Mesa DR 2 kanały ;)

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Re: Mesa DR 2 kanały ;)

Post autor: painlust »

Za dużo kombinujesz. Ja nie sprawdzałem jaki wpływ ma ten pot na brzmienie, ale sądzę, że jeśli nie ma możliwości potem zmieniać czegoś w locie to lepiej wsadzić taki jak w oryginale.
$munt
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: $munt »

Tak i bądź tu mądry. W wersji do '93 1M. Po '93 250K :)
szugon
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: szugon »

Testowałem obydwie wartości tych potencjometrów.
1M powoduje dużo piachu w dźwięku, dając w zamian więcej gainu. Całe brzmienie gdy gain był mocniej odkręcony można trochę porównać do Steve Morse z „Sometimes I feel like screaming”.
Natomiast pot 250k - znacznie mniejsze wzmocnienie, ale charakter wzmacniacza bardziej mesowy, znaczy się zbliżony do próbek z YouTube:p
W swojej konstrukcji wybrałem właśnie 250k.
$munt
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: $munt »

Mi się wydaje, że ludzie za mocno miksują 2 schematy, które są z goła inne, potem nie chce to "iść". Proponuje przesoldanować gaina, bo osobiście nie lubię "zamulonego czołgu".
Awatar użytkownika
schizwania
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: schizwania »

Witam kolegów po przerwie (życie mnie lekko sprowadziło do parteru :( i skutecznie wybiło z rytmu budowy). Ale wstałem na nogi...."biorę się" ...na dzień dzisiejszy jestem na etapie zakończenia wszystkich prac ślusarskich, lutowniczych (laminaty), czekam na zamówione panele opisowe, montuje całość "do kupy" i pozostaje "okablowanie" całości, uruchomienie.
We wzmacniaczu wszystkie miejsca, które mogą być poddane modyfikacjom co do wartości elementów (np. kondensatory) uzbroiłem w możliwość łatwej ich zamiany (możliwy późniejszy dobór "na ucho") . Ostatnim mod'em o którym pomyślałem po przeczytaniu: "dodatkowe przełączniki, szersze spektrum możliwości" ze strony Tom'a jest mod załączany SW1:
Obrazek
Ta propozycja myślę dodałaby kolejną "furtkę" regulacji brzmienia wzmacniacza...
W czym problem/wątpliwość ? Jako kondensator sprzęgający pierwszy stopień z drugim preamp'u zastosowałem (bazując na schemacie "modified" mesy) - 2,2nF. Aby uzyskać wypadkową pojemność 2,2nF (w kontekście mod'u), łącząc szeregowo 10nF z innym kondensatorem powinienem zastosować wartość C2 około 3nF. W opisie modu wartość 3nF dla C2 jest komentowana jako "...a nawet 3nF". Czy wyjściowa 2,2nF z preamp'u modified jest jakaś "dziwna"?. Tom pisze o wartościach od 470pF dla C2 co już w ogóle dawałoby z 10nF wypadkową około 470pF. Duży rozstrzał możliwych pojemności dla C1...od około 470pF do 22nF :shock: .... jak nazwać taki SW1 na panelu?. Czy kombinacja: C1=10nF i C2=3nF jest dobra (uniwersalna-wypośrodkowana)?
Awatar użytkownika
schizwania
100...124 posty
100...124 posty

Sam ze sobą już gadam, ale co tam .........skończyłem ślusarstwo/monterstwo "akrobatyczne" :x . Poniżej efekt (na razie wizualny). Mam skompletowane wszystkie potrzebne graty. Od jutra zaczynam "kabelkowanie". Poczyniłem trochę poprawek na laminatach bazując na cennych "podpowiedziach". Aktualnie siedzę nad obudową ...i czynię plan uruchomienia. Myślę, że to dobry etap dla raportowania stanu. pozdrowienia dla Mesożerców ;)

http://3.bp.blogspot.com/-B-z2G7mxUCg/T ... 0_2748.JPG

http://2.bp.blogspot.com/-GTbY31rJrHE/T ... 0_2747.JPG

http://3.bp.blogspot.com/-iqIYqHr2UHc/T ... 0_2746.JPG

ps. na fotkach widocznych kilka potknięć :) (literówki, "proteza" pod pierwszą lampę - zła wersja projektu blachy poszła pod laser, nieodpowiednia wartość bezpiecznika)
Awatar użytkownika
Ghost
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ghost »

