Jak to jest z wymianą el34 na 6p3s-e? Wiem, że można znaleźć dużo wątków na temat zamiany na 6L6GC i 6p3s-e ale jakoś nie mogę tego wszystkiego poskładać w całość. Będę wdzięczny za podpowiedź

Kolega ma głowę Marshall-a MA50 (2xel34), która jest dość budżetową konstrukcją, z mocno widoczną i słyszalną oszczędnością na wszystkim. Wymyśliliśmy na początek wymianę lamp. W przedwzmacniaczu na pewno będą ecc83 jak w oryginale ale może coś lepszego niż chińskie lampy, fabrycznie montowane. Pomysł na końcówkę mocy padł z mojej strony, słyszałem jedną głowę Marshall-a z el-34 i z wymienionymi 6p3s-e. Na 6p3s-e brzmiało o wiele lepiej, dolny środek zrobił się przyjemniejszy, mniej uwydatniony. W MA50, jest dość spore zamulenie dźwięku, stąd ta koncepcja. Jedyny problem, to brak schematu i póki co, nie miałem możliwości zajrzenia do środka, co niebawem powinno się zmienić. Marshall przekierowuje wiadomości do Polskiego dystrybutora, od którego można jedynie się dowiedzieć, że dokumentacja techniczna zakłada jedynie el34... Jak w większości przypadków a jednak stosowane są zamiennie.
Co oprócz biasu teoretycznie należałoby zmienić? Jak wygląda kwestia pinów obydwu lamp, z tym też trochę się gubię

tetroda-pentoda, pentoda-tetroda

Co mogłoby stać ewentualnie na przeszkodzie? O ile się nie mylę, to impedancja trafa głośnikowego jest raczej taka sama lub zbliżona.