Promieniowanie heterodyny UKF w odbiornikach radiowych
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- AZ12
- 3125...6249 postów
Promieniowanie heterodyny UKF w odbiornikach radiowych
Witam
Posiadam odbiorniki radiowe tranzystorowe Diora Sudety R-208 oraz Unitra Diora Amator 2b stereo. Odbiorniki są przestrojone na górne pasmo i odbierają radio Eska na częstotliwości 88MHz. Po włączeniu pierwszego z nich w kuchni nie da się odbierać radia Zet z anteny na częstotliwości 98,7MHz, drugi odbiornik też powoduje to zjawisko, ale jest ono znacznie słabsze.
Problem dotyczy wyłącznie najczęściej występujących odbiorników superheterodynowych z częstotliwością pośrednią wynoszącą 10.7MHz
Czy spotkaliście się z takim zjawiskiem w odbiornikach lampowych i tranzystorowych?
Posiadam odbiorniki radiowe tranzystorowe Diora Sudety R-208 oraz Unitra Diora Amator 2b stereo. Odbiorniki są przestrojone na górne pasmo i odbierają radio Eska na częstotliwości 88MHz. Po włączeniu pierwszego z nich w kuchni nie da się odbierać radia Zet z anteny na częstotliwości 98,7MHz, drugi odbiornik też powoduje to zjawisko, ale jest ono znacznie słabsze.
Problem dotyczy wyłącznie najczęściej występujących odbiorników superheterodynowych z częstotliwością pośrednią wynoszącą 10.7MHz
Czy spotkaliście się z takim zjawiskiem w odbiornikach lampowych i tranzystorowych?
Ratujmy stare tranzystory!
Re: Promieniowanie heterodyny UKF w odbiornikach radiowych
Radio Eska na 88,0? A nie pomyliłeś z kwidzyńskim Maxxxem na 88,6?
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Radio Eska 88MHz jest z kablówki.
Radio Eska 88MHz jest z kablówki.
AZ12 pisze:Witam
Tak, owszem występuje. W lampowych jest silniejsze promieniowanie z racji wyższych napięć w.cz. generowanych przez heterodynę. Dobra neutralizacja wzmacniacza w.cz. zmniejsza promieniowanie do anteny.
Do tego dochodzi jeszcze uciążliwa 9 harmoniczna p.cz. generowana przez ograniczniki. Radia lampowe sporo tego emitują - wyższe poziomy napięc p.cz. w ostatnim stopniu wzmacniacza p.cz..
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Nie tylko na UKF-ie heterodyna sieje. Dzisiaj spróbowałem odebrać jakąś stację SSB na jednym radiu na 40m, oczywiście słychać bełkot. Obok postawiłem Juniora i delikatnie stroiłem dochodząc do momentu takiego że stację SSB było słychać zrozumiale 

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Może niezupełnie na temat, ale w jakichś wspomnieniach czytałem, że w pewnym okresie wymieniano sprzęt radiowy w ambasadach państw zachodnich, gdy pojawiło się podejrzenie, że Rosjanie są w stanie z zewnątrz określić częstotliwość odbieraną przez odbiornik podłączony do danej anteny.
Tomek
Ten sam sposób odbioru SSB na zwykłym radiu, opisano kiedyś w "Kalejdoskopie Techniki". Z tym, że tam opisano specjalny zewnętrzny generator.Marcin K. pisze:Obok postawiłem Juniora i delikatnie stroiłem dochodząc do momentu takiego że stację SSB było słychać zrozumiale
Podobno w ten sposób brytyjskie służby namierzają działające odbiorniki u osób niepłacących abonamentu. Za bardzo w to nie wierzę, ale może coś w tym jest.Tomasz Gumny pisze:Może niezupełnie na temat, ale w jakichś wspomnieniach czytałem, że w pewnym okresie wymieniano sprzęt radiowy w ambasadach państw zachodnich, gdy pojawiło się podejrzenie, że Rosjanie są w stanie z zewnątrz określić częstotliwość odbieraną przez odbiornik podłączony do danej anteny.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Ten "Specjalny zewnętrzny generator" to zwykłe BFO opisywane w wielu książkach dla radioamatorów ale niestety odbiór ssb na zwykłym "cywilnym" odbiorniku ma wadę w postaci zwykle zbyt małej selektywności tego odbiornika. Stacje wtedy po prostu nanoszą się na siebie.
RMS451 stojący w kuchni potrafi wyemitować co nie co w antenę, oj potrafi.
Ale da się to zaobserwować jedynie przy małej odległości. Nie spotkałem się jeszcze z tym, żeby pełnosprawny odbiornik superheterodynowy wytwarzał uciążliwe zakłócenia.
BTW, ten temat jest wiecznie żywy. Za krótko tam byłem, żeby wgłębiać się jak daleko sięgają łapy cenzury, ale z jakiegoś powodu większość Ukraińców z przygranicznych wsi ma dodatkową antenę obróconą na zachód... A wątpię żeby powodem tego była chęć oglądania "Jaka to melodia" i "Klanu".

W NRD w latach 50-60 podobno wyszukiwano obywateli, których anteny telewizyjne emitowały sygnał heterodyny towarzyszący odbiorowi programów "aus West"...Tomasz Gumny pisze:Może niezupełnie na temat, ale w jakichś wspomnieniach czytałem, że w pewnym okresie wymieniano sprzęt radiowy w ambasadach państw zachodnich, gdy pojawiło się podejrzenie, że Rosjanie są w stanie z zewnątrz określić częstotliwość odbieraną przez odbiornik podłączony do danej anteny.
BTW, ten temat jest wiecznie żywy. Za krótko tam byłem, żeby wgłębiać się jak daleko sięgają łapy cenzury, ale z jakiegoś powodu większość Ukraińców z przygranicznych wsi ma dodatkową antenę obróconą na zachód... A wątpię żeby powodem tego była chęć oglądania "Jaka to melodia" i "Klanu".

Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
-
- 3125...6249 postów
Wydaje mi się że częstotliwości na których pracowały nadajniki w ambasadach nie były tajemnicą. Przecież w każdym kraju demoludu siedział cały sztab ludzi którzy "czesali po milimetrze" całe pasmo radiowe. Wszystkie informacje były szyfrowane i tu mieli pole do popisu ci panowie.
Nie takie zwykłe, bo nie pracuje na częstotliwości zbliżonej do pośredniej tylko do aktualnie odbieranej, w związku z czym musi być za każdym razem dostrajane.Maciek1 pisze:Ten "Specjalny zewnętrzny generator" to zwykłe BFO
_
- Thereminator
- 6250...9374 posty
W zwykłym radiu dorabiano BFO w p.cz.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Tak BFO też dorabiałem, nie zachwyca jakością odbioru ale na początek zabawy i trochę nauki jak znalazł!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
Owszem można, ba po widmie zakłócen można nawet odczytać zarys obrazu z monitora CRT czy telewizora. Takie urządzenia były produkowane i używane.kaem pisze: Podobno w ten sposób brytyjskie służby namierzają działające odbiorniki u osób niepłacących abonamentu. Za bardzo w to nie wierzę, ale może coś w tym jest.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Ostatnio podczas naprawy radia Lena 2 stwierdziłem, że pole magnetyczne cewki heterodyny jest tak silne, że można zmierzyć częstotliwość bez otwierania radia.
Ostatnio podczas naprawy radia Lena 2 stwierdziłem, że pole magnetyczne cewki heterodyny jest tak silne, że można zmierzyć częstotliwość bez otwierania radia.