Wzmacniacz gitarowy 50W z Elektroniki Praktycznej '96

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Mikołaj K.
125...249 postów
125...249 postów

Wzmacniacz gitarowy 50W z Elektroniki Praktycznej '96

Post autor: Mikołaj K. »

Witam!

Chciałem się Was spytać, co myślicie o tym wzmacniaczu? Dwa lata temu, kiedy zacząłem się interesować lampami znalazłem ten projekt, ale wtedy te lampy, trafa były dla mnie nieosiągalne, a projekt przede wszystkim za trudny. Teraz, kiedy zaszła potrzeba posiadania mocnego pieca na próby zespołu, bo nawet PP na EL84 nie daje rady(głośnik skuteczność=93dB, buda otwarta ze sklejki)... Gdzieś na elektrodzie znalazłem o nim wątek, ale teraz nie mogę już go znaleść.
Mieliście styczność z tym wzmacniaczem? Jak to gra?
Schemat z opisem dostępny jest tutaj:
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/schematics.htm

Pozdrawiam
"Gdyby Edison ufał autorytetom do tej pory siedzielibyśmy przy lampie naftowej."
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Wzmacniacz gitarowy 50W z Elektroniki Praktycznej '96

Post autor: Marvel »

Przedwzmacniacz to Marshall JCM800. Trochę dziwny inwerter, brak sprzężenia zwrotnego i regulacji Presence.

Równie dobrze możesz robić Atoma PP z lampami 6L6 lub EL34 w końcówce. Ale możesz też robić ten z EP - błędów na pewno nie ma.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Mikołaj K.
125...249 postów
125...249 postów

Dziękuję za szybką odpowiedź.
Czyli przesteru należy oczekiwać jak typowy Marshall?
Bo myślałem po prostu nad kopią całego JCM800 M2204 http://www.freeinfosociety.com/electron ... php?id=486 Ale wzmacniacz wydaje mi się zbyt oklepany... Bo jak wiadomo każdy dąży do swojego charakterystycznego brzmienia ;]
Na końcówkę mocy mam już parkę EL34 RFT i jeszcze bym chciał zrobić prostownik lampowy, ale to już jak złożę całość to będę kombinował.
Słyszałem, że często ludzie robią tak, że grają na JCM ustawionym na czyste brzmienie i to dopalają jakimiś zewnętrznymi kostkami. Ile w tym prawdy?

Brzmienie jakie mnie interesuje to zdecydowanie jak stare nagrania TSA, i z albumu AC/DC T.N.T.

A jaki głośniczki byście polecali do takiego grania? Paczka by była 2x12".
"Gdyby Edison ufał autorytetom do tej pory siedzielibyśmy przy lampie naftowej."
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

W artykule w EP jest błąd w opisie wykonania trafa wyjściowego - dla 8Ω wychodzi inne Raa niż dla 4Ω.

Brzmienie AC/DC to rozkręcony na full Plexi.

Co do JCM800 to moim zdaniem dobry jest do solówek, ale bez dopalenia jest słaby do gry w partiach rytmicznych - brakuje mu dołu i "żylety". Jak chcesz cos nieoklepanego to zrób jak radzi Marvel - Atoma z końcówką EL34 w PP.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Dokładnie, projekt trafa wyjściowego z tego artykułu można sobie w buty wsadzić.
Mikołaj K.
125...249 postów
125...249 postów

No właśnie, JCM gra moim ulubiony pasmem, czyli po prostu średnicą, ale do rytmicznej jest potrzebne jest w zasadzie całe pasmo, nawet z przyciszoną średnicą...
Bo jak by rozwiązać problem różnych brzmień? Dwa różne przedwzmacniacze, wspólna końcówka?
Szczerze nigdy nie widziałem, żeby ktokolwiek tak kombinował. Np. mój ulubiony Cover-band Bandaż Elastyczny na tym samym wzmacniaczu (przeważnie jakiś head Messa i kolumna Fendera) Grają od Country, przez Dżem, nawet po Hendrixa i ac/dc), ale zmieniają gitary, jedna to jakaś tańszka kopia Telecastera i druga to chyba oryginalny LP.

