Mesa DR 2 kanały ;)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Mesa DR 2 kanały ;)
Za dużo kombinujesz. Ja nie sprawdzałem jaki wpływ ma ten pot na brzmienie, ale sądzę, że jeśli nie ma możliwości potem zmieniać czegoś w locie to lepiej wsadzić taki jak w oryginale.
Tak i bądź tu mądry. W wersji do '93 1M. Po '93 250K 

Testowałem obydwie wartości tych potencjometrów.
1M powoduje dużo piachu w dźwięku, dając w zamian więcej gainu. Całe brzmienie gdy gain był mocniej odkręcony można trochę porównać do Steve Morse z „Sometimes I feel like screaming”.
Natomiast pot 250k - znacznie mniejsze wzmocnienie, ale charakter wzmacniacza bardziej mesowy, znaczy się zbliżony do próbek z YouTube:p
W swojej konstrukcji wybrałem właśnie 250k.
1M powoduje dużo piachu w dźwięku, dając w zamian więcej gainu. Całe brzmienie gdy gain był mocniej odkręcony można trochę porównać do Steve Morse z „Sometimes I feel like screaming”.
Natomiast pot 250k - znacznie mniejsze wzmocnienie, ale charakter wzmacniacza bardziej mesowy, znaczy się zbliżony do próbek z YouTube:p
W swojej konstrukcji wybrałem właśnie 250k.
Mi się wydaje, że ludzie za mocno miksują 2 schematy, które są z goła inne, potem nie chce to "iść". Proponuje przesoldanować gaina, bo osobiście nie lubię "zamulonego czołgu".
- schizwania
- 100...124 posty
Witam kolegów po przerwie (życie mnie lekko sprowadziło do parteru
i skutecznie wybiło z rytmu budowy). Ale wstałem na nogi...."biorę się" ...na dzień dzisiejszy jestem na etapie zakończenia wszystkich prac ślusarskich, lutowniczych (laminaty), czekam na zamówione panele opisowe, montuje całość "do kupy" i pozostaje "okablowanie" całości, uruchomienie.
We wzmacniaczu wszystkie miejsca, które mogą być poddane modyfikacjom co do wartości elementów (np. kondensatory) uzbroiłem w możliwość łatwej ich zamiany (możliwy późniejszy dobór "na ucho") . Ostatnim mod'em o którym pomyślałem po przeczytaniu: "dodatkowe przełączniki, szersze spektrum możliwości" ze strony Tom'a jest mod załączany SW1:

Ta propozycja myślę dodałaby kolejną "furtkę" regulacji brzmienia wzmacniacza...
W czym problem/wątpliwość ? Jako kondensator sprzęgający pierwszy stopień z drugim preamp'u zastosowałem (bazując na schemacie "modified" mesy) - 2,2nF. Aby uzyskać wypadkową pojemność 2,2nF (w kontekście mod'u), łącząc szeregowo 10nF z innym kondensatorem powinienem zastosować wartość C2 około 3nF. W opisie modu wartość 3nF dla C2 jest komentowana jako "...a nawet 3nF". Czy wyjściowa 2,2nF z preamp'u modified jest jakaś "dziwna"?. Tom pisze o wartościach od 470pF dla C2 co już w ogóle dawałoby z 10nF wypadkową około 470pF. Duży rozstrzał możliwych pojemności dla C1...od około 470pF do 22nF
.... jak nazwać taki SW1 na panelu?. Czy kombinacja: C1=10nF i C2=3nF jest dobra (uniwersalna-wypośrodkowana)?

We wzmacniaczu wszystkie miejsca, które mogą być poddane modyfikacjom co do wartości elementów (np. kondensatory) uzbroiłem w możliwość łatwej ich zamiany (możliwy późniejszy dobór "na ucho") . Ostatnim mod'em o którym pomyślałem po przeczytaniu: "dodatkowe przełączniki, szersze spektrum możliwości" ze strony Tom'a jest mod załączany SW1:

Ta propozycja myślę dodałaby kolejną "furtkę" regulacji brzmienia wzmacniacza...
W czym problem/wątpliwość ? Jako kondensator sprzęgający pierwszy stopień z drugim preamp'u zastosowałem (bazując na schemacie "modified" mesy) - 2,2nF. Aby uzyskać wypadkową pojemność 2,2nF (w kontekście mod'u), łącząc szeregowo 10nF z innym kondensatorem powinienem zastosować wartość C2 około 3nF. W opisie modu wartość 3nF dla C2 jest komentowana jako "...a nawet 3nF". Czy wyjściowa 2,2nF z preamp'u modified jest jakaś "dziwna"?. Tom pisze o wartościach od 470pF dla C2 co już w ogóle dawałoby z 10nF wypadkową około 470pF. Duży rozstrzał możliwych pojemności dla C1...od około 470pF do 22nF