Fachowo robota. Od dłuższego czasu już śledze Twój blog http://zroobsewzmaka.blogspot.com/. Nie ukrywam że czekam na efekt końcowy i próbki z ogromną ciekawością. BTW trafa nawijał Ci Ogonowski ?
Agata+
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Agata+ »

Masz otwarty ten transformator wyjściowy w chassie ?
Nie będzie wzbudu z pierwszym stopniem ?
Ostatnio zmieniony czw, 25 sierpnia 2011, 22:53 przez Agata+, łącznie zmieniany 1 raz.
Proszę wybaczyć ale ja nie znam dobrze Polskiego Ortografii .Proszę o wyrozumiałość tych co czytają ???
usher17
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: usher17 »

:shock: :shock: :shock: Brawo!!

Panele to laminat?
Awatar użytkownika
schizwania
100...124 posty
100...124 posty

Ghost pisze:(...) Nie ukrywam że czekam na efekt końcowy i próbki z ogromną ciekawością. BTW trafa nawijał Ci Ogonowski ?
Wykonanie pan Ogonowski.....Nie mam "warsztatu" do nawijania traf...zakup dobrych materiałów jest możliwy tylko w hurtowych ilościach, i w dodatku za granicą - np. Niemcy... także ciężki temat. Zabieram się do prac końcowych (po cholernie długim zastoju..."życiówa") także niebawem coś się ruszy. Od wyglądu do dobrego brzmienia długa droga, "dużo musi wody upłynąć...". Ale z nosem w laminatach...i do przodu. Oby zabrzęczał jak wygląda hehehehhe
usher17 pisze:...Panele to laminat?
Panele to polerowany, grawerowany laserowo i lakierowany mosiądz - fuksiarsko trafiłem w cenie 300PLN....Ghost oczywiście jak wszystko wypali to podzielę się pełną "pigułką" informacji na forum. Takie zamierzenie tej konstrukcji.
Agata+ pisze:Masz otwarty ten transformator wyjściowy w chassie ?
Nie będzie wzbudu z pierwszym stopniem ?
Otwarty...rozmieszczając elementy na chassis bazowałem na innej konstrukcji (w tym wypadku Hellstone'nie), który o dziwo ma jeszcze bliżej pierwszą lampę przy trafie wyjściowymo :shock: ...zobaczymy co z tego wyjdzie .....od środka jest dosyć miejsca aby kombinować z ekranem blaszanym lub nawet przemieszczeniem trafa
Ostatnio zmieniony czw, 25 sierpnia 2011, 23:18 przez schizwania, łącznie zmieniany 1 raz.
usher17
125...249 postów
125...249 postów

Jak zobaczyłem wnętrze to przeżyłem szok! Piękne PCB!!!

Nieźle wybuliłeś za te panele. Nie lpiej było dać naklejkę laminowaną? :)
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: VacuumVoodoo »

Piekna robota, gratuluje!
Aleksander Niemand
125...249 postów

Post autor: underminded »

geniusz
usher17
125...249 postów
125...249 postów

Ja z niecierpliwością czekam na następne fotki :)
Awatar użytkownika
schizwania
100...124 posty
100...124 posty

underminded pisze:geniusz
...nie przeginałbym hehehe ....czytanie ze zrozumieniem ...chociaż nieraz ciężko z tym ...i "za młodego" drugim domem "sklep harcerski" + gęsto Paweł Elsztein ;);). Z Geniuszu to mi dane podkradać...chociaż cholernie trudne drogi po ścieżce mistrza. Tak "po prawdzie" to wypadkowa bazująca na "Waszej" życzliwości i wiedzy ...sam tu 'wymyśliłem' tylko laminaty i grafikę . Oby wszystko "wygrzało"...trzymajcie kciuki...dzięki za miłe słowa
ODPOWIEDZ