Doszedłem do wniosku że zrobię zasilacz.
Wykorzystam obydwa transformatory. Pierwszy będzie podłączony ten 14,8V, a drugi będzie podłączany przy zwiększaniu napięcia wyjściowego. Pozwoli to zbudować zasilacz do 40V i wydajności 50A ( ale potworek

)
By na szeregowym stabilizatorze nie wydzielać w najgorszym przypadku około 1,5kW ciepła postanowiłem dać wstępny stabilizator tyrystorowy. Mam akurat dwa bloki tyrystorowe Laminy (niestety bez oznaczeń, więc przyjmuję najgorszy przypadek czyli że są tylko na 40A, ale i tak mi taki prąd wystarczy). Więc zrobię mostek pół-sterowany. W jednej gałęzi będą owe tyrystory w drugiej diody Schottkyego.
Znalazłem w posiadanej literaturze poniższy schemat:
Pochodzi on z PE 3/95.
Jak widać jest tu pojedynczy tyrystor, tylko że jest to rozwiązanie dużo bardziej stratne bo wydzielamy moc na mostu i dodatkowo na tyrystorze, dlatego chcę zrobić sterowany pół-mostek. Wyjście z T5 będzie sterować transformatorkiem z dwoma niezależnymi uzwojeniami wtórnymi. A te uzwojenia będą wpięte pomiędzy bramkę a katodę tyrystorów. <-To jest teoria, czy ktoś może powiedzieć czy dobrze rozumuję.
Postaram się narysować schemat tak jak go myślę wykonać.