- schizwania
- 100...124 posty
Sam ze sobą już gadam, ale co tam .........skończyłem ślusarstwo/monterstwo "akrobatyczne"
. Poniżej efekt (na razie wizualny). Mam skompletowane wszystkie potrzebne graty. Od jutra zaczynam "kabelkowanie". Poczyniłem trochę poprawek na laminatach bazując na cennych "podpowiedziach". Aktualnie siedzę nad obudową ...i czynię plan uruchomienia. Myślę, że to dobry etap dla raportowania stanu. pozdrowienia dla Mesożerców 
http://3.bp.blogspot.com/-B-z2G7mxUCg/T ... 0_2748.JPG
http://2.bp.blogspot.com/-GTbY31rJrHE/T ... 0_2747.JPG
http://3.bp.blogspot.com/-iqIYqHr2UHc/T ... 0_2746.JPG
ps. na fotkach widocznych kilka potknięć
(literówki, "proteza" pod pierwszą lampę - zła wersja projektu blachy poszła pod laser, nieodpowiednia wartość bezpiecznika)

http://3.bp.blogspot.com/-B-z2G7mxUCg/T ... 0_2748.JPG
http://2.bp.blogspot.com/-GTbY31rJrHE/T ... 0_2747.JPG
http://3.bp.blogspot.com/-iqIYqHr2UHc/T ... 0_2746.JPG
ps. na fotkach widocznych kilka potknięć

Fachowo robota. Od dłuższego czasu już śledze Twój blog http://zroobsewzmaka.blogspot.com/. Nie ukrywam że czekam na efekt końcowy i próbki z ogromną ciekawością. BTW trafa nawijał Ci Ogonowski ?
Masz otwarty ten transformator wyjściowy w chassie ?
Nie będzie wzbudu z pierwszym stopniem ?
Ostatnio zmieniony czw, 25 sierpnia 2011, 22:53 przez Agata+, łącznie zmieniany 1 raz.
Proszę wybaczyć ale ja nie znam dobrze Polskiego Ortografii .Proszę o wyrozumiałość tych co czytają ???

Panele to laminat?
- schizwania
- 100...124 posty
Wykonanie pan Ogonowski.....Nie mam "warsztatu" do nawijania traf...zakup dobrych materiałów jest możliwy tylko w hurtowych ilościach, i w dodatku za granicą - np. Niemcy... także ciężki temat. Zabieram się do prac końcowych (po cholernie długim zastoju..."życiówa") także niebawem coś się ruszy. Od wyglądu do dobrego brzmienia długa droga, "dużo musi wody upłynąć...". Ale z nosem w laminatach...i do przodu. Oby zabrzęczał jak wygląda hehehehheGhost pisze:(...) Nie ukrywam że czekam na efekt końcowy i próbki z ogromną ciekawością. BTW trafa nawijał Ci Ogonowski ?
Panele to polerowany, grawerowany laserowo i lakierowany mosiądz - fuksiarsko trafiłem w cenie 300PLN....Ghost oczywiście jak wszystko wypali to podzielę się pełną "pigułką" informacji na forum. Takie zamierzenie tej konstrukcji.usher17 pisze:...Panele to laminat?
Otwarty...rozmieszczając elementy na chassis bazowałem na innej konstrukcji (w tym wypadku Hellstone'nie), który o dziwo ma jeszcze bliżej pierwszą lampę przy trafie wyjściowymoAgata+ pisze:Masz otwarty ten transformator wyjściowy w chassie ?

Ostatnio zmieniony czw, 25 sierpnia 2011, 23:18 przez schizwania, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak zobaczyłem wnętrze to przeżyłem szok! Piękne PCB!!!
Nieźle wybuliłeś za te panele. Nie lpiej było dać naklejkę laminowaną?
Nieźle wybuliłeś za te panele. Nie lpiej było dać naklejkę laminowaną?

- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Piekna robota, gratuluje!
Aleksander Niemand
-
- 125...249 postów
Ja z niecierpliwością czekam na następne fotki 

- schizwania
- 100...124 posty
...nie przeginałbym hehehe ....czytanie ze zrozumieniem ...chociaż nieraz ciężko z tym ...i "za młodego" drugim domem "sklep harcerski" + gęsto Paweł Elszteinunderminded pisze:geniusz