć, kwestia obudowy... zdałby sie jakiś aluminiowy albo znalowy odlew.

Generalnie miniaturyzację mikrusa ogranicza zasilacz.
Zejście z gabarytami dla pełnego (więc z własnym zasilaniem) określa transformator sieciowy.
Widać wyraźny podział na dwa kierunki konstrukcyjne: wzmacniacze "katalogowe" (pełnonapięciowe) z wbudowanym zasilaczem i dwuczłonowe - ultra-niskowoltowe (z anormalnymi punktami pracy lamp) oraz dołączanym kilku- maks. kilkunastowoltowym zasilaczem wtyczkowym albo pełnonapięciowe z dodatkowym modułem zasilającym.
Chodzi mi po głowie pełnego subminiaturowego z dwutransformatorowym wewnętrznym zasilaczem - mam gdzieś 2W trafka sieciowe 220V/220V (separujące od sieci), żarzeniowe powinny się też znaleźć, kwestia obudowy... zdałby sie jakiś aluminiowy albo znalowy odlew.
Sovtek, śliczne te maluchy.
Co to za szaska w tym pierwszym? Napisy zrobione odręcznie markerem czy jednak font komputerowy? Bardzo stylowe!

_
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Też sie przyczepię, że brak linków do opisów. Sam zawsze staram sie podać, jeśli są.
Pierwszego nie kojarzę, ale obudowa to Hammond 1590A albo podobna.
Drugi wzmacniaczyk rozpoznaję - to firefly na subminiaturkach autorstwa tego samego koleżki, co wzmacniaczyki, które wrzuciłem m.in. pod koniec 15 i na początku 16 strony wątku. Zresztą link do tego wzmacniacza również wrzuciłem - w 5 poście na str.16.
A tu autorska stronka z fotkami i opisami tychże wzmacniaczy: http://www.frequencycentral.co.uk/
ZoltAn - z tymi małymi trafkami 220/220, to niegłupi pomysł, ale czy napięcie nie będzie za wysokie? Po wyprostowaniu będzie jakieś 300V. Zastosowane w zademonstrowanych konstrukcjach subminiaturki, z tego co pamietam, mają katalogowe maksymalne napięcie anodowe około 200V, w tych wzmacniaczykach wynosi ono przeważnie w granicach 140-170V.
Pierwszego nie kojarzę, ale obudowa to Hammond 1590A albo podobna.
Drugi wzmacniaczyk rozpoznaję - to firefly na subminiaturkach autorstwa tego samego koleżki, co wzmacniaczyki, które wrzuciłem m.in. pod koniec 15 i na początku 16 strony wątku. Zresztą link do tego wzmacniacza również wrzuciłem - w 5 poście na str.16.
A tu autorska stronka z fotkami i opisami tychże wzmacniaczy: http://www.frequencycentral.co.uk/
ZoltAn - z tymi małymi trafkami 220/220, to niegłupi pomysł, ale czy napięcie nie będzie za wysokie? Po wyprostowaniu będzie jakieś 300V. Zastosowane w zademonstrowanych konstrukcjach subminiaturki, z tego co pamietam, mają katalogowe maksymalne napięcie anodowe około 200V, w tych wzmacniaczykach wynosi ono przeważnie w granicach 140-170V.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
- ZoltAn
- 1250...1874 posty
Dla 6P30B Uamax/Us2max = 250V dla 6N17b także; robocze napięcia są wprawdzie sporo niższe, ale przy obciążeniu lampą mocy - to 220/220 jest naprawdę maleńkie - +Ua powinno nieco "klęknąć" jeszcze bez ryzyka przeciążenia sieciaczka.Thereminator pisze: ZoltAn - z tymi małymi trafkami 220/220, to niegłupi pomysł, ale czy napięcie nie będzie za wysokie? Po wyprostowaniu będzie jakieś 300V. Zastosowane w zademonstrowanych konstrukcjach subminiaturki, z tego co pamietam, mają katalogowe maksymalne napięcie anodowe około 200V, w tych wzmacniaczykach wynosi ono przeważnie w granicach 140-170V.
Na takich właśnie dwóch minitrafkach zrobiłem raz podłogowiec z ECC83 - zasilany wprost z sieci 230V, o dziwo brum był dużo mniejszy niż przy klasycznym trafie Ua + Uż a przydźwięk niezauważalny (tylko kilka 47/350V w filtrze anodowym i symetryzacja zarzenia do masy dwoma sparowanymi rezystorami 47R).
Z drugiej strony to tylko eksperyment - można zastosować jeszcze inną kombinację - trafo wtyczkowe np. ~220V/6 - 7V zasilające drugie (miejsze) trafo ~12V/220V, żarzenie ~ca 7V oczywiście brane wprost z tego wtyczkowego zasilacza - tez robiłem takie kombinacje.
Było to może z 12 lat wstecz, kiedy to zaszalałem na punkcie podłogowców klasy PureTube (bez opampów!) zamierzając rozkręcić małoseryjną ich produkcję.
Oczywiście zrezygnowałem z projektu "rozbijając się" wówczas o problemy obudów. Skończyło się na trzech identycznych wizualnie sztukach, ale z różnymi układami wewnątrz. Samemu nie miałem możliwości - zamawiane zaś wychodziły za drogo!!!
Kombinowałem też z przetwornicami +6 - 9V/~200V/+250V wykorzystując nie trafa ferrytowe a na rdzeniach EI - oscylacje na wyższych częstotliwościach (czy raczej jakieś harmoniczne) dały dobrze w dupsko, więc z tym całkiem odpuściłem.
Moze jeszcze wrócę do podłogowców, ale z zasilaczem trafo wtyczkowe/trafo wewnetrzne.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
ZoltAnie zajrzyj jeszcze na str 16 wątku (mój drugi post): jeden z kolegów z forum zrobił mały head na radzieckich subminiaturkach zasilany z zewnętrznego trafka 6V. Kliknij napis nad fotką.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
- ZoltAn
- 1250...1874 posty
To minitrafko separujące, które można użyć jako anodowe do mikroampa to Zatra TS6/51:
Uzas. - 220V
Ua - 220V
Ia -0,01A
rdzeń EI48/16
Trochę mikre Ia (6P30B to zdecydowanie on nie uciągnie), ale do preampów - podłogowców idealne!
Dane z katalogu Zatry.
Uzas. - 220V
Ua - 220V
Ia -0,01A
rdzeń EI48/16
Trochę mikre Ia (6P30B to zdecydowanie on nie uciągnie), ale do preampów - podłogowców idealne!
Dane z katalogu Zatry.
-
- 100...124 posty
Mam takie jedno pytanie... Ma ktoś z was może zdjęcie takiego trafka? Zdaje mi się ze mam 2 takie ale nie wiem czy to na pewno te...
Może jakieś propozycje do jakich lamp można by je zastosować? Może ECC85?
- ZoltAn
- 1250...1874 posty
Zdjęcia będą, ale późno wieczorem - póki co miernik w dłoń i pomierzyć rezystancję uzwojenia pierwotnego i wtórnego - nie powinny się zbytnio różnić od siebie (góra kilkanaście omów) - jeżeli się to potwierdzi to podłaczyć ~6 -12 V na którekolwiek z nich i zmierzyć ile wyjdzie na wtórnym - a potem "abarotno"admaxo1@o2.pl pisze:Mam takie jedno pytanie... Ma ktoś z was może zdjęcie takiego trafka? Zdaje mi się ze mam 2 takie ale nie wiem czy to na pewno te...