Bo nie lubię kompromisów, bo wtedy zwyczajnie nic nie brzmi tak jak bym chciał :/

A na czystym jak ten JCM800 brzmi?
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

A i jeszcze jedno. Inverter w tym projekcie zmień na coś normalnego. Ja miałem to kuriozum w swoim pięćdziesięciowatowcu i jak zmieniłem na klasyczny inverter zaraz wzmacniacz zagrał pełnią życia.
Mikołaj K.
125...249 postów
125...249 postów

Ok, czyli zbierając teraz wszystko razem:
-Inne trafo głośnikowe
-Inny inventer

Trafo głośnikowe rozumiem, że mogę po prostu znaleść jakie kolwiek pod PP EL34?
Inventer choćby ten z Marvelowego Atoma 18W będzie dobry?

I jeszcze raz ponawiam pytanie o głośniki do takiego grania.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Inwerter z Atoma nie będzie dobry, bo jest wzięty z Marshalla 18W. Inwerter najlepszy będzie z JCM800. Trafo też najlepiej nie dowolne, tylko od JCM-a.

Głośniki to kwestia gustu, budżetu i tego, jaki wzmacniacz Ci się uda zrobić. Proponuję od głośników nie zaczynać budowy wzmacniacza...
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Mikołaj K.
125...249 postów
125...249 postów

Ok, czyli zrobię po prostu kopię JCM800...
Kolumnę będę oczywiście robil dopiero za jakiś czas, bo pieniądze na głośniki będę musiał sobie zapracować, a to już jak w szkole przed wakacjami będą luzy. Oczywiście buda ze sklejki ;]
Precz z płytą wiórową!

P.S
W ogóle nie uważacie, że jednym z najpiękniejszych uczuć jest zbudować coś za swoje zapracowane pieniądze?
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Nie. Jednym z najpiękniejszych uczuć jest w ogóle zbudować coś. W drugiej kolejności zbudować coś za czyjeś pieniądze. 8)
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Może zamiast inwestować we wzmacniacz kup porządna paczkę? 93dB to jest straszna bieda, a kto wie ile z tego tracisz na otwartej budzie. Między 16W a 50W będzie róznicy natężenia dźwięku jakieś 4-5dB. Więcej możesz osiągnąć kupując porządny głośnik.

Jeśli kupisz "jakikolwiek" transformator wyjściowy, to dostaniesz też "jakiekolwiek" brzmienie. Być może nawet dobre, ale na pewno niepodobne do oryginału.
Mikołaj K.
125...249 postów
125...249 postów

Też myślałem nad kupieniem nowej budy, choćby 1x12" Ibanez teraz taką ma(ok.550zł), ale lubię się bawić elektroniką i w dodatku mam potrzebne lampy. Najwięcej problemu jak zawsze będzie ze zrobieniem chassis, nie mam żadnych odpowiednich narzędzi do obróbki metalu, żadnego blatu roboczego... Chyba wykorzystam patent z aluminiowymi profilami przeciętymi na pół, to chyba da najlepszy efekt przy najmniejeszej pracy.
jethrotull pisze: Jeśli kupisz "jakikolwiek" transformator wyjściowy, to dostaniesz też "jakiekolwiek" brzmienie. Być może nawet dobre, ale na pewno niepodobne do oryginału.
Mi nie chodzi też znowu o 100% kopię, to ma po prostu głośno grać i nie razić po uszach. Na pewno się okaże, że dodam gdzieś tam dodatkowy kondensator, zmienię wartość innego, lubię jasny dźwięk.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Jasne brzmienie to nie Marshall.
Zdajesz sobie sprawę że ten wzmacniacz będzie tylko minimalnie głośniejszy niż Twój PP na EL84?
Mikołaj K.
125...249 postów
125...249 postów

Tak, wiem o logarytmicznej charakterystyce ludzkiego ucha.
ODPOWIEDZ