No, a później już przyłaczyć 220V i też sprawdzić ile na wtórnym... i "abarotno"...
Jako anodowe wybrać to uzwojenie, które da wyższe napięcie jako wtórne.
Z tego co wiem to obydwa nawijane są takim samym drutem.
Trafko daje Ia = 10mA (chyba będzie nieco więcej... warto dać w filtrze elko pierwszy = 47uF + R + drugi = 100uF (a nawet wiecej!) - czyli powinno opędzić i ECC83 i ECC85 - przecież tam daje się rezystory ca 100kOhm, więc powinno wydolić.
No i obiecane zdjęcia, czarnobiałe - bo przy świetlówce kompaktowej wyszły mi jakieś porąbane kolory a z fleszem też nie lepsze...
Ostatnio zmieniony czw, 22 września 2011, 20:19 przez ZoltAn, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- 100...124 posty
Pozwoliłem sobie sam zrobić zdjęcie dodaje w załączniku. Proszę o potwierdzenie.
Obydwa uzwojenia nawinięte drutem 0,2 mm, jedno 850 zw. a drugie 950 zw.
Obydwa uzwojenia nawinięte drutem 0,2 mm, jedno 850 zw. a drugie 950 zw.
- ZoltAn
- 1250...1874 posty
-> admaxo
Co to za trafko
Jakaś odmiana TS6/51
Rezystancje uzwojeń TS6/51:
I = 580R
II = 760R
Danych nawojowych uzwojeń na tę chwilę nie mam - muszę sprawdzić w katalogu w uczelni.
Dosyć duża różnica, trzeba mi je będzie podpiąć pod 230V i sprawdzić napięcia a także czy sie nie grzeje przy poborze Ia >10mA z wtórnego (rezystorem).
Jeszcze gdzieś mam takie trafka (jedno na pewno w podłogowcu) - ciekawe jaka jest ich powtarzalność
Co to za trafko

Jakaś odmiana TS6/51

Rezystancje uzwojeń TS6/51:
I = 580R
II = 760R
Danych nawojowych uzwojeń na tę chwilę nie mam - muszę sprawdzić w katalogu w uczelni.
Dosyć duża różnica, trzeba mi je będzie podpiąć pod 230V i sprawdzić napięcia a także czy sie nie grzeje przy poborze Ia >10mA z wtórnego (rezystorem).
Jeszcze gdzieś mam takie trafka (jedno na pewno w podłogowcu) - ciekawe jaka jest ich powtarzalność